Čudo kakofonije: 57. Oktobarski salon od 15. septembar do 28. oktobar

0
308

Izložba će biti postavljena u pet prostora u užem centru Beograda. I to u Kulturnom centru Beograda (Galerija Artget, Likovna galerija, Galerija Podroom); Muzeju grada Beograda; Galeriji Remont – Nezavisna umetnička asocijacija; Umetnički prostor U10; kao i u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Čudo kakofonije: 57. Oktobarski salon57. Oktobarski salon održaće se od 15. septembar do 28. oktobar, a umetnički direktori su Gunar Kvaran i Danijel Kvaran. Oni su za ovogodišnje izdanje okupili 72 umetnika i umetnica gotovo iz čitavog sveta. Naziv izložbe “Čudo kakofonije” sugeriše konstelaciju dela koja izražavaju, svojim oblikom, strukturama i sadržajem, raznolikost i bogatstvo kakofoničnog izraza kao važnog elementa ili stanja na međunarodnoj sceni savremene umetnosti na početku ovog veka.

Oktobarski salon: Joko Ono poziva žene u Srbiji da učestvuju u njenoj izložbi

Čudo kakofonije: 57. Oktobarski salonKustosi će kroz izložbu istražiti umetničku produkciju u svetu; razmotriti različite umetničke scene, različite generacije. Te tako struktuisana izložba predstavljaće “instalaciju kao ogledalo sveta”, kao raznorodnu situaciju bogatu kakofonijom. Nasuprot pežorativnom prizvuku, “Čudo kakofonije” treba posmatrati kao pozitivnu situaciju, iz koje se stvara nova vrsta energije kojom se mogu preneti disonantne, pa čak i konfliktne ideje i izrazi. Stanje suživota “mnogostrukih identiteta” koji se udaljavaju od čistote i prenose zajedničke raznolikosti, toleranciju, mnogostrukost i, u stvari, demokratski govoreći, poštovanje drugoga, da bi se stvorio smisleni narativ o umetnosti i kulturi, društvenim pitanjima i politici.

Čudo kakofonije: 57. Oktobarski salon
Joko Ono, Foto: Wikimedia Commons

Među umetnicima koji će biti na 57. Oktobarskom salonu su velike art zvezde: Olafur Elijason; Lari Bel; Joko Ono; Sindi Šerman; Takaši Murakami; Anselm Kifer; Ero; Tom Saks; Helen Marten; Eve Kotatkov; Dominik Lang; Kao Fei…

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila Narodni muzej

Instalacija “Buđenje” Joko Ono, koja će, kako je najavljeno, biti gošća Beograda, već je privukla pažnju javnosti. Naime, Joko Ono je za svoj projekat pozvala na učešće sve žene iz Srbije koje su bile žrtve rodnog nasilja. Zamolila ih je da pošalju svedočanstvo o zlostavljanju koje su pretrpele i fotografiju svojih očiju. Mogu napisati i ime ako žele, ali to za njen rad nije toliko važno koliko katarza koju bi on trebalo da izazove i kod učesnica i kod publike. Ovaj projekat Joko Ono se nadovezuje na njen dosadašnji veoma zanimljiv opus, koji je od početka odlikovao feminizam, zalaganje za mir i kritika konzumerizma. Njen performans “Cut Piece” je prvi put izveden 60-ih godina prošlog veka. Smatra se jednim od pionirskih umetničkih poteza koji će imati velikog uticaja na potonju umetničku praksu. Podsetimo, u performansu “Cut Piece” Ono je pozvala publiku da iseče njenu odeću dok ne ostane potpuno naga.

Muzej Vuka i Dositeja: Tokom leta manifestacija „Muzej u srcu grada“
Erró
Erró, jedan od najpoznatijih umetnika današnjice, čije slike pored brojnih svetskih muzeja poseduju i Džek Nikolson i Roman Polanski, izložiće na beogradskom Oktobarskom salonu veliko platno sa motivom strip junakinje Srebrne Sablinove, Foto: Oktobarski salon

Na 57. Oktobarskom salonu biće i raketa. Njih pet biće lansirane i to iz Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti, a u sklopu rada “Vitrina raketa” (The Rockeths cabinet) čuvenog umetnika Toma Saksa, vajara koji živi i radi u NJujorku. Svaka od raketa koja se bude lansirala iz SANU leteće do visine od oko 335 metara. A, onda će se pomoću padobrana spustiti na zemlju. Saks je za ovaj projekat angažovao svoj tim iz svemirskog programa opremljen radio-uređajima čiji će zadatak biti da bezbedno vrate rakete.

JEREMIJINO ŽIVOTNO DELO: Muzej hleba u Pećincima
Les Avatars de Vénus, video-instalacija Žan-Žaka Lebela 2007
“Les Avatars de Vénus”, video-instalacija Žan-Žaka Lebela, Foto: Oktobarski salon

Lansiranje će se prikazivati uživo preko svih raspoloživih kanala komunikacija, saopštio je Kulturni centar Beograda, tradicionalni organizator Oktobarskog salona. Sam Saks objašnjava da je svaka raketa iz vitrine nazvana po nekom od njegovih heroja i heroina – od Džodi Foster, preko Fela, Karla Sajgana do Maje Endželou. Sve one su deo Saksovog identiteta – jer svi smo mi proizvod svojih prijatelja i knjiga koje pročitamo, tvrdi autor. Saks skreće pažnju da ovaj njegov rad nije samo izraz adolescentske usamljenosti i očajanja jer je svaka komponenta vitrine s raketama ispunjena ljubavlju i posvećenošću. A, što čini galaksiju za sebe.

Na dan oslobođenja Beograda otvoren rekonstruisani Muzej savremene umetnosti
Kao Fei
Dela inovativne kineske umetnice Kao Fei odražavaju brze i haotične promene koje se danas dešavaju u kineskom društvu, Foto: Vitamin Creative Space

Među zvezdama Oktobarskog salona je i Anselm Kifer. Ovaj umetnik u svom bogatom i monumentalnom opusu spaja književnost, slikarstvo i skulpturu, a govori o identitetu i istoriji posleratne Nemačke. Kifer koristi širok spektar materijala, uključujući fotografije, ugalj, katran, olovo, pesak i sušene biljke, kao i drvorez, tehniku sa dugom i slavnom istorijom u nemačkoj umetnosti.

Kao Fei se svrstava među najinovativnije kineske umetnike koji su se pojavili na međunarodnoj sceni. Ona u svojim filmovima i instalacijama kombinuje društvene komentare, popularnu estetiku, reference na nadrealizam i dokumentarne konvencije. Njena dela odražavaju brze i haotične promene koje se danas dešavaju u kineskom društvu.

Otvoren Nišville Jazz muzej, Niš narednih dana grad džeza

Estetika Takašija Murakamija bliska je stilu slatkih crtanih filmova (kawaii) kao suptilniji način gledanja na savremeno društvo i kulturu. Međutim, radom na Oktobarskom salonu Murakami odaje počast japanskoj tradiciji oslikavanja paravana i želju umetnika da u svoj slikovni jezik uključi elemente “dizajna”.

Đorđe Ozbolt - Vrli novi svet (Brave New World) 2016, Figure izlivene u smoli
Đorđe Ozbolt – “Vrli novi svet” (Brave New World) 2016, figure izlivene u smoli, Foto: Hauser & Wirth, Somerset

Među domaćim umetnicima koji će svoje radove izlagati na ovogodišnjem Salonu su i Vladimir Veličković; Dušan Otašević; Đorđe Ozbolt; Ivan Grubanov; Ivana Basić; Vuk Ćuk; Maja Đorđević; Aleksandra Domanović…

„I dok su bombe padale“: Izložba Biljane Willimon i Vladimira Veličkovića

– Veličkovićeva gramatika nam je poznata: gavranovi, žičane ograde usred geografskog ništavila, vešala, ponekad skele potrebne za vešanje čoveka, ružičasta žarišta, razbuktali plamenovi i guste mase dima… nepregledni, pusti predeli, pesak, prostranstva izgorene, uništene zemlje, leš bez glave… drugde, na nekom drugom platnu, glava bez tela, pacovi koji beže, bezglavi psi, čovekov leš koji pad u prazninu… Kada izađemo iz platna, njegovi mirisi nas i dalje progonelje… Pokušavamo da umaknemo nasilju smrada, zaraze, memle, ali njihovo prisustvo nas ne napušta.

Izložba modnih ilustracija „Maison Barili Beograd/Njujork“ u Požarevcu
Vladimir Veličković
“Tela”, Vladimir Veličković

– Čujemo zvuk kljuna ptice koja rije zemlju u potrazi za crvom, verovatno zasićenim ljudskim mesom; udaljeno pucketanje vatre; škripu vešala; tih krik obezglavljenog; zveckanje noktiju pacova koji beže od ljudi, s tragom njihove krvi na brkovima; dah što ispušta meso padajući prazninom u susret svojoj metafizičkoj sudbini; ili obešenog kog blago njiše vetar s Balkana, arapske pustinje ili drugih prostora na kojima večiti povratak nagona smrti danas donosi posledice koje čine historiju… Ko ovako oseti, ovako čuje, slikarstvo Vladimira Veličkovića, prizor će mu govoriti nešto drugo, drugačije. Od tada će on na drugi način gledati njegove metafizičke slike. Tišina slikarstva – njegovog slikarstva – ne sme nas sprečiti da od celog tela tražimo da učestvuje u svečanosti koju nam nudi umetnik. Iako se ta svečanost odvija na rubu provalije. Ljudi kopaju svoje grobnice, slikar ih samo osvetljava – napisao je Mišel Onfre (Michel Onfray) o Veličkovićevom radu.

U Kući kralja Petra otvorena prva VR umetnička izložba „Fidelium“
performans Appointed, Branko Milisković
Performans “Appointed” Branka Miliskovića

Branko Milisković je jedan od retkih domaćih autora mlađe generacije koji je svoj rad posvetio formi performansa. Kroz visokostilizovanu i do detalja zanatski usavršenu formu izvođenja, autor problematizuje niz aktuelnih društvenih i političkih tema. Od pitanja roda do odnosa pojedinca i struktura vlasti i moći.
– U tročasovnom javnom performansu “Appointed”, iznosim osam inauguracionih govora prethodnih sekretara Ujedinjenih nacija, od 1946. godine do danas. U okviru 57. Oktobarskog salona, premijerno ću izvesti performans, novo konstruisano telo fiktivnog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija koje će prvi put u istoriji biti “žena” – rekao je Milisković.

Izložba „Od čika Paje“ – 38 remek dela Paje Jovanovića
"Stanje postojanja" / haljina (State of Being), Čiharu Šiota, Foto: Sunhi Mang
“Stanje postojanja” / haljina (State of Being), Čiharu Šiota, Foto: Sunhi Mang

U Kulturnom centru Beograda kažu da će ovogodišnja produkcija Oktobarskog salona biti veoma izazovna i da će neki od radova biti gigantskih dimenzija. Kao zanimljiv deo manifestacije najavljuje se i “Balkan Projects” događaj koji će biti posvećen performansu.
Ovogodišnji Oktobarski salon pratiće i bogat program – javna vođenja, tematska vođenja stručnjaka i profesionalaca iz oblasti kulture (istorije umetnosti, filma, arhitekture i dr.), radionice za decu i mlade, i razgovori sa umetnicima.

E. A. / Izvor: Danas

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde