64. Sterijino pozorje: Svetlani Ceci Bojković nagrada za životno delo

0
77

Najuglednija domaća pozorišna smotra, Sterijino pozorje, ove godine održava se pod sloganom “Pobuna – ženski rod”. Od 26. maja do 3. juna u Novom Sadu biće izvedeno osam predstava u konkurenciji za nagrade, i tri predstave u međunarodnoj selekciji “Krugovi”, koje je dabrao seletor Svetislav Jovanov.

Foto: Sterijino pozorje

64. Sterijino pozorje svečano je otvoreno u nedelju, 26. maja, na sceni Srpskog narodnog pozorišta predstavom “Petrijin venac” Dragoslava Mihailovića u izvođenju Ateljea 212. Komad je režirao Boban Skerlić u dramatizaciji Mile Mašović Nikolić. Festival je počeo uručenjem Sterijine nagrade za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture (Sterijina nagrada za životno delo) glumici Svetlani Ceci Bojković. Ona je svojom besedom zvanično otvorila ovogodišnje Pozorje. Nagrada Ceci Bojković skroman je gest Sterijinog pozorja, čulo se u najavi. A, tako se odaje priznanje velikoj glumici za sve što je učinila za pozorišnu, ali i za filmsku umetnost.

Pobuna – ženski rod: 64. Sterijino pozorje od 26. maja do 3. juna
Miki Radonjić uručuje Sterijinu nagradu za životno delo Svetlani Ceci Bojković, Foto: Sterijino pozorje / V. Lučić

Pozorišnu i filmsku divu publika je pozdravila dugim, toplim aplauzom, koji se prolomio i nije prestajao od trenutka kada se pojavila na sceni, dok joj je direktor Sterijinog pozorja Miroslav Miki Radonjić uručivao nagradu i orio se dok se klanjala pubici u prepunoj sali pozorišta. Otvaranju i prvoj od osam predstava u Takmičarskoj selekciji prisustvovali su glumci, reditelji, pisci, upravnici pozorišta, teatarski poslenici iz zemlje i inostranstva, ljudi na čelu kulturnih institucija… Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nije ni ove godine bio na otvaranju Sterijinog pozorja, dok je pokrajinska ministarka kulture Dragana Milošević, kako je javila organizatorima, izostala zbog poslovnih obaveza na putu. I ove godine stara, a opet nova slika pred pozorištem – Novi Sad uvek izgleda svečanije kad počne Pozorje.

Inače, druge festivalske večeri u donjem foajeu Scene “Pera Dobrinović” SNP-a biće otvorena izložba “Svetlana Bojković ili Umetnost glume” povodo 50 godina rada poznate glumice. Autor izložbe je Zoran Maksimović, a organizatori Pozorišni muzej Vojvodine i Sterijino pozorje.

SVETLANA CECA BOJKOVIĆ: Rođena da bude glumica
“Petrijin venac”, Foto: Sterijino pozorje / V. Lučić

Prvog dana Pozorja otvorena je 16. izložba plakata i grafičkog oblikovanja. Kako je rekao Miki Radonjić, ova izložba je pokazatelj da je Sterijino pozorje posvećeno ne samo pozorišnoj umetnosti nego i ostalim aspektima umetnosti vezanih za teatar, a jedan od najznačajnijih je – pozorišni plakat. On je otvorio izložbu citirajući tekst grafičkog dizjanera Slobodana Štetića objavljen u katalogu:”Pozorišni plakat prvi je susret sa predstavom i svojevrsni uvod u lavirint pozorišnih imaginacija. Važno štivo i predgovor onome što posmatrača očekuje u tamnoj kutiji dvorane. Sudbine pozorišniih junaka, njihovih tumača, kreatora vaskolikog pozoriššnog čina, boja, igra, pokret, mimika, i sve to na jednom listu hartije!” Direktor Sterijinog pozorja najboljima je uručio diplome.

63. Sterijino pozorje: Trijumf predstave “Jami distrikt”
Nagrađeni plakati

Žiri (Atila Kapitanj; Branislav Dobanovački; Slobodan Štetić) je odlučio da u kategoriji štampanog pozorišnog plakata prva nagrada za plakat “Ričard III” pripadne Aleksandru Mijailoviću; druga Jovanu Tarbuku za plakat “Elektra”; dok su treću nagradu podelili Dejan Petrović za plakat “Grebanje” i Dušan Arsenić za plakat “Abro fest”. Za idejni projekat plakata prvonagrađeni je Stefan Ilić za plakat “Romeo and Juliet”; drugonagrađeni Nikola Popović za plakat “Nebeski odred”; a treću nagradu su podelili Ivan Mišić za plakat “Ajant” i Kristina Polender za plakat “Krvave svadbe”. Specijalnu nagradu žiri je dodelio Nikoli Mijailoviću za plakat “Balkanski špijun” i Sanji Menićanin za plakat “Utopljena duša”. Izložba koja je otvorena u donjem foajeu Scene “Jovan Đorđević” SNP-a može se videti do 3. juna.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde