Dani šljive 2019: U Blacu Joksimović, “Balkanika”, trubači, Islamović

2
1399

Blace je prvo u Srbiji po proizvodnji šljive.

Dani šljive 2019: U Blacu Joksimović, "Balkanika", trubači, Islamović

Dani šljive 2019 održaće se u Blacu od 22. do 25. avgusta. Biće to 17. izdanje tradicionalne manifestacije u gradu na reci Blatašnici, u Topličkom okrugu. Osim promocije blačkih proizvoda i prerađevina od šljive, po kojima je ovaj kraj poznat širom Srbije, kao i niza predavanja o ovom voću, biće organizovan i kulturno-zabavni program. Organizatori manifestacije najavili su nastupe Željka Joksimovića, Alena Islamovića, Orkestra Bojana Krstića, grupe “Balkanika”…

Karavan “Najlepše narodne pesme” tokom leta krstari Srbijom
Dani šljive 2019: U Blacu Joksimović, "Balkanika", trubači, Islamović
Željko Joksimović, Foto: Promo

Manifestacija će 22. avgusta početi koncertom narodne muzike, Karavanom RTS-a, a zatvoriće je nastup “Balkanike”. Islamović će zabaviti goste na Danima šljive 2019 u petak, 23. avgusta, a Joksimović naredne večeri. Organizatori su Opština Blace i Turistička organizacija Blace. Očekuju veliki broj gostiju ne samo iz Topličkog okruga, već i iz gradova širom Srbije i okruženja. A prema nekim procenama, tokom četiri dana Šljivijade, Blace bi trebalo da obiđe oko 100.000 posetilaca.

“Tajno”, novi studijski album Alena Islamovića sa 17 pesama
Dani šljive 2019: U Blacu Joksimović, "Balkanika", trubači, Islamović
Alen Islamović, Foto: Facebook / Alen Islamović

– Ovom manifestacijom želimo da promovišemo šljivu, odnosno oko 2,5 miliona stabala ovog voća na teritoriji blačke opštine. Srbija je treća u svetu, a Blace prvo u Srbiji po proizvodnji šljive pa je osnovni cilj lokalne samouprave da što više mladih ljudi zadrži ovde, da ih osnaži i pomogne u nameri da se bave proizvodnjom i voćarstvom – kažu organizatori. Oni su istakli da je učešće na ovogodišnju manifestaciji najavilo preko 100 izlagača.

E. A. / Izvor: Južne vesti

2 KOMENTARA

  1. Akademik SKAIN Prof. dr Rade Biočanin, Naučni savetnik Evropskog defendološkog centra, Expertz za zaštitu životne sredine i eko-bezbednost

    Pratim Program obeležavanja manifestacije u Blacu, dosta je uloženo u pripremi, ali mi nešto nije jasno:
    Ko je najveći proizvođač šljiva u Srbiji-Osečina ili Blace?
    Da li je moguće da dominantnu ulogu imaju estradni umetnici a ne naučnici, a i ovoga puta je izostao Naučno-stručni skup na temu “KORPORATIVNO-DRUŠTVENA ODGOVORNOST I MOĆ PERSUAZIVNE KOMUNIKACIJE U UNAPREĐENJU POLJOPRIVREDNE EKO-PROIZVODNJE SA AKCENTOM NA TOPLIČKI KRAJ” u organizaciji Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti i opštine Blace. Taj tim u okviru Okruglog stola bi činili vrsni naučnici iz Srbije i okruženja, čija je citatna baza u samom vrhu regiona.
    Dakle, sve po starom i nema pomaka u unapređenju poljoprivredne proizvodnje u ruralnim oblastima Južne Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde