LIFFE 2019: Bogdan Diklić dobitnik Nagrade “Živojin Žika Pavlović”

0
18
LIFFE 2019: Bogdan Diklić dobitnik Nagrade "Živojin Žika Pavlović"
Bogdan Diklić, ovogodišnji dobitnik Nagrade “Živojin Žika Pavlović”, Foto: KomunikArt

LIFFE 2019 održaće se od 17. do 21. septembra u Leskovcu.

Glumac Bogdan Diklić ovogodišnji je dobitnik Nagrade “Živojin Žika Pavlović”, koju Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Laureatu će priznanje biti uručeno u okviru dvanaestog izdanja festivala, koje se održava na više lokacija u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra.

Prema rečima organizatora, Diklić je kao jedan od najeminentnijih glumaca sa ovih prostora ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu. Time je zaslužio glavno priznanje festivala, koje nosi ime našeg proslavljenog sineaste Živojina Žike Pavlovića.

BOGDAN DIKLIĆ: Nisam nadmen kao što pričaju

– Velika je čast primiti Nagradu “Živojin Žika Pavlović”, i velika je čast biti predstavnik svih onih koji su zajedno sa mnom radili sve te filmove. Sebe doživljavam kao predstavnika svih reditelja, scenarista, kolega sa kojima sam zajedno igrao u svim scenama, “izaslanikom” svih scenografa, direktora fotografije, kostimografa, garderobera, klapera, vozača… svih onih koji su zajedno sa mnom bili 44 godine u istom poslu. Bilo bi besmisleno sebe smatrati jedinim zaslužnim za to priznanje, i kad se bolje razmisli – to je i logično. Jednostavno, to je tako – izjavio je Diklić.

Zlatni pečat Kinoteke uručen Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću

U rodnom Bjelovaru gde je završio osnovnu i srednju školu, ovaj proslavljeni glumac amaterski je počeo da se bavi glumom. Godine 1972. upisuje glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Ognjenke Milićević. Nakon zapažene uloge u filmu “Nacionalna klasa” (1979) njegova glumačka karijera kreće uzlaznom putanjom. Obeležile su je i uloge u filmovima “Majstori, majstori” (1980); “Variola vera” (1982); “Maratonci trče počasni krug“ (1982); “Čudo neviđeno” (1984); “Oktoberfest” (1987); “Sabirni centar” (1989); “Tri karte za Holivud“ (1993); “Lajanje na zvezde” (1998); “Bure baruta“ (1999); “Mali svet“ (2003); “Mamaroš“ (2013); “Južni vetar” (2018). Na televiziji je glumio u serijama: “Grlom u jagode” (1976); “Sijamci“ (1981); “Kamiondžije 2“ (1983); “Brisani prostor“ (1985); “Balkan ekspres“ (1989); “Otvorena vrata“ (1995 i 2013); “Čizmaši“ (2015); “Koreni“ (2018). Osim na filmu, Bogdan Diklić ostvario je i veliki broj zapaženih pozorišnih uloga.

LIFFE 2019: Bogdan Diklić dobitnik Nagrade "Živojin Žika Pavlović"
Nagrada “Živojin Žika Pavlović”
JDP: Dodelom godišnjih nagrada obeležen Dan pozorišta

Za svoj rad kojim je značajno doprineo srpskoj kinematografiji, ovenčan je brojnim nagradama i priznanjima među kojima su Nagrada “Pavle Vujisić“ (2009) za životno delo; Zlatna arena u Puli (2013); Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke (2018)…

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona. Tokom svoje decenijske istorije, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca, razvio se u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca. LIFFE je danas nezaobilazna tačka u kulturnom životu grada, a koncept zasnovan na afirmaciji dela i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, koji u prvi plan stavlja umetnost filmske režije, svrstava ovaj festival u red najznačajnijih manifestacija u Srbiji i regionu.

11. LIFFE: Bjela otvorio festival, Šijanu uručena nagrada “Živojin Žika Pavlović”

Među ranijim laureatima Nagrade “Živojin Žika Pavlović” su: Slobodan Šijan; Predrag Miki Manojlović; Lazar Ristovski; Rade Šerbedžija; Dragan Nikolić; Velimir Bata Živojinović; Slavko Štimac; Emir Kusturica; i Slobodan Šijan.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde