“Adligat”: Deo legata Nikole Kusovca uskoro dostupan javnosti

0
113
legat nikole kusovca adligat
Nikola Kusovac potpisuje ugovor o poklonu, Foto: Adligat / Promo

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat”, u okviru kojeg su otvoreni Muzej srpske književnosti i Muzej knjige i putovanja, potpisalo je ugovor o poklonu sa Nikolom Kusovcem, kojim istoričar umetnosti zaveštava svoj legat ovom Udruženju.

Nikola Kusovac sa direktorom “Adligata” Viktorom Lazićem, Foto: Adligat / Promo

Nikola Kusovac jedan je od najvećih srpskih stručnjaka za slikarstvo, istoričar umetnosti, dugogodišnji kustos Narodnog muzeja u Beogradu. Spada u najznačajnije srpske likovne kritičare, koji je objavio više od dve hiljade radova. Među njima je i više desetina monografija o najznačajnijim srpskim slikarima. Autor je i koautor više od 800 izložbi. Vodio je na stotine uspelih humanitarnih akcija i održao oko 1.000 predavanja. Dobitnik je mnogih nagrada, među kojima su najznačajnije Vukova nagrada (već predata u legat); Izvanredni zlatni beočug za životno delo; Zlatna značka KPZ; nagrada “Večernjih novosti” za podvig godine… kao i razne plakete, povelje, diplome i zahvalnice… A, od kojih će većina uskoro biti predata za čuvanje u legatu Nikole Kusovca.

„Adligat“ preuzeo Legat Feliksa i Zorice Pašić
legat nikole kusovca adligat
Nikola Kusovac sa njegovim portretom, koji je uradio slikar Petar Mojak, Foto: Adligat / Promo

Legat Nikole Kusovca biće preuziman sukcesivno. Iako će najveći deo biblioteke, arhive i drugih predmeta biti preuzet tek posle smrti poklonodavca, u “Adligatu” uskoro će biti dostupno javnosti više od hiljadu knjiga o umetnosti i sa posvetama uglednih srpskih intelektualaca, kao i nekoliko umetničkih dela iz njegove lične zbirke. Početkom godine, kada je Nikola Kusovac počeo da formira svoju zbirku, poklonio je “Adligatu” nekoliko kutija knjiga sa posvetama, mnoštvo umetničkih kataloga i različitih publikacija. Takođe i njegov portret, koji je uradio slikar Petar Mojak.

Otvoren Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića u Jugoslovenskoj kinoteci

Donaciju je, sa službenim licima “Adligata”, preuzeo lično predsednik Viktor Lazić.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde