Bosifest 2019 od 9. do 11. oktobra, otvoren konkurs za prijem filmova

0
76

Deseti Beogradski Internacionalni Filmski Festival Osoba Sa Invaliditetom Bosifest 2019 biće održan od 9. do 11. oktoba u Sava centru.

Bosifest 2019 od 9. do 11. oktobra, otvoren konkurs za prijem filmova

Kako su saopštili organizatori iz Hendi centra Koloseum, zainteresovani mogu da pošalju radove jer je otvoren konkurs za prijem filmova od 8. januara do 25. aprila. Tema filmova je rad i život osoba sa invaliditetom. Rezultati selekcije će biti objavljeni 3. juna.

9. Bosifest: Grand Prix za nemački film “Devojka od peska”
Nagrade Bosifesta, Foto: Nemanja Đorđević_
Nagrade Bosifesta, Foto: Nemanja Đorđević_

Festival je takmičarskog karaktera, dok celokupan program sadrži takmičarski i revijalni deo. Filmovi koji ne budu izabrani za takmičarski deo programa, a ispunjavaju uslove konkursa, biće prikazani u revijalnom delu programa. Biće dodeljene tri nagrade – za najbolji film Grand Prix; za najbolju režiju; i za najbolji scenario. Sa uslovima prijavljivanja i učestvovanja možete se informisati na sajtu festivala OVDE.

DRAGAN PETROVIĆ PELE: Veoma je važno da postoji Bosifest

Bosifest je međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi. Ove godine će se održati deseti put u organizaciji Hendi centra Koloseum. Na velikom platnu će biti prikazan veliki broj filmova – kako u takmičarskom, tako i u revijalnom delu. Do sada je u okviru Bosifesta prikazano preko 350 filmskih ostvarenja, koji se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom. Pored prikazivanja filmova, Bosifest nudi i prateće programe – radionice, panel diskusije i okrugle stolove.

GORAN MARKOVIĆ: Veoma kvalitetan i raznovrstan program 9. Bosifesta

Svrha osnivanja Bosifesta je ukazivanje na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešćei integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

Bosifest 2018 foto Nemanja Djordjevic_
Direktor festivala Darko Ivić i glumica Jovana Stojiljković sa nagrađenim autorima na Bosifestu 2018, Foto: Nemanja Đorđević

Suštinski pokazatelj da postoji prostor za ovakav festival u Srbiji, jeste upravo veliko interesovanje stvaralaca i izvođača za učešće u programima Bosifesta. Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima, koji se godinama bave isključivo filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

“Ustani i hodaj” Matjua Firmina najbolji film 8. Bosifesta

Filmovi prikazani na Bosifestu izazivaju veliku pažnju javnosti, a najviše udruženja osoba sa invaliditetom i nevladinog sektora širom Srbije. Takođe, iz godine u godinu, ova filmska manifestacija daje doprinos upoznavanju šire javnosti o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom; poboljšanju komunikacije; prihvatanju različitosti; rušenju predrasuda o osobama sa invaliditetom; a istovremeno, filmski program podsticajno deluje na stvaranje novih filmskih i umetničkih ostvarenja.

JOVANA STOJILJKOVIĆ: Gluma je moj način izražavanja i učestvovanja u ovom svetu

– Kroz program Bosifesta nude se moguća rešenja za dalju razvoj demokratskog društva i stvaranje okoline, koja će biti pristupačna, bez prepreka i barijera – za sve. Festival promoviše Grad Beograd i Srbiju kroz bogatstvo različitosti i predano radi na ohrabrivanju naše kulturne i profesionalne javnosti da se upozna sa dometima umetnika sa invaliditetom iz celog sveta, kao i na stvaranju uslova za razmenu mišljenja i iskustava filmskih umetnika – kaže Darko Ivić, direktor Bosifesta.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde