Dani Smiljane Mandukić treći put u Beogradu, zanimljiv program

0
61
Dani Smiljane Mandukić treći put u Beogradu

Umetničko-edukativna manifestacija posvećena velikoj koreografkinji Smiljani Mandukić biće održana i ove godine u junskom i oktobarskom terminu.

Ovo će biti treći put da se u Beogradu održava manifestacija. Počeće 8. juna u Bitef teatru premijerom plesne predstave “Iverje Hleb teatra, prema konceptu Sanje Krsmanović Tasić, koja potpisuje i režiju i koreografiju na muziku Jugoslava Hadžića. Početna tačka procesa rada na predstavi “Iverje” je anamneza tri generacije članova porodica Kojadinović, Đorđević, Minić i Gallon, neizlečivo zaraženih igrom.

Primabalerina Mila Dragičević završila igračku karijeru

Plesni susret 20-godišnjeg Andrea Gallona, igrača “Orlando Baleta” (SAD), i njegove bake Natalije Đorđević, stare 95 godina, nekadašnje igračice Smiljane Mandukić i kasnije balerine u Narodnom pozorištu, kao i igrača više generacija, pokušaće da odgovori na nekoliko pitanja. Postoji li genetsko pamćenje pokreta? Da li se ljubav ka igri prenosi sa generacije na generaciju? Koja su fizička ograničenja koje godine donose. Da li se može jednako uzbudljivo i nadahnuto igrati rukama, glavom, očima?

Dani Smiljane Mandukić treći put u Beogradu
Andrea Gallon, Foto: Promo

Uz Andréa Gallona i Nataliju Đorđević, u predstavi igraju i Jelena Minić Gallon; Gordana Kojadinović Balić; Danica Gallon; Ljupče Đorđević; Sara Tasić; i Divna Petrović. Nastupaju i članovi grupe “Starogradska Srbija” – Stanislav Rakulj; Katarina Latinović; Voja Zlatanović; Bilja Ilić; Dragoljub Denić; Dušica Aleksov; Božidar Pribaković; Vesna Uskoković; i Zoran Đorđević.

Premijerno izvedeno “Labudovo jezero” u koreografiji i režiji Kostjukova

U predstavi se koriste delovi baleta “Krcko Orašćić” Petra Iljiča Čajkovskog, kao i varijacije iz baleta “Gusar” Adolfa Adama. Scenu i total dizajn osmislila je Anastasia Tasić; kostim je delo Hleb teatra; za fotografiju je zadužena Lidija Antonović; a za video Milutin Labudović.

Dani Smiljane Mandukić treći put u Beogradu
“Zašto ti?”, Foto: Promo

Uoči predstave “Iverje”, treće izdanje manifestacije Dani Smiljane Mandukić biće otvoreno na Trgu Mire Trailović plesnim programom “Trgovi plešu – pokreti Smiljane Mandukić” na muziku Jugoslava Hadžića. Taj program, biće izvođen ispred Bitef teatra i 9. i 15. juna. Za 9. jun, takođe u Bitef teatru, najavljena je plesna predstava maturanata Odseka za savremenu igru Baletske škole “Lujo Davičo” u Beogradu “Zašto ti?” o potrazi za identitetom. Koreografiju potpisuje Jakša Filipovac, a igraju: Sandra Milošević; Marina Jovanović; Anđela Aranđelović; Una Vujošević; Anđelika Jovanović; Jelena Stanić; Milica Prokić; Lana Petrović; Milica Tančić; i Tamara Tomašević. Nakon predstave sledi razgovor sa publikom, koji će moderirati Jelena Kajgo.

16. BFI: Jakopo Godani dobitnik nagrade “Jovan Ćirilov – za korak dalje”

Organizatori su za 15. jun u Ustanovi kulture Stari grad najavili predstavljanje knjige “Tako je počelo, da se ne zaboravi” Milice Zajcev. Time počinje obeležavanje 112 godina od rođenja Smiljane Mandukić. Ujedno će biti proslavljen njen 111. rođendan tradicionalnim druženjem “Večernja kod Be Be” uz umetnički program.

Dani Smiljane Mandukić treći put u Beogradu

Dani Smiljane Mandukić održani su prvi put u junu 2017. godine povodom četvrt veka od smrti umetnice. Manifestacija je osmišljena kao vid edukacije novih naraštaja o ličnosti i delu te važne koreografkinje, ali i zbog arhiviranja, digitalizovanja i čuvanja od zaborava važnog segmenta istorije i tradicije srpske umetničke igre, kao i zbog vidljivosti i podrške aktuelnim i budućim domaćim umetnicima, igračima i koreografima savremene igre. Cilj projekta je podsećanje na život i delo Smilje Mandukić, na njenu ulogu i značaj u etabliranju savremene igre u Srbiji. To je ujedno i poziv na preispitivanje i kritički osvrt na položaj i situaciju savremene igre u Srbiji u XXI veku, na situaciju savremenih i samostalnih umetnika iz oblasti plesa onda i sada.

Ostvareni snovi malih, velikih igrača: “Fantazija o baletu” na sceni Pozorišta na Terazijama

Smiljana Mandukić (1908-1992), plesačica, koreografkinja i plesna pedagoškinja, jedna je od začetnica savremene umetničke igre u Srbiji. Rođena je u Beču, ali je živela je stvarala u Beogradu, gde je osnovala i više od tri decenije vodila plesnu trupu Beogradski savremeni balet Smiljane Mandukić. U okviru trupe je ostvarila više desetina vrednih koreografija. Autorka je knjige “Govor tela” o svom konceptu rada na pokretu. Umetnički i pedagoški rad Smiljane Mandukić obeležio je mnoge stvaraoce i pedagoge savremene umetničke igre na domaćoj sceni. Udruženje baletskih umetnika Srbije od 2012. dodeljuje nagradu “Smiljana Mandukić” za najbolju interpretaciju savremene igre.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde