Ceremonijom dodele nagrada zatvoren 14. Filmski festival Slobodna Zona

0
48

Premijernom projekcijom filma “S ljubavlju Sesil” večeras, 12. novembra, je u Dvorani Kulturnog centra Beograda svečano zatvoren 14. Filmski festival Slobodna Zona.

Ceremonijom dodele nagrada zatvoren 14. Filmski festival Slobodna Zona
Foto: Free Zone

Naravno, i ceremonijom dodele nagrada. Proglašeni su pobednici o kojima su odlučivali međunarodni, regionalni i srednjoškolski žiri.
Odlukom članova međunarodnog žirija – direktorke Međunarodnog festivala ljudskih prava u Nirnbergu Andree Kun; reditelja Ognjena Sviličiča; i novinara, pisca, scenariste i urednika kulture u nedeljniku “NIN” Dragana Jovićevića; Nagrada za najbolji film u međunarodnoj selekciji pripala je filmu “Ukus cementa” reditelja Ziada Kalthouma.

Slobodna Zona na bis“ u Dvorani Kulturnog centra Beograda 13. novembra

– U vrlo jakoj konkurenciji, odlučili smo se da nagrada za najbolji film sa najboljim angažmanom pripadne ostvarenju koje na vrlo pametan način promatra rat i izbeglice, iz perspektive građevinskih radnika u Bejrutu. Ovo je film zapanjujuće vizuelne naracije i snažnog narativa, koji problematici priče daju posebnu estetičnost. Razlika u odnosu na druge filmove iz kompeticije jeste u tome što nešto što je užasavajuće izgleda drugačije, pozivajući nas istovremeno da iznova preispitujemo sadržaj filma i da se vežemo za likove koji čine fokus priče – navedeno je u obrazloženju žirija.

14. Slobodna Zona: Više od 50 filmova, 40 nacionalnih premijera
Ceremonijom dodele nagrada zatvoren 14. Filmski festival Slobodna Zona
Foto: Free Zone

Koordinator međunarodnog programa podrške holandskog fonda Movies That Matter Eric van de Giessen, rediteljka i direktorka fotografije iz Hrvatske Eva Kraljević i montažer i reditelj Dragan von Petrović proglasili su pobenike u kategorijama “Human Rights” i “Najbolji film u regionalnoj selekciji”.

Nagradu za najbolji film u regionalnoj selekciji dobio je “Aga” Milka Lazarova. On je prema mišljenju žirija “očaravajuć, sporiji film pun simbolizma, film koji vodi u svet nama nepoznat, svet u kome su ljudi retki, ali ljudskost nije, a ljudska toplota je nužna da se prežive hladni uslovi”.

Dodelom nagrada zatvorena 13. Slobodna Zona
Ceremonijom dodele nagrada zatvoren 14. Filmski festival Slobodna Zona
Siniša Juričić, producent filma “Švajcarac Kris”, Foto: Free Zone

Dobitnik Nagrade za ljudska prava je ostvaranje “Švajcarac Kris” rediteljke Anje Kofmel. “Vodi na inteligentno, hrabro i lično putovanje zvano rat”, rekli su članovi žirija.

Posebno priznanje u regionalnoj selekciji Slobodne Zone dodeljeno je reditelju Nebojši Slijepčeviću za dokumentarni film “Srbenka”.

Srednjoškolski žiri  (Marina Ćurčić; Teodora Stašević; Marina Stepanovski; Sergej Lišanin; Bojan Vacelek; Andreja Stanbolija; i Milan Jovanović) u selekciji “14+” za najbolji film proglasio je “Časna reč” reditelja Luka Pikardija.

24. FAF: Dobitnik Zlatne palme film „Kradljivci“ otvara festival
Ceremonijom dodele nagrada zatvoren 14. Filmski festival Slobodna Zona
Foto: Free Zone

Nagradu publike na 14. Slobodnoj zoni osvojio je film “Ćutanje drugih”. On prati epsku borbu žrtava španske četrdesetogodišnje diktature pod generalom Frankom , koje nastavljaju da traže pravdu sve do današnjeg dana.

Najbolji filmovi festivala krenuće na svoje putovanje u okviru programa “Turneja Slobodne Zone” koji se održava od aprila do juna 2019. u 50 gradova i opština Srbije. Festival Slobodna Zona zahvaljuje se publici u Beogradu, Novom Sadu i Nišu koja je verno pratila program festivala, kao i stručnoj javnosti, medijima i svim partnerima koji su doprineli da se festival održi.
– Vidimo se naredne godine u Slobodnoj zoni! – poručili su na kraju.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde