Dan pobede u Evropskoj prestonici kulture veći nego ikad: Ritam Evrope i proslava Exitove titule

0
108

U Novom Sadu, 9. maj je tradicionalno povod za veliko slavlje, a ove godine će se na Dan pobede uz Ritam Evrope proslaviti i evropska titula!

Dan pobede u Evropskoj prestonici kulture veći nego ikad - Ritam Evrope i proslava Exitove titule
Foto: Exit / Promo

Na tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, pored obeležavanja pobede u Drugom svetskom ratu, biće proslavljena i titula Najboljeg evropskog velikog festivala koju je Exit nedavno osvojio po drugi put u ovoj deceniji.

Exit zvanično najbolji evropski festival!

Veliko slavlje, zakazano na Trgu slobode, ugostiće velike domaće i regionalne bendove. Biće tu “Let 3”, “Disciplin A Kitschme” i “Tri kapljice”, kao i njujorški sastav “The Toaster”. Pobednička fešta nastaviće se do ranog jutra u klubu “Quarter”, uz ovogodišnje DJ rezidente Exitove Dance Arene. Muzičkom programu pridružiće se i edukativni sadržaji Fondacije Novi Sad 2021, koja će 9. i 10. maja u Studiju M organizovati Međunarodnu konferenciju “Neutralno”, na temu održivosti novih kulturnih prostora.

disciplina kicme foto Mascom
“Disciplin A Kitschme”, Foto: Mascom

Muzički program počinje na Trgu Slobode, gde će jedan od najpoznatijih rok sastava na ovim prostorima, “Disciplin A Kitschme” nastaviti svoju misiju čišćenja i oplemenjivanja javnog života. Trenutno u fazi oblikovanja svog sledećeg albuma, “Disciplina” će posetiti Novi Sad i još jednom razgaliti srca, razgibati tela i nahraniti bukom sve okupljene. Pridružiće im se “Let 3”, popularni rok sastav iz slobodarske Rijeke. Grupa je među apsolutnim miljenicima novosadske publike koja je imala priliku da prisustuvuje njihovim avangardnim nastupima. Iz Njujorka stiže ska sastav “The Toaster”. To su pripadnici takozvane drugotalasne generacije bendova koji stvaraju i izražavaju se u ska žanru.

EXIT PUSTOLOVINA: Moje leto ljubavi
let 3
“Let 3”, Foto: Promo

Uvertira u večernji program ovogodišnjeg Ritma Evrope biće lokalni “all girl” pank rok sastav “Tri kapljice”. Oni će zagrejati pubiliku te večeri, a njihov album se tokom proleća očekuje u izdanju SKC Novi Sad. U duhu pobede, velika proslava titule Najboljeg evropskog festivala koju je Exit već drugi put osvojio na Evropskim festivalskim nagradama, biće nastavljena u klubu “Quarter”. Tu će se u noći između 9. i 10. maja predstaviti najomiljenija domaća i regionalna klupska imena.

„Gardijan“, „Mirror“, „Bild“ i drugi svetski mediji tvrde: Exit veći nego ikada!
psihomodo-popFoto Screenshot You Tube
“Psihomodo pop”, Foto: Screenshot YouTube

Pored muzičkih dešavanja, u Novom Sadu se za Dan Evrope tradicionalno održava niz kulturnih dešavanja. Od izložbi, tribina, svirki i govornih programa, do velikog koncerta na Trgu slobode. Tokom godina je ovaj događaj postao jedan od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu. Fondacija Novi Sad 2021 tim povodom 9. i 10. maja u Studiju M održaće konferenciju “Neutralno”. A, koja će predstavljati prostor za dijalog u kojem će biti prezentovane različite prakse u Evropi i regionu o održivosti kulturnih prostora.

SUPER PROVOD NA JAHORINI: Festival 84 – pun pogodak!

Ključno pitanje ovog dijaloga jeste kako su kulturni prostori uspeli da prilagode svoju ulogu društvenog i edukativnog subjekta zahtevima za ekonomskom samoodrživošću. Takođe, pitanje je i da li su i na koji način uspeli da zadrže svoju nezavisnu ulogu u odnosu na zvaničnu državnu kulturnu politiku i ideologiju, i time (p)ostanu ključni elemenat razvoja zajednice i društva. Na konferenciji učestvuju komenadžeri nekih od najuspešnijih kulturnih prostora iz Nemačke; Austrije; Francuske; Švedske; Italije; Slovenije; Mađarske; Bosne i Hercegovine; Hrvatske; i Srbije; a zainteresovani koji žele da prisustvuju konferenciji mogu da se prijave putem ovog linka.

dance-arena
Dance Arena, Foto: Exit / Promo
Zašto 9. maj?

Nakon kolosalnih razaranja, obeleženim najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je, 9. maja 1945. potpisala bezuslovnu kapitulaciju. U Drugom svetskom ratu život je izgubilo preko 50 miliona ljudi. Na samom početku tog 9. maja 1945, u 00.16 časova, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke su, u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder.

Exit 2018: Živa ikona savremenog doba Grace Jones stiže na Petrovaradinsku tvrđavu

Od tada se 9. maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom. Tokom proteklih 66 godina, Dan pobede doživeo je i različite transformacije. Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 1950, francuska vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke. Ovaj projekat, upamćen kao Šumanov plan, po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske, Robertu Šumanu, predstavljao je prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije. Zbog toga se 9. maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, kod nas poznat i kao Dan Evrope.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde