Zdravko Čolić i Zvonko Bogdan u Novom Sadu u čast prisajedinjenja

0
1168

Povodom obeležavanja stogodišnjica Velikog narodnog zbora u Rumi i Velike narodne skupštine u Novom Sadu, na kojima su donete odluke o prisajedinjenju Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji Pokrajinska vlada će 24. i 25. novembra nizom manifestacija obeležiti te značajne jubileje.

Zdravko Čolić i Zvonko Bogdan u Novom Sadu u čast prisajedinjenjaU Novom Sadu će u subotu, 24. novembra, u 10h u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici biće otvorena Interaktivna postavka “1918”. Nju će činiti više multimedijalnih i drugih celina, posvećenih najznačajnijim ličnostima i prelomnim događajima Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Istog dana, na Trgu slobode u 21h, biće održan koncert na kojem će nastupiti Zdravko Čolić; Zvonko Bogdan; sopran Dragana Radaković; Vojvođanski simfonijski orkestar; violinista Robert Lakatoš; Novosadski big bend orkestar; i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine.Joko Ono i Exit projektom „Prvi svetski mir“ obeležavaju 100 godina od završetka Prvog svetskog rata

Zdravko Čolić i Zvonko Bogdan u Novom Sadu u čast prisajedinjenjaU nedelju, 25. novembra u 10h biće otvoren Muzej Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Funkcionisaće kao departman Muzeja Vojvodine u renoviranoj prostoriji koja je ranije služila kao soba za sastanke. Činiće ga stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima, ali i o viševekovnoj borbi Srba za politička i druga prava. U okviru postavke naći će se oružje iz vremena rata, posteri, fotografije, dokumenta, zapisnici, kao i portreti učesnika skupštine koji su naslikani za ovu priliku na osnovu starih fotografija. Inače, ispred ulaza u muzej gradi se i Park prisajedinjenja. Otvaranju Muzeja prethodiće nastup Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije.

LAZAR RISTOVSKI: Film „Kralj Petar Prvi“ smo napravili u slavu Srbije

Zdravko Čolić i Zvonko Bogdan u Novom Sadu u čast prisajedinjenjaOtkrivanje spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, suverenu Kraljevine Srbije u trenutku Prisajedinjenja i jednoj od najznačajnijih ličnosti u celokupnoj istoriji srpskog naroda, biće upriličeno u 11h na Trgu Republike. Tom prilikom će glumac Lazar Ristovski govoriti odlomak iz govora Kralja Petra I Karađorđevića srpskoj vojsci kod Prizrena.

Centralni događaj obeležavanja 100. godišnjice prisajedinjenja je Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu u prisustvu najvišeg državnog vrha Republike Srbije. Na akademiji će zajednički nastupiti Vojvođanski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde