Ljiljana Blagojević i Igor Galo dobitnici nagrade Zlatni platan

0
397

Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje 2017, održaće se od 7. do 13. avgust na Ljetnoj sceni Kulturnog centra, a ovogodišnji dobitnici nagrade Zlatni platan su glumci Ljiljana Blagojević i Igor Galo.

trebinje filmski festivalTokom sedam festivalskih dana biće prikazano 20 filmova u nekoliko programskih celina: mediteranski film, evropski film, novi srpski film i Hercegovina na filmu. U okviru festivala biće održana i filmska radionica koju će voditi filmski kritičar i publicista Milan D. Špiček, , direktor fotografije Radoslav Vladić i reditelj Petar Stanojlović.

Savet festivala odlučio je da ove godine nagrade Zlatni platan za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu bude dodeljene glumcima Ljiljani Blagojević i Igoru Galu.
Tokom svoje bogate glumačke karijere Ljiljana Blagojević ostavila je podjednako značajan trag u teatru, filmu i na televiziji. A, njene najznačajnije uloge su u filmovima: “Sjećaš li se Doli Bel”; “Miris dunja”; “Miris kiše na Balkanu”; “Nož”; “Sinovci”; “Zavet”; “Večernja zvona”; “Lager Niš”; “Granica”; kao i u TV-serijama “Kraj dinastije Obrenović”; “Bolji život”; “Doktorka na selu”; “Policajac s Petlovog brda”…

trebinje film fest ljiljana blagojević i igor galo zlatni platanIgor Galo, jedan je od najzastupljenijih glumaca sa teritorije bivše Jugoslavije u stranim koprodukcijama. Najznačajnija je svakako uloga u filmu „Gvozdeni krst“ Sema Pekinpoa. Uloga u filmu “Most”, gde je tumačio lik Bambina, i čuvena pesma „Bella ciao“, donela mu je ogromnu popularnost u Kini. Značajan je bio i film „Akcija stadion“, oskarovca Dušana Vukotića, kao i “Doktor Mladen”. Zapažene role imao je i u filmovima „Valter brani Sarajevo“, „Maškarada“, „Imam dvije mame i dva tate“. Kao reditelj najponosniji je na svoje filmove „Navijač“ i „Aoj Liko“. U protekle dve decenije sa suprugom Mirjanom predano se bavi i humanitarnim radom, pretežno vezanim za područje Like.

Festival mediteranskog i evropskog filma Trebinje 2017 oganizuju Tangram Centar iz Beograda i Kulturni centar Trebinje u saradnji sa Alpe Adria Culture Network. A, pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, i uz podršku Uprave za dijasporu Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde