“Bolivud” u Narodnom pozorištu u Beogradu, premijera 25. maja

0
345

Na beogradske pozorišne daske stiže Bolivud.

bolivud narodno pozorište
Sa jedne od proba, Foto: Narodno pozorište pozorište u Beogradu

“Bolivud” stiže u srpsku prestonicu, ali ne kao fimska industrija, već pozorišna predstava. Na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu sprema se premijera autorskog projekta jedne od najznačajnijih domaćih dramskih spisateljica mlađe generacije – Maje Pelević. Premijera je 25. maja.

maja pelević
Autorka Maja Pelević, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Industrija koja godišnje proizvede oko hiljadu dugometražnih filmova, prepoznatljiva po pričama u kojima caruju ljubavni trouglovi, ljuti roditelji i nezahvalna deca… u kojima žrtve na kraju dožive iskonsku pravdu, iz indijskih studija preselila se na srpsku scenu, ali samo kao metafora.

Narodno pozorište: Obeležavanje 150. sezone uz premijere domaćih autora

– Bolivud je u neku ruku asocijacija na tu fabriku snova, svih tih snova koje mi maštamo na dnevnom nivou kada razmišljamo o društvu danas. S druge strane, Bolivud može da bude isto tako neka vrsta eskapizma, utopije. A, to je ono čime se ova predstava bavi – rekla je za RTS Maja Pelević, autorka predstave ”Bolivud”.

bolivud narodno pozorište
Premijera “Bolivuda” je 25. maja, Foto: Printskrin RTS

I kao što bolivudski filmovi imaju mnogo muzike i plesa, tako će i srpski Bolivud imati ritam – ali svoj. Dvanaest songova izvodiće uživo glumci, a muzičari će biti na sceni. Songove je napisala Maja Pelević, muziku komponuje Anja Đorđević.

Snima se dokumentarni serijal „Narodno pozorište u 10 činova“

– Sećam se kada je Maja rekla Bolivud, pomislila sam ja sve mogu, ali Bolivud, gospode Bože, ja to ne umem. Ali, onda mi je rekla da to treba da bude moj Bolivud! Pomislila sam, hvala! Tekst je beskrajno duhovit – ispričala je Anja Đorđević, kompozitorka.

Pavle Jerinić Bolivud
Glumac Pavle Jerinić, Foto: Printskrin RTS

Glumac Pavle Jerinić kaže da je to mjuzikl, ali ima elemente horor trilera, romantične komedije. Svega i svačega.
– Reč je o vrlo specifičnoj drami, nastaloj u formi poeme sa proznim komentarima. U njoj će biti reči o tranziciji, zemlji u kojoj živimo, umetnicima, srednjoj klasi koja polako izumire. Ispričana je u pojačanom, grotesknom stilu i sa sobom nosi svu gorčinu svakodnevice. Bolivud je u tom smislu šarenolikosti žanrova, igre, kostima, glume, izraza – rekao je Jerinić za “Novosti”.

Počelo snimanje serije „Jutro će promeniti sve“
bolivud narodno pozorište
Maja Pelević sa glumcima i autorskom ekipom na probi, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Njegova koleginica Suzana Lukić dodaje da se priča odvija u maloj zemlji na granici sa EU, u kojoj se otkriva šta su sve ljudi spremni da urade, prodaju i čega da se odreknu ako im se ponudi bolji život i malo nade.
– I glumci se u takvoj sredini prilagođavaju tranziciji, između ostalog, promenom estetike, čak i boje kože. U borbi za opstanak odriču se ljubavi, prijateljstva, ljudskosti. Da bi zgrabili to malo parče koje im se nudi, prihvataju drugačija načela i poglede na život. Jer, glumci, kao i svi drugi, spremni su na razne stvari – rekla je Lukićeva.

Narodno pozorište: Premijerno izveden Lorkin klasik „Dom Bernarde Albe“
bolivud narodno pozorište anja đorđević kompozitorka
Kompozitorka Anja Đorđević, Foto: Printskrin RTS

U “Bolivudu” osim ovo dvoje mladih glumaca Narodnog pozorišta, igraju i Miloš Đorđević, Danijela Ugrenović, Jelena Đokić i Bojana Đurašković. U predstavi će učestvovati i muzičari Nevena Pejčić, Aleksandar Solunac i Danilo Tirnanić. U autorskoj ekipi su Igor Vasiljev (scenograf), Marina Medenica (kostimograf), Igor Koruga (koreograf) i Isidora Spasić (asistent koreografa).

bolivud narodno pozorište
Na probi u Narodnom pozorištu, Foto: Printskrin RTS

Sa dalekih putovanja Maja Pelević umesto magneta donosi ideje za pozorišne predstave. Tako je bilo sa Severnom Korejom, i sada sa Indijom. Diplomirala je na FDU i doktorirala na Interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Drame su joj izvođene u Srbiji, Nemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH i Rusiji. Neke od njenih najpoznatijih dela su “Ler”, “Beograd – Berlin”, “Deca u formalinu”, “Pomorandžina kora”, “Ja ili neko drugi”, “Hamlet-Hamlet”, “Čudne ljubavi”, “Možda smo mi Miki Maus”…

E. A. / Izvor: RTS, Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde