Dejan Atanacković dobitnik NIN-ove nagrade

0
150

“Luzitanija” je prvenac Dejana Atanckovića. Zamišljen je kao utopijski roman. To je, u osnovi, priča o beogradskoj psihijatrijskoj bolnici tokom Prvog svetskog rata, koja se nalazila u zgradi poznatoj kao Doktorova kula. U sinopsisu romana, navodi se da je reč o isprepletanim pričama koje su zasnovane na najneravnopravnijem sukobu koji može da se dogodi – sukobu progresa i ludila.

luzitanija DEjan Atanacković NIN-ova nagradaDobitnik ovogodišnje NIN-ove nagrade za najbolji roman godine je debitant Dejan Atanacković za roman “Luzitanija” (Besna kobila). Stručni žiri koji je u podne trebalo da saopšti dobitnika nagrade, odluku je doneo sa sat zakašnjenja, posle duge rasprave. Žiri je radio u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik). Za “Luzitaniju” su glasali Tamara Krstić, Zoran Paunović i Mahilo Pantić, dok je Jasmina Vrbavac glasala za “Srebrna magla pada” Srđana Srdića, a Božo Koprivica za roman “Gorgone” Mire Otašević.

Božićni sajam knjiga u Domu omladine

Roman “Luzitanija” preispituje odnos razuma, ludila i gluposti, kroz priču o beogradskoj psihijatrijskoj bolnici tokom Prvog svetskog rata. Dom za s uma sišavše je tokom okupacije zvanično bio van nadležnosti okupatora koji je tu eksteritorijalnost dodelio bolnici, po svoj prilici, ne bi li se lišio komplikovanih obaveza. Ta minijaturna teritorija u knjizi postaje parlamentarna republika zasnovana na ukidanju neravnopravnosti između lekara i pacijenta. A, pre svega na ideji da razum i ludilo nisu dve suprotstavljene okolnosti, već da se i razumu i ludilu jednako suprotstavlja ljudska glupost. Dok se ludilo vekovima tamniči i kažnjava, glupost se oduvek veliča, slavi i ovlašćuje. Na ovim našim prostorima često je sva nesreća pripisivana nekakvom urođenom, gotovo poslovičnom ludilu. Ali to je samo zato što razum i glupost ponekad prave dogovore.

Slikovnica Slavimira Stojanovića „Singi Lumba i Drvo čarobnih olovaka“

DEjan Atanacković NIN-ova nagrada
Foto: Facebook / Dejan Atanacković

Dejan Atanacković (Beograd, 1969), kome je ovo prvi roman, živi na relaciji Firenca-Beograd. Predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni. Sarađuje sa firentinskim Muzejom prirodnih nauka na predmetu “Body Archives”, posvećenom istoriji predstava ljudskog tela. Poslednjih godina vodi radionice zasnovane na dijalogu i saradnji studenata i psihijatrijskih pacijenata. U Beogradu je, uz podršku Muzeja savremene umetnosti, pokrenuo “Drugi pogled”, inicijativu za nove narativne tokove, kroz javni rad beogradskih alternativnih vodiča. Kao vizuelni umetnik, od devedesetih realizuje samostalne izložbe i kustoske projekte. Pojedini Atanackovićevi radovi deo su muzejskih i privatnih kolekcija.

Roman Vilhelma Kuesa o Diani Budisavljević u izdanju Samizdata B92

Svečana dodela nagrade i obeležavanje 83. rođendana NIN-a biće upriličeni u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) 22. januara u 17 časova.

Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde