Dani šljive 2019: U Blacu Joksimović, “Balkanika”, trubači, Islamović

3
1857

Blace je prvo u Srbiji po proizvodnji šljive.

Dani šljive 2019: U Blacu Joksimović, "Balkanika", trubači, Islamović

Dani šljive 2019 održaće se u Blacu od 22. do 25. avgusta. Biće to 17. izdanje tradicionalne manifestacije u gradu na reci Blatašnici, u Topličkom okrugu. Osim promocije blačkih proizvoda i prerađevina od šljive, po kojima je ovaj kraj poznat širom Srbije, kao i niza predavanja o ovom voću, biće organizovan i kulturno-zabavni program. Organizatori manifestacije najavili su nastupe Željka Joksimovića, Alena Islamovića, Orkestra Bojana Krstića, grupe “Balkanika”…

Karavan “Najlepše narodne pesme” tokom leta krstari Srbijom
Dani šljive 2019: U Blacu Joksimović, "Balkanika", trubači, Islamović
Željko Joksimović, Foto: Promo

Manifestacija će 22. avgusta početi koncertom narodne muzike, Karavanom RTS-a, a zatvoriće je nastup “Balkanike”. Islamović će zabaviti goste na Danima šljive 2019 u petak, 23. avgusta, a Joksimović naredne večeri. Organizatori su Opština Blace i Turistička organizacija Blace. Očekuju veliki broj gostiju ne samo iz Topličkog okruga, već i iz gradova širom Srbije i okruženja. A prema nekim procenama, tokom četiri dana Šljivijade, Blace bi trebalo da obiđe oko 100.000 posetilaca.

“Tajno”, novi studijski album Alena Islamovića sa 17 pesama
Dani šljive 2019: U Blacu Joksimović, "Balkanika", trubači, Islamović
Alen Islamović, Foto: Facebook / Alen Islamović

– Ovom manifestacijom želimo da promovišemo šljivu, odnosno oko 2,5 miliona stabala ovog voća na teritoriji blačke opštine. Srbija je treća u svetu, a Blace prvo u Srbiji po proizvodnji šljive pa je osnovni cilj lokalne samouprave da što više mladih ljudi zadrži ovde, da ih osnaži i pomogne u nameri da se bave proizvodnjom i voćarstvom – kažu organizatori. Oni su istakli da je učešće na ovogodišnju manifestaciji najavilo preko 100 izlagača.

E. A. / Izvor: Južne vesti

3 KOMENTARA

 1. Akademik SKAIN Prof. dr Rade Biočanin, Naučni savetnik Evropskog defendološkog centra, Expertz za zaštitu životne sredine i eko-bezbednost

  Pratim Program obeležavanja manifestacije u Blacu, dosta je uloženo u pripremi, ali mi nešto nije jasno:
  Ko je najveći proizvođač šljiva u Srbiji-Osečina ili Blace?
  Da li je moguće da dominantnu ulogu imaju estradni umetnici a ne naučnici, a i ovoga puta je izostao Naučno-stručni skup na temu “KORPORATIVNO-DRUŠTVENA ODGOVORNOST I MOĆ PERSUAZIVNE KOMUNIKACIJE U UNAPREĐENJU POLJOPRIVREDNE EKO-PROIZVODNJE SA AKCENTOM NA TOPLIČKI KRAJ” u organizaciji Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti i opštine Blace. Taj tim u okviru Okruglog stola bi činili vrsni naučnici iz Srbije i okruženja, čija je citatna baza u samom vrhu regiona.
  Dakle, sve po starom i nema pomaka u unapređenju poljoprivredne proizvodnje u ruralnim oblastima Južne Srbije.

 2. U potpunosti se slažem sa komentarom Akademika Biočanina. Na manifestaciji Dani šljive trebali su imati mesto i naučnici da predstave istraživanja i kako da se poboljša položaj proizvođača šljive u Srbiji. Nauka daje razvoj svakoj zemlji, zašto nije organizovan naučni skup to je odgovornost organizatora ne estradnih umetnika.
  Akademik prof.dr Jelena Boškovič

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde