Digitalno restaurirana “Nacionalna klasa” 29. septembra na Studentskom trgu

0
285

“Nacionalna klasa” je drugi Markovićev film koji je restauriran u okviru projekta “Vip Kinoteka”, posle ostvarenja “Specijalno vaspitanje”.

Digitalno restaurirana "Nacionalna klasa" 29. septembra na Studentskom trgu
Foto: Jugoslovenska kinoteka

Digitalno restaurirana verzija kultnog filma “Nacionalna klasa” (1979) Gorana Markovića biće premijerno prikazana u okviru projekta Vip Kinoteka 29. septembra na javnoj projekciji na Studentskom trgu. Tada će se publici obratiti i neki od članova autorske i glumačke ekipe. U slučaju lošeg vremena projekcija će biti u Jugoslovenskoj kinoteci.
– Publika će biti privilegovana u odnosu na generacije koje već više decenija gledaju ovaj film sa nedovoljno kvalitetnih kopija – istakao je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić na skupu učesnika projekta Vip Kinoteka i medija u restoranu “Nacionalna klasa” na Ušću.

Otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci
Digitalno restaurirana "Nacionalna klasa" 29. septembra na Studentskom trgu
Jugoslav Pantelić, Foto: Jugoslovesnka kinoteka

Pantelić se prisetio kada je kao desetogodišnjak prisustvovao premijeri Markovićevog filma.
– Verujem da će u subotu neki drugi desetogodišnjaci prvi put pogledati “Nacionalnu klasu”, taj biser srpske, jugoslovenske, evropske i svetske kinematografije, u kvalitetu kakav taj film zaslužuje! – rekao je direktor Kinoteke.

GORICA POPOVIĆ: Preko Fejsbuka dobila ulogu
Digitalno restaurirana "Nacionalna klasa" 29. septembra na Studentskom trgu
Dragan Gaga Nikolić kao Flojd u “Nacionalnoj klasi”

Film “Nacionalna klasa” snimljen je u produkciji Centar filma iz Beograda. Okupio je sjajnu glumačku ekipu koju je predvodio Dragan Nikolić u liku reli vozača Brane Flojda. Njegovu devojku Šilju igrala je Gorica Popović i za tu ulogu osvojila Zlatnu arenu u Puli.
– Sećam se tog snimanja kao nečeg fantastičnog, ali mi nismo znali da će to postati kultni film. Rad je bio božanstven! Bila sam mlada glumica i prvi put radila sa Goranom Markovićem. Pristigli su takozvani praški đaci i snimali su divne filmove! – ispričala je Gorica.

Gorica Popović najbolja glumica Filmskih susreta po izboru publike
Digitalno restaurirana "Nacionalna klasa" 29. septembra na Studentskom trgu
Dragan Nikolić i Gorica Popović u “Nacionalnoj klasi”

Film je sniman je na raznim lokacijama u Beogradu, između ostalog i na Ušću.
– Snimali smo onu čuvenu scenu u kojoj uz Gagu i mene učestvuju Aca Berček i Maja Lalević. Ja sam ljubomorna na drugu devojku, mi ustajemo, krećemo, a Aca kaže:”Kako ćemo mi preko? Da plivamo?” Bilo je to druženje, divna energija iz koje je proizašao voljeni film – rekla je Popovićeva. Osvnula se i na saradnju sa Gagom Nikolićem.
– Znali smo se iz Ateljea 212, mada ja još nisam bila član nego honorarac. Gaga je bio tako neposredan, prepun šala, nekih simpatičnih smicalica. Zapravo svi smo bili vedri, tako da smo se lako razumeli. Bez obzira što su naši likovi u filmu kao rogovi u vreći, mi smo već tada bili divni prijatelji. Ja danas ne mogu da zamislim da njega ovde nema – kazala je glumica.

Snima se: „Delirijum tremens“ sa Tihomirom Stanićem u glavnoj ulozi
Digitalno restaurirana "Nacionalna klasa" 29. septembra na Studentskom trgu
Gorica Popović, Foto: Jugoslovenska kinoteka

Prisetila se i druženja posle snimanja u Klubu književnika, odlaska na Adu Ciganliju, Bogdana Diklića uvek spremnog na šalu… kao i da je film svuda bio primljen odlično.
– Meni je to bio drugi film nakon “Mirisa poljskog cveća” Srđana Karanovića. Bila sam prilično nepoznata, pa je bilo veliko iznenađenje kada sam dobila Zlatnu arenu u Puli. Film je svuda nailazio na fantastičan uspeh. Pre svega zato što je jako duhovit i ima neku ljudsku toplinu. Lako je nalazio put do gledalaca. Da je to zaista tako svedoči i to koliko je i danas popularan. A, i to da se i danas ponavljaju rečenice iz filma – istakla je Gorica Popović.

BOGDAN DIKLIĆ: Nisam nadmen kao što pričaju
Digitalno restaurirana "Nacionalna klasa" 29. septembra na Studentskom trgu
Goran Marković na snimanju “Nacionalne klase”

U filmu igraju i Vojislav Brajović, Bora Todorović, Rade Marković, Irfan Mensur i drugi. Muziku je komponovao Zoran Simjanović, tekstove je pisala Marina Tucaković, a izvođači su Dado Topić, Slađana Milošević, Oliver Mandić, Oliver Dragojević, “Laboratorija zvuka”.

OSTAVIO JE „TRAG U BESKRAJ“: Preminuo Oliver Dragojević

Pre premijere 29. septembra koja će biti u 20,30h planiran je nastup Beogradskog džez orkestra (19h), kao i obraćanje članova ekipe filma (20h). Specijalne besplatne projekcije restauriranog filma biće organizovane 30. septembra od 18h i 20.30h u Kinoteci.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde