15. Kids Fest otvara “Čuvena invazija medveda na Siciliju”, amabasador Ivan Jevtović

0
92

Tradicionalni dečji filmski festival Kids Fest ove godine održaće se od 14. do 20. oktobra u bioskopima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i drugim gradovima Srbije.

15. Kids Fest: Na otvaranju "Čuvena invazija medveda na Siciliju", amabasador Ivan Jevtović

Jubilarni 15. Kids Fest otvoriće francusko-italijanska koprodukcija “Čuvena invazija medveda na Siciliju” 14. oktobra u Kombak dvorani (12h). Film govori o jednom medvedu koji je u potrazi za svojim davnom izgubljenim sinom, ali i hranom. Zato svoj klan iz planina predvodi u svet ljudi. Nakon što su pobedili zlog vojvodu i užasna čudovišta, medvedi i ljudi otpočinju svoj zajednički život u slozi… Premijera ovog animiranog film održana je na ovogodišnjem festivalu u Kanu. A “Čuvena invanzija medveda na Siciliju” samo je jedan od 19 naslova različitih kinematografija sveta koji će obeležiti ovogodišnji dečji filmski festival. Filmovi će biti prikazani u svim velikim i malim bioskopima širom Srbije.

Fondacija “Deca – carevi sveta” prikupila novac za kupovinu ultrazvučnog aparata

Osnivač i direktor Kids Festa Igor Stanković istakao je da je oktobra 2005. festival prvi put zaživeo u samo jednom bioskopu u Beogradu. Tada su prikazana filmska ostvarenja potpuno drugačija od onih koja su do tada bila na bisokopskom platnu.
– To su bile iskrene dečje priče, priče koje su opisivale porodicu, život, okruženje. Ta prva izdanja su dovodila i decu koja su tek u svom trećem i četvrtom razredu osnovne škole imala priliku da prvi put vide bioskopsko platno kazao je Stanković.

15. Kids Fest: Na otvaranju "Čuvena invazija medveda na Siciliju", amabasador Ivan Jevtović
Ivan Jevtović i Igor Stanković, Foto: Kids fest

Kids Fest prvi put ima ambasadora. Do sada su to bile istaknute svestrane umetnice, značajne ambasadorke, a jubilarni 15. festival pravi presedan. Ovogodišnji ambasador je glumac, profesor, a ujedno i proslavljeni muzičar Ivan Jevtović. Njega starija publika pamti po ulogama u filmovima “Nebeska udica”, “Normalni ljudi”, kao i u predstavama “Kosa”, “Suze su OK”, “Maratonci trče počasni krug”… a mlađa posebno po seriji “Urgentni centar”, ali i po nastupima sa horom “Kolibri”.

Mirka Vasiljević ambasadorka 14. Dečjeg filmskog festivala Kids Fest
15. Kids Fest: Na otvaranju "Čuvena invazija medveda na Siciliju", amabasador Ivan Jevtović

Jevtović se takođe prisetio 2005. godine i prvih početaka festivala kada je, zajedno sa pozorištem “Boško Buha”, dobio poziv da odigra predstavu “Laku noć deco” Duška Radovića u čast otvaranja prvog Kids Festa.
– Porasla su neka deca, a porastao sam i ja, i od glumca došao sam u poziciju ambasadora festivala! – rekao je glumac.
O samom festivalu napomenuo je da su filmovi uglavnom iz evropske produkcije, i veoma su interesantni. Njemu su najzanimljiviji iz Holandije, Belgije, Skandinavije i bave se osetljivom grupom dece od 12 do 18 godina, koji ne dobijaju tako često kvalitetnu ponudu.
– Živimo u svetu koji se ubrzava, po mom subjektivnom osećaju, u kome čovek često propušta priliku da spozna plemenitost i lepotu. Okupiti veliki broj porodica, dece na ovakvom susretu je katarzična mogućnost. Velika je čast i zadovoljstvo da dobijem i ovakav zadatak, pogotovo što sam veliki deo mog stvaralaštva posvetio nepresušnim mogućnostima edukativnog delovanja kroz dramske umetnosti – rekao je Jevtović.

Petar Strugar, Srđan Dinčić i Inspektor Blaža pozajmljuju glasove junacima u filmu “Ko se boji vuka još 2”

U ideji da podstakne najmlađe da pogledaju 19 najzanimljivijih filmskih naslova, animiranih i igranih, sinhronizovanih i prevedenih na srpski jezik, koji dolaze iz različitih svetskih kinematografija od Italije, Belgije, Francuske do Švedske, SAD i drugih zemalja, Ivan je dodao:
– Filmska produkcija je bukvalno eksplodirala, svi u svetu snimaju i to je fantastično. Stižu neočekivane nove priče. Naša zemlja je prebogata dosad neispričanih priča, a svi mi smo kao dete pred spavanje, željni novih priča. Radujem se fimovima iz svih delova sveta!

Ovogodišnji festival prati slogan “Mali korak za tebe, veliki za detinjstvo”. U cilju upoznavanja dece sa planetama i dalekim zvezdama koordinatorka festivala Milena Debeljković istakla je da će u holu Kombank dvorane biti Planetarijum. Tu će deca moći da pogledaju kratke filmove o postojanju svemira i tajnama zvezdanog neba.

50. Radost Evrope: Međunarodni susret dece Evrope od 2. do 5. oktobra

Domaćin 15. Kids Festa i ove godine biće Kombank dvorana, a u Beogradu dečji filmski festival održaće se i u bioskopima Cineplexx Ušće Shopping Center; Cineplexx 4D Delta City; Cineplexx BIG; Roda Cineplex; Tuckwood; Fontana; Cine Grand Capitol park Rakovica; Kulturni centar Baraka. U Novom Sadu to su bioskopi Arena Cineplex i Cineplexx Promenada; u Kragujevcu u bioskopu Cineplexx Kragujevac Plaza; dok će u Nišu centri dešavanja festivala biti bioskopi Vilin grad i Cineplexx Niš. I ove godine u Pančevu, Novom Sadu i Zrenjaninu posetioci će imati priliku da isprate festival u Cinestar Cinemas. Više o filmovima koji će se prikazati u okviru 15. Kids Festa OVDE, a tu je i program u bioskopima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Pančevu i Zrenjaninu. Cene karata razlikuju se u zavisnosti od individualnih ili organizovanih poseta festivalu, i kreću se u rasponu od 200 do 370 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde