Pesnik Dejan Aleksić dobitnik Nagrade “Vasko Popa”

0
135
Pesnik Dejan Aleksić dobitnik Nagrade "Vasko Popa"

Nagrada “Vasko Popa” ustanovljena je 1995. u Vršcu, i dodeljuje je Agencija “Đorđević”. Nagrada se sastoji od povelje s Popinim likom, rad akademskog slikara Milana Blanuše; i novčanog iznosa čiji darodavci su Grad Vršac i “Senzal kapital” iz Beograda.

Dejan Aleksić dobitnik je Nagrade “Vasko Popa” za pesničku zbirku “Radno vreme raja” u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. Tako je odlučio žiri u sastavu: Radomir Andrić; Duško Novaković; Vladimir Gvozden; Slavomir Gvozdenović; i Jovan Zivlak (predsednik). Žiri je odluku doneo većinom glasova. U skladu sa Pravilnikom o dobitniku nagrade razmatrano je u izboru od 80 naslova, koji su izašli u 2018. godini, a koji su poslati na konkurs ili su predloženi od strane članova žirija. Dejanu Aleksiću će književno priznanje biti uručeno u Vršcu 29. juna, na dan rođenja velikog srpskog pesnika Vaska Pope.

Poezija uživo: Pesnik i esejista Čarls Simić u septembru u Beogradu

Žiri je konstatovao da je produkcija raznovrsna i da u velikoj meri izražava snažne doprinose zastupanju modernog duha u poeziji. Iako bez posebne pažnje savremene kulture i društva, poezija opstaje kao snažan izraz i doprinos bitnim razgovorima sa društvom, kulturom, istorijom i čovekom uopšte.

U obrazloženju je, između ostalog, konstatovano i da Aleksić uspeva da u svojoj poeziji na smiren način očuva mogućnost čuda i čuđenja, ali u ključu otklona od neposredne, naivne fascinacije.
– On će, tako, evocirati na trenutke poeziju Vaska Pope, pevati o sirćetu ili o nekakvom prolaznom susretu, o plaži, o oveštaloj frazi ili o istrošenom žanru putopisa kako bi nam otkrio jezičku i smisaonu iskru u naizgled depatetizovanoj, banalnoj i oskudnoj stvarnosti. S druge strane, on ostvaruje složenu mrežu vezanu za literarno iskustvo simbolizma i borheovskih lavirinata – zapazio je žiri.

YouTube promocija: Poznati glumci govore stihove iz knjige “Brodovi” Ivana Sokača
Pesnik Dejan Aleksić dobitnik Nagrade "Vasko Popa"
Dejanu Aleksiću književno priznanje biće uručeno 29. juna u Vršcu, Foto: Kulturni centar Novog Sada

Nagrada “Vasko Popa” ima za cilj da afirmiše savremenu srpsku poeziju, uvažavajući doprinose Vaska Pope i njegovo neprocenjivo služenje modernoj pesničkoj reči. Nagrada je posebno uvažavala autore sa opusom koji imaju značajno i višegodišnje prisustvo u savremenoj srpskoj poeziji. Inače, u užem izbor za ovogodišnju nagradu bili su osim dobitnika i Tanja Stupar Trifunović “Razmnožavanje domaćih životinja” (Bajbok, Sarajevo); Branislav Veljković “Dnevnik dnevnog disanja” (Filip Višnjić, Beograd); Marija Šimoković “Pozajmljena svetlost” (Čigoja, Beograd); Veselin Mišnić “Zašto se nisam rukovao sa majmunom od bronze” (Grafoprint, Gornji Milanovac); i Radivoj Šajtinac “Nepoznavanje prirode” (Zavod za kulturu Vojvodine, Novi Sad).

Dušan Pop Đurđev i Vjeslav Hejno dobitnici Nagrade za životno delo “Mali princ”
Pesnik Dejan Aleksić dobitnik Nagrade "Vasko Popa"

Dejan Aleksić (1972) je pesnik, dramski pisac i književni stvaralac za decu. Diplomirao je na Odseku za srpsku književnost i jezik u Novom Sadu. Objavio je devet pesničkih knjiga, za koje je dobio brojne književne nagrade: Nagradu “Miroslav Antić” (2019); Zmajeva nagradu Matice srpske; “Meša Selimović”; “Branko Miljković”; Nagradu SANU iz Fonda “Branko Ćopić”; Prosvetinu nagradu; Brankovu nagradu; “Matićev šal”; “Risto Ratković”… Pored pesničkih, objavio je i 20 knjiga za decu, kao i jednu knjigu drama. Dejan Aleksić živi i radi u Kraljevu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde