Dani Danila Bate Stojkovića 2018 od 10. do 13. avgusta u Vrnjačkoj Banji

0
695

Devetu godinu zaredom u Vrnjačkoj Banji održaće se kulturna manifestacija u čast velikana srpskog glumišta.

Dani Danila Bate Stojkovića 2018Dani Danila Bate Stojkovića 2018 biće organizovani od 10. do 13. avgusta. Kako mnogi kažu, to je filmska, pozorišna i književna fešta, koja se održava u znak sećanja na barda glumišta Danila Batu Stojkovića (1934-2002). Svečano otvaranje manifestacije je 10. avgusta u Amfiteatru “Danilo Bata Stojković”. Organizatori su najavili da će prisustvovati Batine kolege glumci. Doći će Mira Banjac, Milan Lane Gutović, Milan Caci Mihajlović, kao i mlađa generacija glumaca – Milan Kalinić, Viktor Savić, Srđan Ivanović i drugi.

Otkrivena statua Draganu Nikoliću u Vrnjačkoj Banji
Dani Danila Bate Stojkovića 2018
Amfiteatar “Danilo Bata Stojković”, Foto: Promo

– Bata se poslednji put poklonio publici upravo u Vrnjačkoj Banji, na promociji moje knjige “Karirani stolnjak”, koja govori o njegovim druženjima s vrnjačkim kafanama i ljudima koje je u njima sretao. Manifestacijom koju organizujemo želimo da mu se odužimo, da ga se sećamo i predstavljamo onakvog kakav je bio izvan platna i scene – kaže Nikola Džamić, predstavnik Udruženja građana “Danilo Bata Stojković”.

U čuvenom Glumačkom parku pored stabala koja su zasađena u čast Bate Stojkovića, Dragana Nikolića, Velibora Bate Živijinovića, Petra Kralja, Marinka Madžgalja i Milorada Mandića Mande, u rajskom glumištu zasadiće se stabla za Ljubišu Samardžića i Nebojšu Glogovca.

Restaurirani „Maratonci“ ponovo na velikom platnu

– Po našem dobrom običaju, i ove godine u parku ćemo zasaditi stabla za glumce koji su nas napustili. Nažalost, ove godine naša mala šuma biće bogatija za dva drveta, jedno za Nebojšu Glogovca, drugo za Ljubišu Samardžića. Mira Banjac izrazila je želju da se i njeno drvo nađe među ovim gorostasima – kazao je Džamić.

Uz književne večeri, koncerte i predstave, publika će moći da čuje i davno izgubljene i neobjavljene intervjue sa Batom Stojkovićem. Naime, novinar Zoran Rajić uspeo je sa ćutljivim glumcem tri puta da razgovara za lokalnu radio-stanicu. Ti intervjui sada predstavljaju deo biblio-fonetskog projekta Narodne biblioteke “Doktor Dušan Radić” u Vrnjačkoj Banji.

Završen Vrnjački karneval 2018: Karneval je sad u Banji, k’o brazilski – ništa manji
Dani Danila Bate Stojkovića 2018
Most “Ko to tamo peva” u Vrnjačkoj Banji, Foto: Dživ

– Prvi put sam bio mlad novinar i nije mi bilo svejedno. Pričali smo u pauzama predstave, u garderobi. Bilo je teško naterati ga da pristane, ali kada počne da priča, otvarao bi dušu, govorio o svemu. O ulogama i privatnom životu. “Po mom kriterijumu, ako sam dobro igrao, ja cele noći ne spavam”, rekao mi je Bata u jednom intervjuu. Bio je veliki gospodin! Voleo je dobar meni, dobru vinsku kartu, ali nikada nije bio bahat, nikada nije imao vrcave komentare, više su drugi prema njemu bili takvi – kaže Rajić.

Desankina bista
Kada je Bata prvi put spustio svoj kofer u hotelu Vrnjačke Banje, kazao je da je to jedino mesto gde želi da se odmara. A ovo je bilo utočište i Ivi Andriću, Dobrici Ćosiću, Miloradu Paviću, kao i čuvenoj Desanki Maksimović, koja je do kraja života odsedala u jednoj vili sa etažnim kupatilom sa samo jednim lavaboom. Pesnikinji je to bilo dovoljno da ovo mesto nazove rajem. U znak zahvalnosti ispred vile u kojoj je boravila biće podignuta statua sa njenim obličjem.

E. A. / Izvor: Republika.rs

Program manifestacije Dani Danila Bate Stojkovića 2018

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde