CD sa muzikom iz serije “Nemanjići – rađanje kraljevine” u prodaji od 5. aprila

0
465

U izdanju PGP RTS-a, objavljen je disk sa originalnom muzikom iz serije “Nemanjići – rađanje kraljevine”.

CD sadrži 25 kompozicija, od kojih su pet tradicionali, a ostale je specijalno za seriju komponovao, orkestrirao i dirigovao Dragoljub Ilić Ilke. Ovo izdanje je u prodaji od 5. aprila.

U snimanju muzike učestvovali su Divna Ljubojević (vokalni solista); Nikola Popmihajlov (vizantijsko pojanje); Tijana Milošević (violina solo); Ladislav Mezei (violončelo solo); Ljuba Dimitrijević (solista na starim duvačkim instrumentima – frulama, zurlama i kravljem rogu); vokalna grupa “Serbia global art”; Srpski vizantijski hor “Mojsije Petrović”; a producent muzike je Oliver Jovanović.

U Holu RTS-a izložba „Nemanjići – rađanje kraljevine“
Dragoljub Ilić Ilke CD Nemanjići
Dragoljub Ilić Ilke, Foto: Printskrin RTS

U izvođenju muzike za seriju učestvovalo je još 25 instrumentalista, specijalno okupljenih za ovu priliku u orkestar pod nazivom “Nemanjići”.
– Pred vama je muzika iz serije “Nemanjići – rađanje kraljevine”, koja bi, nadam se, bar za trenutak trebalo da vas prenese u vreme srednjovekovne Srbije, dvorova, bitaka, saveza, igre moći, ljubavi i mržnje… – rekao je Dragoljub Ilić.

ANDREJ PIPOVIĆ: Ponosan sam na ulogu Rastka Nemanjića

On je dodao da je pred njim bio zadatak koji je tražio odgovor – kako “ozvučiti” vreme i mesto događanja; kako pretočiti sudbine slavnih Nemanjića u muziku; i spojiti sve sa etnosom i lirikom, epikom i duhovnošću srpskog naroda. Muzika za seriju nastajala je godinu dana. Trebalo je spojiti staro i novo vreme u muzici za koju ne postoje zapisi.
– Pouzdao sam se u moje muzičko iskustvo i neku moju intuiciju da napravim muziku koja bi bila po meri serije. Znači, da bude dovoljno i epska i lirska. Posebno je, da kažem, duhovni segment iziskivao velike konsultacije. Jer sam o tome, moram da priznam, najmanje znao – objasnio je Ilić.

Serija o Nemanjićima nije epska fantazija kao „Igra prestola“
Divna Ljubojević CD Nemanjići
Divna Ljubojević, Foto: Printskrin RTS

– Mogu da kažem da je muzika iz serije prepoznatljiva. Čak i kada neko ne bi znao o čemu se radi, mogao bi da pretpostavi kom narodu i kojoj kulturi pripada. Mislim da je muzički deo mnogo doprineo autentičnosti cele serije – smatra interpretatorka duhovne muzike Divna Ljubojević.

Zlatna nit: Divna Ljubojević i hor „Melodi“ na Kolarcu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde