Četvrti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival od 3. do 6. decembra

0
79

Festival će se održati pod sloganom “Ovde!” u organizaciji Evropskog kulturnog foruma.

Četvrti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival od 3.  do 6. decembraČetvrti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) održaće se od 3. do 6. decembra u Domu kulture Gračanica. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u partnerstvu sa Domom kulture Gračanica, za četiri dana festivala, biće prikazano 14 filmova. Publiku očekuju srpska ostvarenja najnovije produkcije, ali i evropski filmovi koji su ove godine obeležili filmske festivale u Berlinu, Kanu, Veneciji i San Sebastijanu.

“Zaspanka za vojnike”: Aleksandra Kovač napisala i otpevala pesmu “Najduža noć”
Četvrti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival od 3.  do 6. decembra
Milan Marić u ruskom filmu “Dovlatov”, Foto: Promo

Na samom otvaranju biće prikazan film “Dovlatov” ruskog reditelja Alekseja Germana mlađeg. Ovo ostvarenje je na Berlinalu nagrađen Srebrnim medvedom za izuzetni umetnički doprinos, a i dobio je odlične kritike u svetu. Tu je zatim aktuelno ostvarenje Predraga Antonijevića “Zaspanka za vojnike”, inspirativna priča o vojnicima jedne tobdžijske baterije u Prvom svetskom ratu, koji su kao i stotine hiljada drugih učinili da slava srpske vojske postane besmrtna.

Zaspanka-za-vojnike-plakat
“Zaspanka za vojnike”

Publika, pogotovo mlađa, sigurno će uživati u jednom od najboljih domaćih filmova za decu snimljen poslednjih godina – ostvarenju “Zlogonje” Raška Miljkovića. A, stariji posetioci će imati prilike da vide hit ostvarenje “Južni vetar” Miloša Avramovića. Ovaj film je, inače, do sad pogledalo više od 600.000 ljudi.

ODUVAJMO PIRATERIJU: Bioskopska karta za “Južni vetar” samo 150 dinara

U okviru domaćeg programa biće prikazan i tridestominutni dokumentarno-igrani film “Tihi kutak Hristov” Radislava Jevrića u kojem igraju Radivoje Raša Bukvić; Nebojša Glogovac; Kristina Stevović; Lazar Šćekić; Vuk Bundalo; Sloboda Mićalović…

Najmlađa publika će, kao i svake godine, imati svoj poseban prostor na festivalu. Tu će svakoga dana imati priliku da pogleda neke od najnovijih dečjih filmova sinhronizovanih na srpski jezik. Biće prikazan dokumentarac “Fantastičan dan na planeti Zemlji”, koji prikazuje čudesno dvadesetčetvoročasovno putovanje Sunca oko neverovatne planete koju nazivamo svojim domom. Zatim, i “Aladin 2”, komediju u kojoj glavni junak pokušava da oslobodi uz pomoć drevnog duha svoj grad i devojku u koju je zaljubljen; pa divnu priču “Bela i Sebastijan – najbolji prijatelji” za sve koji su voleli “Lesi se vraća kući”, jer ovaj francuski film odiše toplinom i lepotom prikazanih pejzaža i pričom o jednom divnom prijateljstvu…

“Dovlatov” u užem izboru Evropske filmske akademije za nominacije za najbolji igrani film

U okviru predstojećeg KMMFF-a biće prikazana i istaknuta evropska ostvarenja kao što je na primer “Suton” Lasla Nemeša, reditelja beskompromisnog i veoma cenjenog filma “Saulov sin”, koji je na festivalu u Veneciji ove godine dobio Nagradu FIPRESCI Međunarodnog udruženja kritičara. Tu je i francusko-špansko-italijanska koprodukcija “Svi znaju” koja je otvorila ove godine Kanski filmski festival. U ovom filmu Asghara Farhadija igraju Penelope Kruz, Havijer Bardem, Džejmi Lorente.

Film koji je osvojio ove godine Nagradu Kanskog festival za najbolji scenario “Srećan kao Lazaro”, takođe će biti prikazan u Domu kulture Gračanica. Monte je samo jedan od nekoliko osuđenika na smrt koji u filmu “Život među zvezdama” dobijaju šansu da umesto izvršenja kazne odu u samoubilačku misiju u svemir, kako bi prikupljali energiju iz crne rupe. O ovom ostvarenju Kler Denis igraju Robert Patison, Žulijet Binoš i Andre Bendžamin.

Miloš Biković nagrađen na filmskom festivalu u Irskoj

Kao šlag na torti publiku u Gračanici očekuje japanska drama “Kradljivci” režisera Hirokazua Kore-Ede. Ona je ove godine dobila Zlatnu palmu na 71. Kanskom festivalu. A, film iznenađenja će zatvoriti program 4. Kosovo i Metohija međunarodnog filmskog festivala.

KMMFF je zamišljen kao Međunarodni filmski festival, ali sa akcentom na promociji evropske kao i srpske kinematografije i kulture. Festival, koristeći film kаo izrаžаjno sredstvo dostupno širokom аuditorijumu, tu je dа podseti nа univerzаlne vrednosti. Prvenstveno nа principe zаjedništvа, ravnopravnosti i solidаrnosti, ali i da ukaže na neophodnost očuvаnjа kulture na Kosovu i Metohiji, kao krucijalnog segmenta jednog društva.

PR

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde