Premijera lutkarske predstave za decu “Čudotvorno kresivo” 22. marta

0
59

U Malom pozorištu “Duško Radović” gledaoce očekuje nova premijera.

Premijera lutkarske predstave za decu "Čudotvorno kresivo" 22. marta
Foto: N. Kukolj

U petak, 22. marta (20h) biće izvedena lutkarska predstava za decu “Čudotvorno kresivo”. Posle premijere, publika će imati priliku da pogleda predstavu već u subotu, 23. marta (17h) i nedelju, 24. marta (12h) sati. “Čudotvorno kresivo” je režirao Goran Balančević po motiva bajke Hansa Kristijana Andersena. Totalni dizajn (lutke, scena, kostim) je uradio Boris Čakširan, koji je i koreograf predstave. Muziku je komponovao Aleksandar Lokner. Glumačku ekipu čine Nikola Kerkez (Vojnik); Karmen Bardak (Princeza); Vladislava Đorđević (Baba, Guvernanta, Dadilja); Nenad Radović (Kralj, Mali pas); Tatjana Stanković (Kraljica). Predstava je za uzrast dece od 3 do 9 godina.

Malo pozorište “Duško Radović”: Premijera lutkarske predstave “Karlson s krova”
Čudotvorno kresivo MP Duško Radović foto N Kukolj

– Vodeći se pričom “Kresivo”, velikog H. K. Andersena, o siromašnom, ali alavom i bahatom vojniku, koji se uz pomoć magije brzo obogati i još brže završi pred vešalima, autori predstave su ovu bajku ponudili u novom, iako i dalje klasičnom ruhu. U našoj verziji bajke, kresivo nema samo moć da učini nemoguće, već mu je osnovna svrha da čini dobro i da loše osobine naših junaka pretvori u vrline. Najmlađa pozorišna publika ovu priču nije puno puta imala prilike da gleda u Beogradu, a u Malom pozorištu “Duško Radović” će zaigrati prvi put, kao praizvedba teksta “Čudotvorno kresivo” – kažu iz dečjeg teatra smešteog u Tašmajdanskom parku.

Lutkarski mjuzikl sa elementima cirkusa: Premijera predstave “Knjiga o džungli”
Čudotvorno kresivo MP Duško Radović foto N Kukolj

Glumcu i tehnologu lutaka, Goranu Balančeviću, ovo je prva lutkarska režija. U njoj je želeo da se pozabavi pitanjima: zbog čega glavni junak, bahati vojnik, koji ne držeći se dogovora već na početku priče odseca veštici glavu, pa uz pomoć magije kresiva dolazi do ogromnog bogatstva, neosvojive princeze i konačne vlasti, na kraju priče ipak pobeđuje kao pozitivan lik?
– U životu ne postoji čarobni štapić, postoje dela i njihove posledice. Čarolija je moguća samo u pozorištu. Naročito u lutkarskom… – rekao je Balančević.

ASSITEJ Srbije: “Mobi Dik” Malog pozorišta “Duško Radović” najbolja predstava za decu i mlade u 2017.
Čudotvorno kresivo MP Duško Radović foto N Kukolj

Boris Čakširan je ispričao o lutkama za “Čudotvorno kresivo”:
– Postoji jedan čudesan svet u kome je sve moguće. To je svet u kome uloge igraju lutke. On nas podseća na detinjstvo i neograničenu maštu u svetu igre. Radeći jednu lutkarsku predstavu u Njujorku, 1996. upoznao sam stare čehoslovačke lutke, koje je jedan lutkar slučajno pronašao u staroj napuštenoj crkvi i zatim ih ponovo oživeo. Te lutke su stare oko 150 godina, ali su u svojoj gruboći zadržale jedinstvenu lepotu i dramatičnost. Zato sam poželeo da ih rekonstruišem za predstavu “Čudotvorno kresivo“, onakve kakve ih se sećam iz tog projekta. Takođe sam imao potrebu da te lutke smestim u prostor jednog betonskog bunkera, na koji asocira scenografija, i sačuvam za neka nova pokoljenja.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde