Božićno seoce kod Hrama od 4. do 28. januara

0
334

Manifestacija Božićno seoce kod Hrama svečano je otvorena u četvrtak, 4. januara u 18 časova. Na bini na platou ispred Hrama Svetog Save, uz pratnju Reprezentativnog orkestra garde Vojske Srbije, manifestaciju je otvorio patrijarh srpski Irinej.

Božićno seoce kod Hrama
Manifestacija će postati tradicionalna, Foto: Božićno seoce kod Hrama

Božićno seoce kod Hrama trajaće do 28. januara. Svi posetioci će sa Srpskom pravoslavnom crkvom obeležiti niz verskih praznika tokom januara – od Badnjeg dana, Božića, Svetog Stefana, preko dočeka pravoslavne Nove godine, do Svetog Vasilija i obelažavanje dana Svetog Save. Ovo je prva godina da se manifestacija održava u okviru programa Beogradska zima. A, kako je najavljeno, postaće tradicionalno.

Hram Svetog Save u američkom izdanju magazina „Vogue“

Božićno seoce kod Hrama otvaranje patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej na otvaranju manifestacije, Foto: Božićno seoce kod Hrama

Svakog dana će posetioci uživati u nastupima dečjih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – božićnoj jelki. Imaće priliku i da se provozaju fijakerom oko samog Hrama, a u drvenim kućicama pored Hrama da pronađu različite poklone, rukotvorine, suvenire, ukrase, kao i tradicionalne specijalitete i prisustvuju brojnim drugim aktivnostima. Pored muzičkog programa, posetioci će imati priliku i da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove.

„Beogradska zima“: Bogat program tokom dva meseca

Božićno seoce kod Hrama
Foto: Božićno seoce kod Hrama

Paljenje Badnjaka biće održano 6. januara u 16h ispred Male crkve. Na sam dan Božića, 7. januara, prvi put će lomljenje česnice biti održano na platou ispred Hrama Svetog Save, u organizaciji Unije pekara, sa početkom u 12h. Doček Pravoslavne Nove godine biće obeleženo muzičkim programom i vatrometom.
– U ponoć 7. januara će biti služena liturgija, a ujutro u 9h patrijarh Irinej će ponovo služiti liturgiju u kripti Hrama Svetog Save u prisustvu brojnih zvanica iz sveta politike i kulture – najavio je starešina Hrama Svetog Save Stefan Šarić.

Hram Svetog Save

Božićno seoce kod Hrama
Raspevana jelka, Foto: Božićno seoce kod Hrama

Tokom manifestacije Božićno seoce kod Hrama, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Sergej Ćetković; Aleksandra Radović; Jelena Tomašević; Lena Kovačević; Dušan Svilar; “Neverne bebe”; “Bistrik”; hor “Mokranjac” i mnogi drugi…

Božićno seoce kod Hrama
Foto: Božićno seoce kod Hrama

Na otvaranju Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Irinej je zajedno sa brojnim javnim ličnostima podelio preko 1.000 božićnih paketića za decu iz mnogodetnih porodica, kao i porodica korisnika narodnih kuhinja Verskog dobrotvornog staraljestva i dece iz domova za nezbrinutu decu. Podeli paketića prethodio je prigodan program u kojem je učestvovao hor srpske Patrijaršije “Zvonce”, koji je ovom prilikom premijerno izveo pesmu “Kosovo i Metohija” zajedno sa njenim autorom Nikolom Rokvićem.

Muzički sastav „Stupovi“ održao koncert u Hramu svetog Save

Božićno seoce kod Hrama
Foto: Božićno seoce kod Hrama

Program svečanog otvaranja nastavljen je na platou ispred Hrama nastupima dečjeg hora “Rastko”, i etno grupe “Trag”.
Više informacija o manifestaciji i programu možete pronaći na zvaničnom sajtu www.bozickodhrama.rs i Facebook stranici – Božićno seoce kod Hrama.

Uskoro na Travel kanalu emisija o Beogradu i Srbiji

Božićno seoce kod Hrama
Foto: Božićno seoce kod Hrama

Manifestaciju Božićno seoce kod Hrama u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, organizuju kompanije Color Media Communications i Ninamedia.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde