Dado Topić snimio spot za pesmu “Hladne su mi ruke” Bate Kovača

0
483

Desetak dana posle premijernog izvođenja nove numere na radio-talasima, pojavio se i spot.

dado topić hladne su mi ruke foto printskrin RTS
Foto: Printskrin YouTube / RTS

“Hladne su mi ruke” naziv je nove pesme Dade Topića za koju je muziku, tekst i aranžman napisao Kornelije Bata Kovač. Tako su stari znanci, prijatelji iz sedamdesetih ostvarili još jednu muzičku saradnju. Snimanju emotivne balade doprinela je i ekipa sjajnih muzičara. A, to su Duda Bezuha (gitara); Srđan Sretenović (violončelo); Marko Kuzmanović (bubnjevi). A, autor pesme, Bata Kovač bio je zadužen za hamond orgulje.

dado topić hladne su mi ruke foto printskrin RTS
Dugogodišnji prijatelji i saradnici, Dado i Bata u spotu za pesmu “Hladne su mi ruke”, Foto: Printskrin / RTS

Pesma je imala premijeru pre desetak dana u emisiji Radio Beograda 202 “Samo srcem se dobro vidi”, a sada je i ekranizovana.

DADO I MIRJANA TOPIĆ: Iz našeg braka stvorili smo evergrin

korni grupaAdolf Dado Topić je ikona jugoslovenskog roka, koji je na sceni već pola veka. Muzičku karijeru je započeo kao srednjoškolac u grupi “Đavolji eliksiri”, a bio je član legendarnih sastava “Dinamiti”, “Korni grupa”, “Tajm” (Time)… U “Korni grupi” je Topić bio od kraja 1969. do kraja 1971. Upravo u tom bendu počeo je da komponuje. Tako su nastale njegove prve autorske pesme “Remember”, “Žena je luka, a čovjek brod” i “Prvo svjetlo u kući broj 4”, koju je napisao zajedno sa Kornelijem Kovačem. Iako su te pesme bile u maniru progresivne muzike koju je Kovač u to vreme zastupao, nijedna se nije našla na pločama “Korni grupe”.

dado topić hladne su mi ruke foto printskrin RTS
Foto: Printskrin / RTS
Ime po kumu Jevrejinu
– Kum mi je bio Jevrejin Adolf Kenig. A, običaj je bio da kum kumčetu da svoje ime. Moji roditelji su to prihvatili u ime prijateljstva. Ali odmah su me, dok sam bio još u kolevci, prozvali Dado – ispričao je Topić.

Za Batu Kovača vezana je i nagrada, koju Topić izdvaja kao posebno dragu.
– Pobedu na beogradskom sajmu 1968. godine moram da izdvojim. Ona je bila upečatljiva, posebna… Živeli smo u Osijeku i na takmičenja smo odlazili polovnim busom. U Beograd smo, zbog spore vožnje, stigli na kraju takmičenja. I kad je publika već napuštala Sajam pitali smo jednog električara da li možemo da sviramo. On nam je kazao: “Ajde, svirajte dok se publika ne raziđe”… I mi smo krenuli da sviramo iz sve snage. Publika se vratila i nije nas puštala do ponoći. Tada su na pozornicu izašli Dejan Karaklajić i Kornelije Kovač. Proglasili su nas za pobednike. Tako smo osvojili “Zlatnu gitaru Beograda” – rekao je Dado Topić u jednom intervjuu.

50 godina stvaralaštva Petra Pece Popovića
dado topić hladne su mi ruke foto printskrin RTS kornelije bata kovač
Kornelije Bata Kovač u spotu “Hladne su mi ruke”, Foto: Printskrin / RTS

– Međutim, nije bilo vremena za neko slavlje. Nismo ni stigli da se radujemo. Kornelije nas je te noći odveo u tada čuveni “Studio pet” da snimimo dve pesme. A, ja sam dobio poziv za ulazak u Batin bend “Korni grupu”. Tu je bilo fenomenalno! Svaki dan smo imali probe od 10 do 17h. Niko nije imao slobodan dan. I tu sam naučio šta znači biti lider benda. Kovač mi je svojim radom i ponašanjem pokazao sve – kako se dolazi do aranžmana; zašto se nešto vežba “ovako”, a ne “onako”… Sve to vreme provedeno uz njega, bilo je, praktično, moje školovanje. Kornelijev način rada bio je moj muzički koledž! Posle tog dragocenog susreta krenuo sam, mnogo spremniji, u nove muzičke izazove – izjavio je Dado.

Pesma „Pevam danju, pevam noću“ posvećna je ćerki Vuka Karadžića

dado topić hladne su mi ruke foto printskrin RTSNjihovo prijateljstvo i saradnja i dalje traju. Uostalom, tu je njihova nova pesma – Hladne su mi ruke”:

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde