Bora Čorba i Najda snimili “Drugu Troju”, Aca Seltik otpevao “Oslobodi me”

0
144

“Vidovdan, sudnji dan” je knjiga, autora Dejana Stojiljkovića, u kojoj su ispričana dešavnja o “prazniku srpske sudbine”. Na Vidovdan ove godine, izaći će singl, jedna od pesama koju niški pisac potpisuje kao tekstopisac, na muziku Dejana Najdanovića, kompozitora, gitariste i pevača iz Niša.

Najda i Bora Čorba, Foto: Promo
Najda i Bora Čorba, Foto: Promo

Ovih dana je u jagodinskom studiju “Boža”, poznatom i po tome što u njemu poslednjih godina muziku za svoje filmove snima Emir Kusturica, snimljena numera “Druga Troja”. Nju su zajednički otpevali frontmen “Riblje čorbe” Bora Đorđević i Dejan Najdanović Najda, nekadašnji pevač “Smaka”, a sada vođa sopstvenog benda “Deliverance”. Ova duetska numera uređena je kao deo multimedijalnog projekta koji u sebi objedinjuje muzički izraz, vizuelnu umetnost i pisanu reč.

„Olujni bedem“, novi roman Dejana Stojiljkovića
Bora Čorba i Najda snimili "Drugu Troju", Aca Seltik otpevao "Oslobodi me"
Aca Celtic i Dejan Stojiljkovic/ Photo: Promo
Dejan Stojiljković i Aca Seltik, Foto: Promo

Autor teksta je književnik Dejan Stojiljković. Pesma se koncepcijski i stilski oslanja na njegove romane “Duge noći i crne zastave” i “Olujni bedem”. Biće objavljena na maksi-singlu, koji će izaći do kraja godine u izdanju “Lagune” kao poklon uz knjigu “Dukat za lađara”.
– Pesma je u stvari priča o ratnicima, veteranima i prokletstvu ratovanja. Iako u sebi nosi odjek srednjeg veka, viteštva i neprestane borbe za slobodu, ona ima univerzalnu poruku koja se može transponovati u bilo koje vreme i svaki istorijski period. Inspiracija za pesmu došla je od Vilijama Batlera Jejtsa koji je napisao pesmu “Nema druge Troje” – objašnjava Stojiljković.

Bjeline „Senke nad Balkanom 2“ i „Žigosani u reketu“ premijerno na TOP kanalu
Bora Čorba i Najda snimili "Drugu Troju", Aca Seltik otpevao "Oslobodi me"
knjige dejana stojiljkovića

On je dodao:
– Čim sam prvi put čuo demo-snimak, shvatio sam da je ovo idealna pesma za Boru, u njegovom je stilu potpuno. Imali smo sreće da nam je izašao u susret i dao pesmi svojim glasom potpuno novu dimenziju.

Pored pesme “Druga Troja”, Najda i “Deliverance” snimili su numeru “Oslobodi me”. Ova pesma je na muziku britanske gotik-rok grupe “The Mission” i sa Stojiljkovićevim tekstom. U njoj gostuje Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Celtic (Seltik), pevač grupe “Orthodox Celts”. “Oslobodi me” će imati premijeru 28. juna, na Vidovdan. Aca je takođe snimio i englesku verziju pesme.

16 Belgrade Beer Fest: „Prašiće“ na Ušću „Čorba“, „Aerodrom“, „YU grupa“…

“Oslobodi me” će biti objavljena i kao fizičko izdanje, na CD singlu, koji će ići kao poklon za prvih 500 kupaca strip albuma “Duge noći i crne zastave”. Izdavač je “System Comics”, čiji će ekskluzivni distributer biti “Delfi” knjižare. Autor omota za singl je naš proslavljeni ilustrator i strip internacionalac Aleksa Gajić.
“Druga Troja” će svoje premijerno emitovanje imati u toku leta i biće takođe dostupna kao besplatan download. U planu je i snimanje visokobudžetnih spotova za obe numere.

DRUGA TROJA

Na nebu, vetar oblake kida
I kuda sada, bez glasa
Bez očinjeg vida?
Moj dorat daljine kroti
U zubima kletvu drobim
I ruka zategnut luk steže
Niz puteve noćne brodim
Dokle mi sećanje seže.

Ja tražim drugu Troju
Ona u meni gori
Topla bedra žene
Ruka što sakata vene
I slava što viteza čeka
Na koncu sveta i veka

Ceo život u oku zgasne
Kao svetlost u brdima
Kao dobro u ljudima
Na bitku ratnici kasne
I proklinju zemlju što gori
Hoće li krvnik oprostiti žrtvi?
Svi moji sveci su mrtvi
I anđeli što me štite

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde