Cinema Now: Dvodnevni pop-up festival u Novom Sadu

0
67

Udruženje Cinema City predstaviće svoj novi format događaja – dvodnevni pop-up festival Cinema Now. Održaće se 26. i 27. oktobra, u prostoru kulturne stanice Svilara u Novom Sadu.

Naziv Cinema Now oslanja se na istoimenu kampanju koju je Udruženje Cinema City realizovalo pre nekoliko godina i koja je imala za cij da skrene pažnju na novu generaciju filmmejkera u Srbiji. Organizatori su je tada prepoznali kao najznačajniji i najpotentniji segment filmskog stvaralaštva kod nas. Danas upravo ovi autori čine okosnicu domaće kinematografije. Oni jesu film danas u Srbiji. Zajedno sa svojim kolegama iz regiona ta nova generacija autora stvara fimove koji govore o vremenu u kom danas živimo.

54. Filmski susreti: “Naisa” Tihomiru Staniću, “Manda” Vlasti Velisavljeviću

Selekcija filmova na Cinema Now obuhvatiće najzanimljivije filmove autora mlađe generacije iz regiona: Srbija, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Slovenija, Austrija… Većina autora filmova biće gosti Novog Sada tokom festivala. Plan je da po ugledu na sesije poznate sa Cinema City festivala, organizuju razgovore sa autorima (Q&A) nakon projekcija. Osmišljene su četiri prostorne zone na kojima će paralelno biti emitovani filmovi i jednu veliku koncertnu binu na platou ispred Svilare. Programi će počinjati u popodnevnim časovima.

12. LIFFE: Predstavljen program Festivala filmske režije u Leskovcu

– Konkretne naslove filmova kao i imena bendova koji će nastupiti biće objavljena u narednim nedeljama. Cinema Now po dizajnu najviše podseća na izdanja Cinema City festivala održana u 2015. i 2016. u Kineskoj četvrti. Reč je o spoju dobre muzike, dobrih filmova i atraktivnog, nekada industrijskog, prostora koji sada isčitavamo kao zonu kulture. Koristićemo sve segmente kulturne stanice Svilara: plato ispred KS, galerije, prostore na spratu… – rekli su organizatori.

43. Festival filmskog scenarija: Dupla kruna filmu “Ajvar”

U okviru događaja u ponudi će biti i piće i hrana za one koji žele da čitav dan i veče provedu na lokaciji. Ulaz se neće naplaćivati a za najatraktivnije projekcije filmova biće moguće rezervisti mesto unapred, da bi se izbegle gužve i nervoza na ulazu. Projekat Cinema Now Udruženje Cinema City realizuje u saradnji sa Fondacijom “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kuture”.

E. A. / Foto: Cinema City

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde