Čista senzacija: 17. Beogradski festival igre od 21. marta do 12. aprila

0
74

Jedan od najznačajnijih evropskih festivala umetničke igre održaće se i ove godine u srpskoj prestonici.

Čista senzacija: 17. Beogradski festival igre od  21. marta do 12. aprila
Čista senzacija – slogan ovogodišnjeg festivala

Pod sloganom “Čista senzacija”, 17. Beogradski festival igre će od 21. marta do 12. aprila predstaviti 17 kompanija umetničke igre iz 12 zemalja, sa 23 koreografska komada. Trupe stižu iz Francuske; Belgije; Italije; Španije; Nemačke; SAD; Izraela; Kanade; Holandije; Argentine; Hrvatske; i Brazila. Programi će se izvoditi u Beogradu i Novom Sadu.

Prvo Beogradsko baletsko takmičenje od 15. do 18. oktobra 2020.
Čista senzacija: 17. Beogradski festival igre od  21. marta do 12. aprila

Festivalu prethodi tradicionalna revija filmova “Dani igre u Kinoteci” (29. januar-2. februar); brojne koreografske radionice; majstorski kursevi; otvorene diskusije i prezentacije… Veliko interesovanje publike izaziva nastup i gostovanje zvezda, prvaka i solista Njujork siti baleta u Novom Sadu (13. mart) i Beogradu (14. mart), sa fantastičnim repertoarom Žorža Balanšina, Džeroma Robinsa i Kristofera Vildona.

– Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao važna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove u oblasti umetničke igre i pozorišta, mesto gde se otkrivaju nove produkcije i sa jednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori. Aktuelnost programa odredila je poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih koreografskih rukopisa i estetike, unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove kreiranja sadržaja – navode organizatori.

16. BFI: Jakopo Godani dobitnik nagrade “Jovan Ćirilov – za korak dalje”

– Otkrivajući igru kroz njene vrhunske domete, festival je na putu do sedamnaeste godine, pridobio brojnu publiku. Od osnivanja je predstavljeno preko 400 koreografskih ostvarenja, dok poslednje edicije prati oko 23.000 gledalaca i 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. Manifestacija pruža nemerljivu podršku svim zainteresovanim igračima, pedagozima, koreografima i predstavnicima svih umetničkih oblasti, kako u Srbiji, tako i u regionu. Pored dragocenih informacija i znanja, stipendija i angažmana, uspešne produkcije sa srpskim igračima potpisuju upravo inostrani koreografi koje je festival predstavio – istakli su organizatori festivala.

Mari Šuinar dobitnica Nagrade “Jovan Ćirilov”

Oni su dodali i da se Beogradski festival igre razvijao zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, Grada Beograda, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica. Za afirmaciju umetničke igre i realizaciju programa u Vojvodini, značajna je dugogodišnja saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine i Gradom Novim Sadom. Osam godina zaredom, Beogradski festival igre realizuje svoje obrazovne programe u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji.

Nagrada “Jovan Ćirilov” pripala slavnom koreografu Dimitrisu Papajoanou

Glavni program festivala otvoriće 21. marta u Sava centru igrači Drezden Frankfurt kompanije igre. Oni deluju podjednako u oba grada, a njen umetnički direktor je međunarodno priznati koreograf Jakopo Godani. Njegov cilj je produkcija živog inovativnog koreografskog jezika, onog koji zahteva virtuoznost u svom izrazu, postavljajući fizičke izazove pred igrače. Otvaranje festivala donosi prvi rad koji će biti posebno kreiran za beogradsku publiku. Inspirisan vrhunskim igračima svoje trupe, ali i umetnicima koje je upoznao u Beogradu, Godani priprema spektakl za pamćenje. Inače Jakopo Godani je peti laureat Nagrade “Jovan Ćirilov”, i to za koreografski triptih izveden u okviru prethodnog festivala.

Održan multimedijalni spektakl “Pozorište na Trgu – portal ka vekovima”

Publika će imati prilike da uživa u igrama i Kompanije 111 iz Tuluza; Kompanije Jakopa Alboma iz Amsterdama; trupe BodyTraffic iz Los Anđelesa; Kompanije Inbal Pinto iz Tel Aviva; trupe Voetvolk iz Antverpena…
O programu i učesnicima 17. Beogradskog festivala igre OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde