Demofest 10: Četiri izložbe i dve muzičke promocije

0
102

Na desetom izdanju banjalučkog Demofesta, koji će se održati od 20. do 22. jula, kao prateći deo programa biće i četiri izložbe i dve muzičke promocije.

Održaće se u Kulturnom centru Banski dvor, tokom sva tri festivalska dana u dnevnim terminima, a ulaz na sve sadržaje će biti besplatan. Festival će zvanično biti otvoren u četvrtak, 20. jula u 12 časova Demofest 10 izložbom “10 godina vrhunskog zvuka”, a povodom desetog rođendana najvećeg festivala demo bendova u jugoistočnoj Evropi. Reč je o izložbi fotografija, koncertnih plakata, majica i ostalih memorabilija Demofesta.

Dva žirija na banjalučkom Demofestu
izlozba demofest 10
“Žene crtaju žene u muzici”, Foto: Demofest

Istog dana u 16.30 časova, biće otvorene izložbe “Nešto je puklo u meni” i “The Good Wife”, u saradnji sa Beogradskim mesecom fotografije. Izložba “Nešto je puklo u meni!” postavlja pitanje koja je granica između štetnosti i koristi, između informacije i voajerizma, između traganja za profitom i odgovornosti, koji svaki novinski izveštaj (posebno o nasilju nad ženama) nosi sa sobom. Temom nasilja nad ženama kroz tabloidno izveštavanje se upravo bavi rad “Nešto je puklo u meni!”, autorke Marije Janković, nezavisne fotografkinje iz Beograda, koja pokušava da balansira između novinarstva i umetnosti.

Demofest poklanja osam koncerata u susret 10. rođendanu!

“The Good Wife” autora Deyana Clementa je bogat multimedijalni projekat. Započet je 2015. serijom auto-portreta, uz pomoć kojih autor preispituje ulogu koja se priželjkuje za ženu u savremenom društvu, gde ovo “savremeno” postoji mnogo više kao lingvistička zavesa, iza koje svakodnevno posmatramo potpuno suprotne predstave i namere partrijarhata da očuva svoje položaje i dominaciju.

the-good-wife-04
“The good wife”, Foto: Demofest

Poslednja izložba je “Žene crtaju žene u muzici”. Biće otvorena u petak, 21. jula u 12.30 časova, u saradnji sa “Zonom muzike” iz Zenice, koja okuplja karikaturistkinje iz regiona. One će stvoriti umetnička dela na kojima su proslavljene muzičarke. Svi radove iz postavke “Žene crtaju žene u muzici” nastale su iz olovaka u ruci žena. Izložbi se pridružio i Damir Belić u znak podrške svojim koleginicama.

Vegani i vegetarijanci na Demofestu
Seine demofest
Promociju albuma će imati grupa “Seine”, pobednici Demofesta 09, Foto: Demofest

Poslednji dan pratećeg programa Demofest 10 je subota 22. jula i biće namenjen muzičkim sadržajima. Publika će od 11.30 časova moći da prisustvuje promociji banjalučkih bendova “Sopot”; “Shanghai Street Fight” i “Važno obavještenje”; a od 15 časova promociji albuma grupe “Seine”, pobednika Demofesta 09.

Banjalučki festival spojio hrvatski i srpski bend pa nastao hit „Ne odustajem“

Podsećamo, deseto izdanje Demofesta biće od 20. do 22. jula na tvrđavi Kastel u Banjaluci. Tokom tri dana festivala na dve bine zasviraće 50 demo bendova, kao i 15 revijalnih izvođača.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde