Revija filmova: 5. Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci

0
130

Od 24. do 28. januara 2018. publika će moći da prati premijerne projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih i umetničkih filmova.

dani igre
Foto: Promo/ Misty Copland

Peti put za redom, Beogradski festival igre, Jugoslovenska kinoteka i Vip mobile priređuju reviju filmova pod nazivom “Dani igre”. Manifestaciju će otvoriti “Priča jedne balerine”, dokumentarni film Nelsona Džordža o Misti Kopland. Ona je ušla u istoriju baleta kao prva Afroamerikanka imenovana za primabalerinu čuvenog njujorškog Američkog baletskog teatra. Neverovatna priča iza kulisa, o tome kako je prevazišla burno odrastanje i povrede koje su joj zamalo okončale karijeru, da bi postala jedna od najcenjenijih igračica svoje generacije.

Sledi film “Buntovnici na prstima” u režiji Bobija Džo Harta, koji nastoji da otkrije preko četiri decenije dugu tajnu fenomenalnog uspeha trupe Balet Trokadero od Monte Karla. Ova njujorška kompanija muških igrača koji na komičan, ali tehnički superioran način izvode dela gvozdenog klasičnog repertora, a gostovaće po drugi put u Srbiji, u okviru 15. Beogradskog festivala igre. Film paralelno prati dešavanja iza scene, bogatu arhivu i istorijat, intimne priče umetnika i delove neverovatnih predstava snimljenih u SAD, Evropi i Japanu. Priča dokazuje da balerina nije samo žena koja igra – već revolucionarni pokret u pački.

15. Beogradski festival igre: Trupe iz Hong Konga, Sidneja i Izraela premijerno u Srbiji

“Maov poslednji igrač” je igrani film Brusa Beresforda sa Ći Kaom, Brusom Grivudom i Kajlom Meklahlanom u glavnim ulogama. To je istinita priča o igraču koji je u dalekoj provinciji Kine, izabran da uči balet na Akademiji za umetničku igru u Pekingu. Posle nekoliko godina, on putuje u Hjuston zahvaljujući programu kulturne razmene, gde je kasnije imenovan za glavnog igrača Hjuston baleta. U međuvremenu se zaljubljuje i počinje tajno da se viđa sa igračicom Elizabet Makej. Problemi nastaju kada kineska vlada zatraži od njega da se vrati u svoju zemlju.

Premijera baleta „Evgenije Onjegin“ 23. decembra u Narodnom pozorištu

Film “Dzi Croquettes” govori o čuvenoj brazilskoj trupi koja je obeležila vreme revolucije i vojne diktature u ovoj zemlji. Leni Dejl bio je američki igrač i koreograf koji je došao u Brazil i našao se u grupi “dreg” izvođača koji su se oblikovali prema “Koketama”, eksplozivnoj trupi seksualnih anarhista koji su sebi gradili ime u San Francisku. Uzimajući ime “Dzi Croquettes”, Dejl je pomogao grupi da se transformiše u izuzetan kabare. A, koji je koristio muziku, igru, neverovatne kostime i provokativnu seksualnu dvosmislenost kao polaznu tačku satire svega što je bilo represivno u brazilskoj kulturi, slaveći slobodu među polovima.

“Dzi Croquettes” su postali neverovatno popularni u Brazilu, a nakon što je Lajza Mineli ukazala na ovu grupu, otišli ​​su na uspešnu turneju po Evropi. Dobijali su ponude sa Brodveja, ali “Dzi Croquettes” nikada nisu stigli u Ameriku. Jer su ego, sida i splet maleroznih okolnosti prekinuli delovanje ovog sastava, koji je neko vreme bio izuzetan glas otpora i tolerancije u državi protiv svake opozicije. Autori filma Tatijana Isa i Rafael Alvarez ističu neverovatnu i istinitu priču o ovoj grupi kroz dokumentarac koji je bio višestruko nagrađen na festivalima.

ALEKSA JELIĆ: Važnije da je moj rad priznat nego da sam poznat

“Polina” je francuski film, u režiji Veleri Muler i Anželina Preljokaža. Govori o mladoj balerini koja se tokom detinjstva i mladih godina priprema za najsloženiji klasičan repertoar, rigorozno obučavana. U trenutku kada dobija priliku da se pridruži prestižnom Boljšoj baletu, iznenada otkriva savremenu igru. To počinje da dovodi u pitanje nastavak karijere. Napušta sve i odlazi u Francusku. Uloga Poline poverena je Anastasiji Ševcovoj, balerini Marijinskog teatra, a pored nje tu su i drugi fantastični igrači ovog teatra. Takođe, u filmu igra i glumica Žulijet Binoš (tumači lik koreografkinje Liri Elsaj). Ona je iskusila savremeni pokret, igrajući u predstavama londonskog koreografa, Akrama Kana.

Filmom “Jednom me je pitala Pina” rediteljka Šantal Akerman otkriva detalje sa velike turneje Teatra igre iz Vupertala, kroz umetnost i svakodnevni život slavne Pine Bauš. Rediteljka ih je pratila u periodu od pet nedelja dok su bili na turneji u Nemačkoj, Italiji i Francuskoj. Njen cilj je bio da uhvati neuporedivu umetnost Pine Bauš ne samo na sceni, već i iza nje.

BRANKA PUJIĆ: Tango je lek za dušu

Debitantsko ostvarenje Stefani di Đusto, film “Igračica” beleži uspeh u evropskim bioskopima. Reč je o biografskom filmu koji otkriva zanimljiv život Loi Fuler (Soko). Ona je početkom XX veka postala senzacija u svetu umetnosti, umetničke igre, ali i nauke. Lili-Rouz Dep tumači Izadoru Dankan, američku igračicu koja je postala štićenica Fulerove. Film donosi dramu zasnovanu na knjizi Đovanija Liste o Fulerovoj iz 2007. godine.

Sve projekcije su planirane u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. A, zahvalnost za inicijativu i realizaciju ovog januarskog događaja, Beogradski festival igre i Kinoteka duguju autorima filmova, trupama i koreografima koji su sa radošću ustupili svoje materijale.

Program 15. Beogradskog festivala igre se realizuje od 15. marta do 4. aprila. I to, u saradnji sa Gradom Beogradom; Ministarstvom kulture Republike Srbije; Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine; Delegacijom EU u Srbiji; ambasadama i kulturnim centrima.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde