Bosifest 2020 u oktobru, konkurs za prijem radova do 24. aprila

0
43

Hendi Centar Koloseum i ove godine organizuje Beogradski Internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest.

Bosifest 2020 u oktobru, konkurs za prijem radova do 24. aprila
Nagrade Bosifesta, Foto: Promo

Jedanaesti Bosifest biće odražan od 19. do 21. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1). A, u toku je konkurs za prijem radova, na koji se svi zainteresovani mogu prijaviti do 24. aprila. Bosifest 2020 će rezultate selekcije objaviti 3. juna.

Kao i ranijih godina, pravo da se takmiče na festivalu imaju dokumentarni filmovi kojima je tema rad i život osoba sa invaliditetom. Festival je takmičarskog karaktera, dok celokupan program sadrži takmičarski i revijalni deo. Filmovi koji ne budu izabrani za takmičarski deo programa, a ispunjavaju uslove konkursa, biće prikazani u revijalnom delu programa. Bosifest 2020 dodeliće tri priznanja – nagradu za najbolji film Grand Prix; nagradu za najbolju režiju; i nagradu za najbolji scenario. Sa uslovima prijavljivanja i učestvovanja možete se informisati na sajtu festivala OVDE.

10. Bosifest: Gran pri za španski dokumentarni film “Moses”

Bosifest je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi. Organizator festivala je Hendi Centar Koloseum (Pančićeva 14, Beograd). Partner ovogodišnjeg festivala je Jugoslovenska kinoteka.
Do sada je u okviru Bosifesta prikazano preko 400 filmskih ostvarenja, koji se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom. Pored prikazivanja filmova, festival posetiocima nudi i prateći program – radionice, panel diskusije, izložbe, performanse, okrugle stolove…

Bosifest 2020 u oktobru, konkurs za prijem radova do 24. aprila

Svrha osnivanja Bosifesta je ukazivanje na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešćei integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

DRAGAN PETROVIĆ PELE: Veoma je važno da postoji Bosifest

Suštinski pokazatelj da postoji prostor za ovakav festival u Srbiji, jeste upravo veliko interesovanje stvaralaca i izvođača za učešće u programima Bosifesta. Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima, koji se godinama bave isključivo filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

9. Bosifest: Grand Prix za nemački film “Devojka od peska”
Bosifest 2020 u oktobru, konkurs za prijem radova do 24. aprila
Bosifest 2019, Foto: Promo

Filmovi prikazani na Bosifestu izazivaju veliku pažnju javnosti. Takođe, iz godine u godinu, ova filmska manifestacija daje doprinos upoznavanju šire javnosti o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom; poboljšanju komunikacije; prihvatanju različitosti; rušenju predrasuda o osobama sa invaliditetom; a istovremeno, filmski program podsticajno deluje na stvaranje novih filmskih i umetničkih ostvarenja.

– Kroz program Bosifesta nude se moguća rešenja za dalju razvoj demokratskog društva i stvaranje okoline, koja će biti pristupačna, bez prepreka i barijera – za sve. Festival promoviše Grad Beograd i Srbiju kroz bogatstvo različitosti i predano radi na ohrabrivanju naše kulturne i profesionalne javnosti da se upozna sa dometima umetnika sa invaliditetom iz celog sveta, kao i na stvaranju uslova za razmenu mišljenja i iskustava filmskih umetnika! – kaže Darko Ivić, direktor Bosifesta.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde