Vrmdža Fest 2018: Dejan Đurović prvi dobitnik nagrade “Petar Lalović”

0
94

Drugi internacionalni festival turističko-ekološko dokumentarnog filma Vrmdža Fest 2018 održaće se 14. jula u selu Vrmdža 13 kilometara od Sokobanje u samom podnožiju magičnog  Rtnja. 

vrmdža
Vrmdža, Foto: Vrmdža Fest

Organizacioni odbor Festivala je doneo odluku o ustanovljavanju memorijalne nagrade “Petar Lalović” kao priznanja za naročiti doprinos podizanju ekološke svesti na filmu. Nagrada nosi ime jednog od najvećih evropskih i svetskih snimatelja, scenarista i reditelja filmova o prirodi, a koji nas je nažalost napustio 2015.

Vrmdža Fest 2018: Drugi festival turističko-ekološkog dokumentarnog filma 14. jula
dejan đurović printskrin rts
Dejan Đurović, Foto: Printskrin RTS

Prvi dobitnik ove nagrade biće glumac i novinar Dejan Đurović. On se posebno dokazao kao narator u filmovima i televizijskim emisija o prirodi. Šira publika pamti ga po sinhronizacije čuvene naučno-obrazovne serije “Opstanak”. Bio je i član glumačke ekipe serije “Neven”, gde su ga gledaoci zapazili u ulozi Čika Petronija i voditelja daštanja. Od osamdesetih godina poznat je i po odličnom vođenju emisija posvećenih popularizaciji klasične muzike Televizije Beograd. Već više od tri i po decenije vodi popularnu emisju “Dragstor ozbiljne muzike” na radiju Beograd 202. Dobitnik je nagrade za lepotu govora “Radmila Vidak” 2016.

Vrmdža Fest pod zidinama srednjevekovnog Latin grada
petar lalovic1
Petar Lalović

– Priroda je najmoćnija. Trebalo bi mnogo više da razmišljamo kako ćemo se s njom družiti, a ne kako ćemo se s njom boriti, pobeđivati je i činiti joj neko zlo. Jer, na kraju – uvek je ona ta koja pobeđuje! – izjavio je u jednom intrvjuu Dejan Đurović.

Nagrada “Petar Lalović” dodeljivaće se svake godine kao sećanje na Petra Lalovića, velikana srpskog, jugoslovenskog ali i svetskog filma, koji je pola veka posvetio prirodi i snimio više od 200 filmova. Dugometražni film “Ptice koje ne polete” dobio je više od 20 nagrada, uključujući četiri Grand Prija u Evropi. Međutim, filmska kritika i bioskopska publika smatra da je njegov najveći uspeh bio sa dokumentarnim filmovima “Poslednja oaza” i “Svet koji nestaje” iz 1987. Lalović je tokom 2011. godine snimao film “Beogradska oaza”. Bio je to njegov dvestoti film.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde