SNIMA SE: Darko Bajić režira film o Svetozaru Miletiću

0
250

Po scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Darka Bajića, snima se dugometražni igrani film “Svetozar Miletić”.

SNIMA SE: Darko Bajić režira film o Svetozaru Miletiću
Foto: Ministarstvo kulture

U Muzeju nauke i tehnike u Beogradu 4. oktobra pala je prva klapa istorijske sage o uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austro-Ugarskoj druge polovine XIX veka. Snimanje priče o velikom borcu za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji započeto je u prostoru u kojem je izložena stara štamparija. Jer, Miletić je ostao upamćen i kao vlasnik, izdavač i urednik političkih novina “Zastava” (pokrenuo ih je 1866.), koje su godinama imale veliku ulogu među Srbima u Austro-Ugarskoj, a kasnije ih je preuzela i njegova ćerka Milica, borac za ženska prava. Film o Svetozaru Miletiću (1826-1901) podržali su Ministarstvo kulture, Pokrajinska vlada i Filmski centar Srbije. Premijera je planirana za maj 2020. godine u Novom Sadu.

Otvoren Legat Milovana Vitezovića u Kosjeriću
SNIMA SE: Darko Bajić režira film o Svetozaru Miletiću
Svetozar Miletić, Foto: sr.m.wikipedia.org

– Priča o Svetozaru Miletiću je priča od jednoj od najznačajnijih istorijskih ličnosti Srbije u poslednjih nekoliko stotina godina. To je čovek, ne samo on, nego i Jaša Tomić i Miletićeva ćerka Milica, koje su eliksire svoje snage, svog nacionalnog nadahnuća i svog talenta, ulili direktno u tokove srpske istorije, srpske kulture i srpske politike – izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

– Film koji će na pravi način podstaći mladu generaciju da počne da razmišlja o vremenu i istoriji. Ne da se vraća u prošlost nego da jednostavno, tu pronađe nekakvu tačku s kojom će pokuljati njeno iskustvo. I nadam se da će nova generacija poći jednim boljim putem i da će pokušati da razreši ovaj neverovatan čvor na Balkanu – rekao je reditelj Darko Bajić.

12. Beldocs: Film “Linija života” Darka Bajića uz ovacije otvorio festival
SNIMA SE: Darko Bajić režira film o Svetozaru Miletiću
Darko Bajić i Milovan Vitezović, Foto: Printskrin RTS

Predsednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine Igor Mirović, izrazio je veliko zadovoljstvo što je u društvu sa ekipom koja je prethodne dve godine pripremala film o “Vojvodini staroj”, životu Svetozara Miletića, Jaše Tomića i Milice Tomić, kao i svih Srba i Vojvođana koji su svojim radom i žrtvom napravili temelje moderne srpske Vojvodine i bili lučonoše u oblastima kao što su kultura i obrazovanje.

– Tema o Svetozaru Miletiću, njegovoj porodici i tom vremenu ne samo da je inspirativna nego i potpuno aktuelna. Ona toliko podseća na današnja istorijska zbivanja da slobodno mogu reći da se ništa nije promenilo, da Balkan stoji tu gde stoji, da su velike sile i njihovi interesi isti kao što su bili i da bilo kakvo razrešenje za ovaj naš prostor ni danas nije učinjeno. Zbog toga je ovo savremeni film – kazao je Bajić.

Reditelji iz regiona osnivaju Jadransku filmsku ligu
Vukosavljević, Vitezović i Mirović na snimanju filma o Svetozaru Miletiću, Foto: Ministarstvo kulture

Da bi se postigla autentičnost, snimaće se na lokacijama u Beogradu, Subotici, Somboru, Sremskim Karlovcima, Vršcu… Glavnu ulogu Svetozara Miletića igraće glumac Ljubomir Bandović, a njegovu suprugu Anku Ana Franić. Njihovu ćerku Milicu kao mladu dočaraće Anja Pavićević, studentkinja treće godine Fakulteta dramskih umetnosti, a kao stariju Katarina Žutić. Njenog supruga, novinara, književnika i političara Jašu Tomića u mladosti će tumačiti Andrija Kuzmanović, dok će ga u starijem dobu igrati Nikola Ristanovski. Lik Jovana Jovanovića Zmaja tumačiće Žarko Laušević. Tu su i Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Radovan Vujović… prema Bajićevim rečima, u filmu će biti angažovano ukupno 100 glumaca.

Radoš Bajić priprema film i TV seriju o spašavanju američkih pilota u Pranjanima

Milica, ćerka Svetozara Miletića i supruga Jaše Tomića, bila je jedna od prvih boraca za ženska prava ne samo kod nas već i u svetu. Kako ističe reditelj, ona je heroina, koja je i u prvom planu njihove priče.

– Njena snaga, hrabrost i energija s kojima je nastavila očevu borbu za slobodu Srba dovele su do toga da se Vojvodina prisajedini Srbiji, ali i da se započne borba za prava žena. Iz njene vizure želimo da pokažemo sve te ožiljke koje je nosila i koje, na kraju krajeva, nosi i ceo naš narod. Mi živimo s tim ožiljcima, samo što smo nekako navikli na njih i mislimo da je to normalno. Mi i dalje mislimo da smo normalni! – kazao je Bajić.

12. LIFFE: Gran pri “Živojin Žika Pavlović” Teoni Strugar Mitevskoj

– Ponosna sam što sam dobila ulogu Milice, koja je veliki izazov. Ona je jedna izuzetna žena, koja se borila za ravnopravnije društvo, za rodnu ravnopravnost, kako bismo to danas rekli, za klasnu i nacionalnu jednakost, i sve ostale osnovne civilizacijske postulate društva koje, naravno, nikada ne može biti pravedno, a opet, ne možemo izostaviti težnju da se za takvo društvo borimo – rekla je Katarina Žutić.

– Imam veliku čast da budem deo jednog ovakvog filma i ekipe koja ga radi, ali i veliku odgovornost. Ovo je moj prvi snimajući dan i veoma se radujem, verujem reditelju i svojim partnerima, a i sebi. Mislim da ćemo uspeti da napravimo ono što želimo. Meni lično, u liku Milice najuzbudljiviji je njen odnos sa ocem, i kako ta privrženost od njenih najranijih godina prerasta u snagu da nastavi borbu za ujedinjenje Srba koju je on započeo – izjavila je Ana Pavićević.

Atelje 212: “Noževi u kokoškama” u režiji Katarine Žutić

– Jedan kuriozitet je da sam uspeo da nagovorim mog starog i dobrog drugara, glumca iz prvih mojih filmova – Žarka Lauševića, da igra Miletićevog kuma Jovana Jovanovića Zmaja. Meni je to veoma važno i izuzetno lepo – zaključio je Bajić.

E. A. / Izvor: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Novosti, Kurir, RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde