Vojin Ćetković najbolji glumac druge večeri Filmskih susreta

0
340

Za ulogu čuvenog Laze Kostića u filmu nastalom po još čuvenijoj pesmi “Santa Marija della Salute”, Vojin Ćetković je glasovima publike izabran za najboljeg glumca druge večeri niškog filmskog festivala. Pored ove melodrame, na repertoaru druge večeri festivala bili su i filmovi “Afterparti” i “Zona Zamfirova drugi deo”.

Vojin Ćetković,Filmski susreti Niš, FB
Ovacije publike posle projekcije fiulma za Ćetkovića na Letnjoj pozornici u Nišu

Iako su režisersko delo Zdravka Šotre “Santa Marija della Salute” mnogi mogli da vide kao seriju od 11 epizoda na nacionalnom servisu, ljubitelji gledanja filmova “na otvorenom i u društvu” nisu propustili da vide ovo ostvarenje o najpoznatijoj tragičnoj ljubavi u srpskoj književnosti. Na prepunoj Letnjoj pozornici, kao prvi film druge večeri festivala niška publika ispratila je ekranizaciju ljubavne priče Laze Kostića i Lenke Dunđerski.

Niška tvrđava 52. put u rukama glumaca

Bogdan Diklić i Tamara Aleksić, Filmski susreti Niš FB
Glumci Bogdan Diklić i Tamara Aleksić cveće koje su dobili bacili su publici

Posle projekcije filma, publici su se poklonili protagonisti ovog ostvarenja – Vojin Ćetković, Tamara Aleksić, Sloboda Mićalović, Bogdan Diklić, Aleksandar Đurica, Zinaida Dedakin… Najveće ovacije dobio je Ćetković, koji je za ulogu “srpskog Petrarke” Laze Kostića i izabran, glasovima publike, za najboljeg glumca druge večeri festivala.

64. Pula: „Zlatna arena“ za najbolju mušku ulogu Nebojši Glogovcu

Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović, Filmski susreti Niš FB
Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović

– Ja sam u glavi napravio ceo jedan život oko pesme “Santa Marija della Salute” zajedno sa Šotrom. Imam ogromno poštovanje prema stihovima i biografiji Laze Kostića. Čuo sam razne priče kakav je on bio, ali mi smo uzeli jedan segment iz njegovog života. Nemoguće je staviti sve u jedan film i seriju – rekao je Ćetković.

Niški Filmski susreti: Novčani iznosi nagrada veći nego ranije

Letnja pozornica bila je puna tokom projekcije filma "Santa Marija della Salute", Filmski sureti Niš
Letnja pozornica bila je puna tokom projekcije filma “Santa Marija della Salute”, Foto: Facebook / Filmski sureti Niš

Po “tradiciji”, za drugi film Letnja pozornica se ispraznila, a oni koji su ostali mogli su da pogledaju film Luke Bursaća “Afterparti”. To je priča zamišljena kao kritika generacije ogrezle u klabing i kič kulturu

U zlatnom Pragu Zlatna zvezda za film „Dnevnik mašinovođe“

Posle “Afterpartija”, ne baš uobičajeno za Filmske susrete, prikazan je i treći film večeri. Bio je to nastavak jednog od najgledaniji srpskih filmova, “Zona Zamfirova”, pa je najupornija publika do kasno u noć pratila “pokretne slike” na velikom filmskom platnu Letnje pozornice.

Premijera „Nemanjića“ na Sarajevo Film Festivalu

Filmski susreti Niš Fb
Manje posetilaca bilo je na Letnjoj pozornici tokom projekcije “Afterpartija”

Trećeg dana festivala na programu je jedina premijera na ovogodišnjim Filmskim susretima. Film “Nigde” Predraga Velinovića, a biće projekcija filma Bojana Vuletića “Rekvijem za gospođu J.”.

Sarajevska glumica Zana Marjanović snima filma sa Frankom Nerom

Inače, posle svečanog otvaranja, prve večeri niška publika imala je priliku da vidi filmove “Stado” i “ Ustav Republike Hrvatske”. A, Nebojša Glogovac proglašen je najboljim glumcem prve večeri, po izboru publike, za ulogu gej desničarskog profesora istorije u filmu Rajka Grlića. Podsetimo, Glogovac je nedavno za tu rolu osvojio “Zlatnu arenu” u Puli kao najbolji glumac.

Filmski susreti u Nišu traju do 30. avgusta, kada će biti uručene glavne nagrade festivala.

E. A. / Izvor: Južne vesti
Fotografije: Facebook / Filmski Susreti Niš

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde