Spomen česma u znak sećanja na pevača i kompozitora Rođu Raičevića

0
367

Na Novom gradskom groblju u Nikšiću, građanima je na upotrebu predata Spomen česma, sagrađena u znak sećanja na pevača i kompozitora Rođu Raičevića, koji je preminuo u 44. godini.

Rođa Raičević fbČesma je poklon građanima od porodice Raičević, a otvorena je na šesnaestogodišnjicu smrti pevača iz Nikšića. Rodoljub Rođa Raičević je pronađen 7. oktobra 2001. mrtav u Beogradu, u stanu u kojem je živeo u centru grada. Govorilo se da je umro od prekomerne doze metamfetamina, mada to nikad nije bilo službeno i potvrđeno.

Memorijalni koncert u Bijeljini: Sećanje na Nina

Mnoge njegove pesme i danas se slušaju na radio-stanicam i u kafanama – “Tako je suđeno”, “A ja imam tebe”, “Rastanak”, “U tebe sam zaljubljen”, “Da Bog da”…

Rođa Raičević spomen česma u znak sećanja na Rođu Raičevića
Spomen česma u znak sećanja na Rođu Raičevića na nikšićkom groblju, Foto: Glossy / Privatna arhiva

– U prisustvu porodice i prijatelja na porodičnom groblju u Nikšiću, baš godišnjicu Rođine smrti otvorena je spomen česma. To je nešto što on zaslužuje i na šta je cela porodica jako ponosna. Na ideju o podizanju je došla cela porodica, a trebalo je biti otvorena još prošle godine, ali nismo uspeli kvalitetno da završimo projekat – rekao je za “Glossy” Zoran Raičević, Rođin bratanac.

Objavljena nova pesma Tošeta Proeskog „Light the flame“

– Pamtim ga kao čoveka koji je uvek bio vedar i nasmejan, raspoložen za druženje. Čoveka velikog srca, dobre duše, koji je bio tu za sve najbliže. Lep, sa manirima gospodina i glasom koji nikada neću moći da zaboravim. Svaki put kada bih pomislio na njega, u meni bi se probudile najsnažnije emocije. Bio je moj lični heroj. Neko sa kim je vreme drugačije prolazilo, neko ko bi mi kao dečaku ispunjavao sve želje, činio da se osećam posebno, voljeno – jednostavno drugačije. Zaista je imao takvu harizmu i energiju i nikada ga neću zaboraviti – dodao je Zoran.Rođa Raičević spomen česma u znak sećanja na Rođu Raičevića

Umrla Donna Ares

Pevačev bratanac otkrio je kakav je Rodoljub bio van scene.
– Privatno je bio jako tih i staložen, posvećen porodici i Bogu. Uvek se trudio da se što bolje odmori za nastup, kako bi mogao publici da pruži svoj maksimum. Zaljubljen u muziku, živeo je za pesmu i tako je bilo do kraja njegovog života. Osim pevanja najviše je voleo da slika, bio je jako talentovan i za tu unetnost. Previše rana smrt je zaustavila njegovu prvu samostalnu izložbu sliku u Sava centru. Najviše je voleo da crta pejzaže i aktove.

Napustio nas je Predrag Cune Gojković

Rodoljub Rođa Raičević rođen je 11. jula 1957. u Nikšiću. U svom rodnom gradu je završio osnovnu i nižu muzičku školu, srednju je pohađao u Podgorici, a onda je studirao na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, gde se preselio 1976. Ostao je večiti apsolvent. Svirao je violončelo i klavir. Jedno vreme bio je član sastava “Rokeri s Moravu”, kao i orkestra Miše Mijatovića, a prvi veći autorski uspeh imao sa pesmom “Godine idu”, koju je snimila Nada Topčagić. Prvi samostalan album kao pevač snimio je 1993. godine. Sarađivao je sa mnogim poznatim pevačima, poput Lepe Brene, Mire Škorić, Slavka Banjca, Ane Bekute, Biljane Jevtić… Čuvenu pesmu “Draga” je snimio sa tada još nepoznatim muzičarem Vladom Georgievim, a sa kojom se kasnije Novljanin i proslavio.

E. A. / Izvor: glossy.espreso.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde