35. BDŽF: Američka džez diva Dajen Rivs 24. oktobra u Kombank dvorani

0
59

Pod sloganom “Džez svetkovina / Jazz Celebration”, od 22. do 27. oktobra održaće se 35. Beogradski džez festival. Tokom šest dana biće predstavljeno skoro 30 koncerata i niz pratećih programa.

35. BDŽF: Američka džez diva Dajen Rivs 24. oktobra u Kombank dvorani
Dajen Rivs, Foto Jerris Madison

Jubilarno, 35. izdanje Beogradskog džez festivala donosi mnogo razloga za veliko slavlje, a jedan od njih je i nastup američke džez dive Dajen Rivs (Dianne Reeves) 24. oktobra u Kombank dvorani. U opusu pevačica iz Detroita prepliću se sving, bap, bluz, gospel, afro, latin fjužn i arenbi. Pet puta je osvajala Gremi i jedina je žena koja je to priznanje dobila za tri albuma uzastopno. U Beograd dolazi drugi put, ali prvi put na džez festival. Ulaznice za ovaj koncert su u prodaji preko Ticket Vision mreže, po ceni od 1.300; 1.600; i 2.000 dinara. Važiće i za nastup drugog izvođača iste večeri, koji će naknadno biti objavljen.

35. Beogradski džez festival:”Mingus Big Band”, Lojd, Sekaldi… Džez svetkovina od 22. do 27. oktobra

Devedesetih godina prošlog veka ovaj svet napustile su Sara Von, Karmen Mekrej, Ela Ficdžerald i Beti Karter. Njihovim odlaskom zatvorena je velika stranica u istoriji vokalnog džeza – četiri dive postavile su standarde u džez pevanju koje će slediti generacije novih umetnika. Ali, nekako u isto vreme pred očima svetske javnosti bile su Di Di Bridžvoter, Kasandra Vilson, Nena Frilon i Dajen Rivs. Uz duboko poštovanje prema velikim uzorima, ali i u jasnoj želji da se obrate jezikom svoje generacije, nove vokalne heroine snimale su uzbudljive albume u modernoj produkciji, stupale na velike scene vodećih džez festivala, stremile ka vrhovima lista kritičara, sticale naklonost publike koja je prepoznala njihov talenat i iskrenost, dajući im impuls da dosegnu džezerski Olimp.

Nišville 2019: Na otvaranju 100 džezera izvode “Nišville Jubilation”

Dajen Rivs (1956) pojavila se na sceni sredinom sedamdesetih, kao štićenica Klarka Terija i uz podršku rođaka Džordža Djuka. Albume je objavljivala od 1982, a u džez elitu ju je izbacio tek ugovor sa kućom “Blue Note”, pet godina kasnije. Do danas je snimila 19 albuma. Iz ljubavi prema tradiciji koju joj je usadio tata Klark, i uz savremene trendove kojima je stremio bratić Džordž, oduvek je bila otvorena prema najširim horizontima. U njenom opusu prepliću se sving, bap, bluz, gospel, afro, latin, fjužn i R’n’B. Nazivali su je Janus-singer, Bog sa dve glave…

Završen 35. Valjevski džez festival: Džezeri nadjačali dobovanje gromova

U Beograd dolazi drugi put, ali premijerno na Beogradski džez festival, upisujući se na zlatnu listu diva koje je manifestacija ugostila od svog osnivanja. Posle Sare Von, njene najveće inspiracije kojoj je posvetila i jedan album, Karmen Mekrej, Nensi Vilson, Nine Simon i Kasandre Vilson, festival na svom 35. izdanju konačno ima čast i privilegiju da ugosti umetnicu koja je obojila moderni vokalni džez, prihvatajući zvuk novog vremena, strukture i stilove ukrštene sa džezom, ali ni jednog trenutka ne zapostavljajući tradiciju na kojoj je odrasla. Kombank dvorana – isto mesto na kojoj je slavna Sesi opčinila publiku legendarnog beogradskog Njuporta – biće poprište susreta sa njenom najupečatljivijom naslednicom, 24. oktobra.

Jovan Maljoković objavio etno-džez album “Duša tanana”

Dajen Rivs je od nedavno i počasni doktor na Džulijardu, a ima i titulu Džez majstora, što je najviše institucionalno priznanje u SAD. Dolazi u Beograd da publici osvetli gde je mesto vokalnog džeza u XXI veku. Zajedno sa Čarlsom Lojdom, “Mingus Big Band”, i brojnim herojima novog džeza sa američke i evropske scene, Dajen daje nemerljiv značaj velikoj proslavi srpske najprestižnije džez manifestacije.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde