Dani Danila Lazovića u Priboju od 18. do 21. oktobra

0
268

U Priboju će od 18 do 21. oktobra, pod sloganom “Živimo poeziju!”, biti održan festival Dani Danila Lazovića.

Dani Danila Lazovića
Sa prošlogodišnjeg festivala, Foto: Facebook / Dani Danila Lazovića

Ove godine manifestaciju pored redovnog takmičenja studenata glume u govorenju poezije, bogatog i raznovrsnog programa, prate i gostovanja poznatih glumaca. Inače, ovo je peto izdanje festivala Dani Danila Lazovića.

GORAN SULTANOVIĆ: Nebojša Glogovac je trenutno najbolji srpski glumac

Danilo Lazović
Foto: Facebook / Dani Danila Lazovića

– Ovim festivalom čuvamo od zaborava uspomenu na jednog od najvećih dojena srpskog glumišta, Danila Lazovića, kreiramo programe u kojima učestvuju najveća glumačka imena, ali i pružamo šansu mladim ljudima da se upoznaju i razmene iskustva – rekao je Milorad Miki Damjanović, glumac Beogradskog dramskog pozorišta i direktor Festivala. On je dodao da mu je drago što je program tako raznovrstan da svaki posetilac može da nađe nešto za sebe.

Prvog dana Festivala u pribojskom muzeju biće otvorena izložba “Prvih pet godina”. A, u Domu kulture “Pivo Karamatijević” biće izveden kabare “Da, to su bili dani” Borisa Pingovića i Nebojše Dugalića. Drugog dana pred pribojskom publikom biće izvedena predstava Beogradskog dramskog pozorišta, “Moje dete” u režiji Ane Đorđević, a po tekstu Stojana Srdića. Ova predstava bila je selektovana na ovogodišnje Sterijino pozorje.

Ivica Klemenc dobio nagradu Svetske organizacije pantomimičara

žiri Dani Danila Lazovića
Žiri: prof. dr Radovan Knežević (predsednik), prof. Andrijana Videnović (FU Priština), prof. Dubravka Drakić (FDU Cetinje), rediteljka Nataša Poplavska i glumac Milutin Mima Karadžić, Foto: Facebook / Dani danila Lazovića

Predstava “Siromašni Romeo” Male pozorišne radionice, reditelja Ibrahima Hasanagića, na programu je trećeg dana. Istog dana je i program “Upoznaj pribojske pesnike” u kojem će se predstaviti bogata tradicija pisanja poezije u Priboju, a pesnici će čitati poeziju i razgovarati o njoj sa publikom.

MILAN KARADŽIĆ: Humor na Balkanu je hrabar, nije ulizički

Centralni događaj trećeg dana je program “Danilu u čast”. U njemu ove godine učestvuju prijatelji i kolege Danila Lazovića: Irfan Mensur, Tanja Bošković, Snežana Savić, Rade Marjanović, Milica Milša i domaćin festivala Mihailo Laptošević.

BOGDAN DIKLIĆ: Nisam nadmen kao što pričaju

Dani Danila Lazovića, glumci u programu Danilu u čast
“Danilu u čast” –  glumci Tanja Bošković, Irfan Mensur, Snežana Savić, Rade Marjanović, Milica Milša i domaćin festivala Mihailo Laptošević, Foto: Dani Danila Lazovića

– “Danilu u čast” je specijalno kreiran program festivala Dani Danila Lazovića. Ovaj program osmišljen je kao neformalnije veče na kome će se govoriti poezija, razgovarati o našem doajenu Danilu Lazoviću i podsetiti se njegovih uloga. S obzirom na to da je ovaj program ustanovljen pre dve godine, kreativni tim festivala se trudi da pažljivim odabirom gostiju na najbolji mogući način dodatno oživi sećanje na Danila i afirmiše poeziju. U toku samog kreiranja ovog sadržaja vodili smo se pre svega idejom da glumci budu baš ti koji će publici predstaviti sve sadržaje – objašnjenje je organizatora na sajti Dani Danila Lazovića.

RADE ŠERBEDŽIJA: Mislite i odlučujte svojom glavom

Četvrti, poslednji dan festivala rezervisan je za takmičarsko veče. Događaj na kome će se publici predstaviti studenti glume iz Srbije i regiona, stručni žiri, gost glumac, pobednik “Internet konkursa u govorenju poezije”. Takođe, i muzički gost Ana Sofrenović i prošlogodišnja pobednica Dunja Stojanović. Ovaj program vodiće domaćin festivala Mihailo Laptošević. Drugog, trećeg i četvrtog dana takmičari i ostali zainteresovani moći će da učestvuju i u časovima dikcije. Njih će držati članovi stručnog žirija, profesori Knežović, Drakić i Videnović.

MILICA MILŠA: Mršavica u „kavezu“

I ove godine je u okviru manifestacije raspisan internet konkurs u govorenju poezije. Na njemu su imali priliku da učestvuju i ljubitelji poezije koji nisu profesionalci ili studenti glume. Ovogodišnji pobednik tog konkursa je Nikola Dragašević iz Nove Varoši.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde