“Da nije tebe” – 20. album grupe “Riblja čorba”

0
477

Od 30. septembra u izdanju “City Recordsa” u prodaji je novi album “Riblje čorbe”.

"Da nije tebe" - 20. album grupe "Riblja čorba"
“Riblja čorba”, Foto: Marina Pešić / Facebook Riblja Čorba

Posle skoro sedmogodišnje diskografske pauze izašlo je “Čorbino” novo izdanje. “Da tebe nije” je 20. studijski album legendarnog sastava, sa 10 pesama plus bonus numera “Ivica Dačić”. Vernim poklonicima benda, pre svega redovnim koncertnim posetiocima, dobar deo materijala, zapravo, i nije nov. Najranije su se upoznali sa pesmom “Od greške do greške”, koju je grupa izvodila još na prvim akustičnim koncertima “Čorba se čuje i bez struje” 2014. godine. Od tada im je poznata i melodija pesme “Pasji život”, koja se prvobitno zvala “Voleo sam te”, ali je Bora Đorđević, u međuvremenu, napisao novi tekst.

“Čorba se čuje i bez struje” u prepunom Sava centru

“Čorba” već nekoliko godina izvodi uživo “Otvori oči”, koju je napisao najmlađi član benda, popularni Joca Zmaj, prateći vokal. Naslovna “Da tebe nije” predstavljena je kao najavni singl pre dve i po godine. Jedno vreme je u set-listi bila i “Smešan, grešan i pogrešan”. Klasičan rokenrol hit “Mister perfekt” publika već dugo peva na koncertima zajedno sa bendom, a u repertoaru je i “Poslednja”, numera u koju se “Čorba” najviše uzda.

Dve verzije hita “Čovek od meda” grupe “Kerber”

Album otvara žestoka pesma “Ubijaju rokenrol” za koju je muziku napisao bas gitarista Miša Aleksić. Osim ove pesme, obožavaocima je do izlaska novog izdanja nepoznanica bila i “Scena”. Nema sumnje da će posebnu pažnju izazvati melanholična balada “Kraj” kojom završava zvaničan deo izdanja.
– Album je više nego dobar! Snimali smo ga dve godine, i svi u bendu smo presrećni kako zvuči. Za klasičan zvuk “Riblje čorbe” najzaslužniji su, nažalost pokojni, producent Milan Popović, i Oliver Jovanović, kod koga je snimljena većina pesama. Takođe smo zahvalni prijatelju Zvonimiru Đukiću Đuletu i producentu Voji Aralici, koji su se potrudili da naslovna pesma “Da tebe nije” zvuči drugačije od ostalih, i da u startu bude hit – rekao je za “Novosti” Bora.

Bora Čorba i Najda snimili “Drugu Troju”, Aca Seltik otpevao “Oslobodi me”

Na prednjoj strani omota albuma je lik Đorđevićeve supruge Dubravke Milaković, sa kojom čuveni frontmen živi poslednjih godina u Ljubljani.
– Ovaj album u potpunosti posvećujem mojoj ženi, poslednjoj i najvećoj ljubavi – Dubravki. Njen Bora – istaknuto je na omotu.
Zaljubljeni frotmen “Čorbe” je rekao da su članovi benda razmišljali da album ilustruju tetovažama. Ipak, na kraju su promenili mišljenje.
– O mojoj voljenoj supruzi govore skoro sve pesme na albumu, i da nije nje, on ne bi ni postojao. Njoj se najviše sviđa “Pasji život”, a meni “Poslednja”, jer je ona zaista moja poslednja i najveća ljubav – kazao je Bora.

Članovi “Riblje čorbe” se ošišali na Zaječarskoj gitarijadi u humanitarne svrhe

Bonus numera “Ivica Dačić” premijerno je u avgustu puštena posetiocima Borine pesničke večeri, organizovane u sklopu “Voždovačkih letnjih večeri”, u atrijumu dvorane “Šumice”. Članovi grupe su ovu šaljivu pesmu posvećena ministru inostranih poslova Republike Srbije nedavno izveli na koncertu u Jagodini pred više od 6.000 ljudi povodom zatvaranja letnje sezone u Akva parku. Uz muzičku podlogu koja je pojedine asocirala na stari hit “U dva će čistači odneti đubre”, Bora na početku numere kaže: “Uvek kad pomisliš da će pasti, on se ponovo dokopa vlasti”. Onda se akcenat stavlja na Dačićev hobi da pusti glas u raznim prilikama: “Zna se, ko peva zlo ne misli, al’ ipak su ga dušmani stisli”…

E. A. / Izvor: Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde