Bora Đorđević dobitnik nagrade “Ivo Andrić”

0
138

Žiri za dodelu “Velike nagrade Ivo Andrić” odlučio je da nagrada za životno delo za 2017. godinu budu uručena kineskom piscu Ju Hua, dok je priznanje za najbolju knjigu u 2017. dodeljeno Borisavu Bori Đorđeviću za knjigu poezije “Pusto ostrvo”.

bora đorđević pusto ostrvoLaureatima će priznanja biti uručena 27. januara u Andrićgradu. Nagrada koja se dodeljuje treći put, pesniku i rokeru Bori Đorđeviću je pripala za knjigu godine (zbirka poezije “Pusto ostrvo”, u izdanju “Arte”). A, Ju Hua ovdašnji čitaoci poznaju zahvaljujući romanima u izdanjima “Geopoetike” (“Živeti”, “Zapisi o prodavcu krvi” i “Sedmi dan”), i on je ovenčan priznanjem za životno delo Instituta u Višegradu.

„Riblja čorba“ turnejom od godinu dana obeležava 40. rođendan

– Već sam jednom rekao da se Bora Đorđević na engleskom kaže Bob Dilan – rekao je Matija Bećković, prvi dobitnik nagrade Andrićevog instituta i predsednik njegovog upravnog odbora. – To je njegov dvojnik, tako da je ta Nobelova nagrada bila zajednička, dodeljena svim modernim trubadurima, koji su spojili reči i muziku, poetiku i politiku, i tom fisijom stvorili najmoćnije oružje ljubavi i slobode, kojim su usrećili milionsku publiku. Pored zajedničke Nobelove nagrade sa Dilanom, Đorđević je ovaj put dobio nagradu sa imenom jednog nobelovca, koja ima rang domaće Nobelove nagrade. To znači da je Bora Đorđević, zasad jedini dva puta dobio Nobelovu nagradu.

Emir Kusturica dobitnik nagrade „Despotica mati Angelina“

matija bećković
Matija Bećković, Foto: Zvezdara teatar

Nagrada Andrićevog istituta, prema Bećkovićevom mišljenju, priznanje je i ostalim domaćim kantautorima, živim i pokojnim. A, čiji je Đorđević najmarkantniji, najrasniji predstavnik.

– Svojim romanima Ju Hua je zadužio svetsku književnost. A,  nas njegove čitaoce posebno bliskošću sa evropskim piscima! – istakao je reditelj Emir Kusturica, direktor Andrićevog Instituta, i sam član žirija. Kako je rekao, on je usvojio kriterijum da se nagrade mogu dodeliti i piscima koji nisu nužno sa srpskog govornog područja. I da se u obzir mogu uzimati i književne vrednosti koje ne dolaze striktno iz romana ili zbirki pesama, već i iz rok muzike.

Kustendorf među 25 najopuštenijih festivala na svetu

emir kusturica
Foto: Jesenji pozorišni festival

O pomeranju granica pri izboru ovogodišnjih laureata, govorio je i član žirija, književnik Muharem Bazdulj. On je pročitao obrazloženje za Boru Đorđevića.
– Svejedno jesu li pevane ili (samo) ukoričene, kod pesama Bore Đorđevića je uvek jasno da ih je pisao prepoznatljivo isti pesnik. Iz te brazde je i knjiga “Pusto ostrvo” – piše u ovoj odluci.

Predsednik žirija profesor Jovan Delić istakao je tri ključne stvari po kojima je Ju Hua blizak Andriću. A, to su posvećenost priči i pripovedanju, sagledavanje stvari iz više uglova, i uverenje da nema književnosti bez čovečnosti.

ZORAN PREDIN: Ne ustručavajte se reći istinu, ma koliko ona bila bolna

– Svojim bogomdanim darom za poeziju Đorđević je uspeo da se afirmiše, iako se pojavio u vreme kada niko pesnike nije hteo da sluša ako to što imaju da kažu nisu komponovali – kazao je Bećković. – Napisao je neke antologijske pesme moderne srpske poezije, među kojima se ističe pesma “Pogledaj dom svoj anđele”. Da ništa drugo u životu nije napisao, to bi mu omogućilo sam književni vrh.

E. A. / Izvor: Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde