12. LIFFE: Biković otvorio festival, Dikliću uručena Nagrada “Živojin Žika Pavlović”

0
66

Ovogodišnje, dvanaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE održava se od 18. do 22. septembra na više lokacija u Leskovcu. Tokom pet festivalskih dana, publika će moći da uživa u 16 filmova iz zemlje i regiona nastalih u poslednjoj godini.

12. LIFFE: Biković otvorio festival, Dikliću uručena Nagrada "Živojin Žika Pavlović"

12. LIFFE otvorio je jedan od najuspešnijih mladih domaćih glumaca Miloš Biković, a Bogdanu Dikliću uručeno je priznanje.
– Drago mi je da sam deo ovoga. Hvala svima koji su omogućili da se ovaj festival desi i živi. Kada je sala ovako puna, to je znak da kultura živi i da smo napravili još jednu pobedu. Ovim proglašavam 12. LIFFE otvorenim! – kazao je Biković.

MILOŠ BIKOVIĆ: Ispitujem svoje granice

Pre ceremonije svečanog otvaranja u leskovačkom Narodnom pozorištu, Miloš Biković je bio gost tribinskog programa “U krupnom planu” u bioskopu LKC. Tu je sa publikom razgovarao o svojoj profesionalnoj karijeri. Gde god da se mladi glumac pojavio dočekala ga je armija obožavalaca, uz vrisku, ciku, komešanje… Jedni su tražili od Miloša autogram, drugi da naprave zajednički selfi, a neki su bili zadovoljni da samo budu u njegovoj blizini. A on – mlad, lep, talentovan, izuzetno vaspitan i profesionalan. Sa osmehom na licu, svima je izlazio u susret.

ALEKSANDAR RADOJIČIĆ: Ja bih opet da snimam akcioni film kao što je “Balkanska međa”!

A Leskovac je ovih dana zahvaljujući filmskoj manifestaciji, baš kao što je to rekao na prijemu u Svečanoj sali Grada Leskovca gradonačelnik Goran Cvetanović – srpski Kan. Građani sreću poznate filmadžije na svakom koraku! Aplauzom su pozdravili glumce i reditelje koji su prošetali crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta (Goran Bogdan; Miodrag Radonjić; Andrija Milošević; Bogdan Diklić; Milena Pavlović; Nataša Drakulić; Marko Novaković; Darko Bajić; Nenad Dizdarević…), a kasnije su uživali u bioskopskim projekcijama. Atmosfera kao u Holivudu, ali ipak nekako toplija, srdačnija… U svakom slučaju, dobar znak i za domaću kinematografiju u celosti.

– Rado dolazim u Leskovac zbog temperamenta i naravi ovdašnje publike. Susret glumca i publike je nešto dragoceno, što glumac inače ima priliku da oseti kada je u pitanju pozorište i živi nastup. Ali kada se radi o filmu, on može da oseti neposrednu reakciju samo na premijeri. Zato mi je drago što sam se vratio na ovakav festival, jer ovako mogu da opipam puls svoje publike. Glumac bez publike ne postoji! – izjavio je Biković.

Miloš Biković nagrađen na filmskom festivalu u Irskoj

Prošle godine je LIFFE otvorio film “Južni vetar”, a sada je to “Balkanska međa”.
– Mene su prvo zvali da igram Rusa. Objasnio sam im da nema šanse da to radim u filmu koji se dešava u Srbiji, da je to besmisleno. Takođe su me pitali da li znam nekoga ko može da im pomogne sa snimanjem u Srbiji. To je bilo baš u vreme kada smo Miodrag Radonjić i ja osnovali našu kompaniju “Archangel”, pa smo predložili da mi to radimo. Onda smo počeli da utičemo na scenario, jer to što se dešavalo ovde mnogo bolje poznajemo mi nego oni, iako film nije rekonstrukcija događaja. Nama je trebalo jedinstvo radnje, nešto što je uspostavio još Aristotel kada je definisao zakone drame. To je bio taj aerodrom. Mi smo na taj način formulisali priču, i doveli smo film – objasnio je Miloš. Onda je i dodao:

Zlatni pečat Kinoteke uručen Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću

– Moram da budem iskren – mnogo sam strepeo dok smo radili taj film. To je bilo prvi put da se kao produkcijska kuća eksponiramo i u Srbiji i u Rusiji. To je bila i jako važna tema za nas, za Srbiju danas, pa sam strepeo da ne izneverimo očekivanja, ili napravimo nešto što bi moglo da uvredi sećanje na taj momenat.
Osvrnuo se i na nedavno završeno snimanje serije “Južni vetar”, kao i rad na drugom delu filma.

– To će da bude nešto zaista posebno. Nastavak će biti bolji od prvog dela, na šta sam veoma ponosan. “Južni vetar” je fenomen zato što je to žanrovski čist film, triler sa elementima akcione drame, a nije čest slučaj da takav film ima takvu gledanost u bioskopima. Zato mi je još draže. Mi smo prvi deo uradili uz pomoć štapa i kanapa, u vrlo teškim uslovima. U drugom delu smo uspeli da ubedimo partnere da možemo da napravimo uspeh, pa očekujem da ćemo imati i produkciono jači film, da će sve biti bolje i luđe, duhovitije i uzbudljivije – naveo je Biković.

BOGDAN DIKLIĆ: Nisam nadmen kao što pričaju
12. LIFFE: Biković otvorio festival, Dikliću uručena Nagrada "Živojin Žika Pavlović"
Bogdanu Dikliću uručena je Nagrada “Živojin Žika Pavlović”

Na otvaranju festivala Bogdanu Dikliću uručena je Nagrada “Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju regionalne kinematografije u svetu.
– Stvarno velika čast! Ima ljubavi za umetnost i van Beograda. I divno je što ovaj festival postoji. Ja sam prvi put ovde. Pozvan sam nekoliko puta, ali nažalost iz profesionalnih razloga nisam mogao da dođem. Neizmerno hvala vama za ovako srdačan aplauz! – rekao je ovogodišnji laureat.

Posle ceremonije, u okviru Takmičarskog programa prikazan je rusko–srpski film “Balkanska međa” reditelja Andreja Volgina. U njemu glavne uloge tumače srpski glumci Miloš Biković, Milena Radulović, Aleksandar Radojičić, Aleksandar Srećković Kubura i Gojko Mitić, kao i ruski Anton Pampušnjij, Goša Kucenko, Sergej Šakurov i Sergej Garmaš.

– Obično se kaže da su filmovi više od života, i oni to jesu. Za LIFFE vam trebaju emocije, a filmovi su pre svega emocije! – kazao je Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

E. A, Foto: Ivan Stojanović / LIFFE

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde