Dani banice 2019: U Beloj Palanci Cakana, Haris, Milica Pavlović…

0
471

Bela Palanka i ovog leta organizovaće gastro-turističku manifestaciju posvećenu posebnoj vrsti pite.

Dani banice 2019: U Beloj Palanci Cakana, Haris, Milica Pavlović...
Foto: Tiristička organizacija Bele Palanke

Dani banice 2019 održaće se od 9. do 11. avgusta u prelepom ambijentu parka Vrelo. Biće to 14. izdanje manifestacije koja ima takmičarski karakter u pripremanju tradicionalnog jela belopalanačkog, pirotskog i staroplaninskog kraja, ali sadrži i muzičke programe. Organizator je Turistička organizacija Bela Palanka, koja obećava da će posetioci uživаti drugog avgustovskog vikenda u bоgаtоm kulturnо-umеtničkom programu.

Dani šljive 2019: U Blacu Joksimović, “Balkanika”, trubači, Islamović
Dani banice 2019: U Beloj Palanci Cakana, Haris, Milica Pavlović...

Dani banice je mаnifеstаciја koja nеguје оbičаје, kulturu i trаdiciјu оvоg krаја Srbiје. Pоkušаvа dа sаčuvа оd zаbоrаvа stаrе kulinаrskе rеcеptе nаših bаkа, i dа ih prеnеsе dаlје, kаkо su sе оni i prеnоsili “s kоlеnа nа kоlеnо” krоz istоriјu… Posetioci će pored banice moći da probaju i druge lokalne specijalitete – jela od belopalanačke paprike “vrtke”, belmuž, izviđački pasulj, golubarsku mućkalicu… Biće predstavljene i inostrane kuhinje (Bugarska; Slovenija; Malta; Rumunija; Severna Makedonija…), organizovaće se Sajam starih i umetničkih zanata; za najmlađe posetioce organizovaće se dečje radionice, kao i dečja olimpijada. Naravno, na kraju će najbolji takmičari dobiti nagrade. Nastupiće folklorni ansambli, pevačke grupe narodne i etno muzike, mladi talenti, ali i estradne zvezde, čiji će koncerti na otvorenom biti u večernjim satima.

Dani Preobraženja 2019: U Kozjem Dolu “Balkanika”, Aca Lukas, “Galija”…

Prve večeri, u petak, 9. avgusta, po svečanom otvaranju manifestacije održaće se koncert folklora, a posle toga će pred publiku članovi grupe “Balkanika” predvođeni Sanjom Ilićem. U subotu će posetiocima Dani banice 2019 zapevati Milica Pavlović i Haris Džinović. Nedelja je rezervisana za nastupe Dragice Radosavljević Cakane sa grupom “Svitanje”; i Dejana Petrovića i njegovog “Big benda”.

Dani banice 2019: U Beloj Palanci Cakana, Haris, Milica Pavlović...

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde