Branka Veselinović i Ranko Risojević dobitnici nagrade za životno delo “Mali princ”

0
33

26. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici će biti održan od 22. do 27. septembra, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Branka Veselinović i Ranko Risojević dobitnici nagrade za životno delo "Mali princ"
Branka Veselinović i Ranko Risojević dobitnici nagrade za životno delo "Mali princ"
Branka Veselinović, Foto: Đorđe Stakić

Branka Veselinović i Ranko Risojević su dobitnici nagrade za životno delo “Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Priznanja će im biti uručena na pozorišnoj manifestaciji u Subotici.

Branka Veselinović je najstarija srpska glumica i zvezda jugoslovenskog filma, sa svojom 101 godinom života i 81 godinom glumačke karijere. Glumila je u više od 100 predstava u pozorištu i u više od 50 TV serija i filmova. Igrala je u prvoj predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta “Kralj Betajnove” 3. aprila 1948. godine. U Beogradu je nastupala u Umetničkom (1940-1942); Narodnom (1944-1947); JDP-u (1947-1978); kao i u Ateljeu 212.

BRANKA VESELINOVIĆ: Bogat život ispunjen ljubavlju i optimizmom

U matičnoj kući, JDP-u, odigrala je više od 40 uloga. Za ulogu Gine u Nušićevoj “Ožalošćenoj porodici” dobila je Sterijinu nagradu 1964. Bila je supruga glumca i prevodioca Mlađe Veselinovića (1915-2012). Zajedno su osnovali Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć deci sa invaliditetom. Tokom celog života glumica se bavila humanitarnim radom i pomagala deci na razne načine. Branka Veselinović je od 1980. četiri godine bila ambasador UNICEF-a. Dobitnica je brojnih priznanja za svoj glumački i humanitarni rad (Orden rada sa zlatnim vencem; Nušićeva nagrada za životno delo; Vukova nagrada…).
Aktivna je i danas. Premda je u 101. godini života, Branka obilazi Domove za nezbrinutu decu, Domove za stara lica i invalide gde recituje i izvodi monologe.

Branka Veselinović poklonila deo lične biblioteke Muzeju knjige u Beogradu

Ranko Risojević (1943) je pesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac i kulturni radnik. Objavio je oko 50 knjiga, od čega 18 pesničkih zbirki i 25 proznih knjiga, među kojima je 10 romana. Izvedeno je desetak njegovih radio igara za decu, a većina je prevedena na više jezika i bila na repertoaru u zemlji i inostranstvu. Za decu je objavio romane “Dječaci sa Une”, koja je već godinama u lektiri u BiH; “Trojica iz Zrikovije”; “Ivanovo otvaranje”, kao i zbirku priča “Priče velikog ljeta”; dramske tekstove za decu “Božićna priča” i “Patuljci i bauci”; te zbirku pesama za decu “Majstorije”.

Branka Veselinović i Ranko Risojević dobitnici nagrade za životno delo "Mali princ"
Ranko Risojević, Foto: V. Tripić

Za svoja književna dela i životnu posvećenost književnosti Ranko Risojević dobio je mnoga priznanja (Nagrada “Branko Ćopić” za roman “Bosanski dželat”; Nagrada “Laza Kostić” za knjigu “Šum”; Nagrada “Branko Radičević” za zbirku pesama “Prvi svijet”; za koju je dobio i Nagradu “Skender Kulenović”; Kočićeva nagrada; Nagrada “Dušan Vasiljev” za knjigu “Gospodska ulica”; Nagrada Politikinog Zabavnika za dečju knjigu “Ivanovo otvaranje”). Nosilac je prestižnog francuskog ordena Vitez reda akademskih palmi. Risojević je cenjen književnik ne samo po svojim delima, već i zahvaljujući radu u kulturnim institucijama, kao i učestovanju u različitim žirijima.

Dušan Pop Đurđev i Vjeslav Hejno dobitnici Nagrade za životno delo “Mali princ”

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici jedan je od najznačajnijih festivala u regionu. Više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu, ali i sa prostorom za druge umetničke forme, Festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta u Srbiji.
Festival obuhvata zvaničnu selekciju (takmičarski program) u okviru koje će se ove godine naći 14 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora. Najmlađa pozorišna publika moći će da uživa u kreativnim, raznovrsnim i maštovitim umetničkim predstavama koje u Srbiju dolaze iz Kine; Rusije; Koreje; Poljske; Italije; Nemačke; Mađarske…

Branka Veselinović i Ranko Risojević dobitnici nagrade za životno delo "Mali princ"

Prošle godine su nagradu “Mali princ” dobili Dušan Pop Đurđev, naš poznati pisac za decu i mlade i dugogodišnji direktor Zmajevih dečjih igara; i Vjeslav Hejno, cenjeni poljski profesor pozorišne umetnosti, glumac, reditelj, pedagog i publicist. Među dobitnicima nagrade, koju Festival dodeljuje od 2000. godine, između ostalih su bili i Zoran Hristić (2016); Minja Subota (2015); Timoti Džon Bajford (2014); Branko Milićević Kockica (2007); Ljubivoje Ršumović (2006) i drugi ugledni stvaraoci za decu.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde