“Biti drugi” – izložba povodom 60. godina Radio Beograda 2

0
309

Izložba će biti otvorena od 18. maja do 7. oktobra u zgradi Radio Beograda.

radio beograd2 biti drugiDrugi program Radio Beograda obeležava 60 godina rada izložbom pod nazivom “Biti drugi”. Od 1958. godine naslovi najčuvenijih emisija i glasovi najboljih novinara tog radija, stoje kao znakovi pored puta u kolektivnom pamćenju srpskog naroda i pouzdani orijentiri u istoriji srpske radiofonije. Upravo na ovim radio talasima žurili smo da stignemo na “Sastanak u devet i pet”; jurili smo “Autobus u pola šest”; pitali se ko će biti “Gost Drugog programa”; i o čemu ćemo pričati “S pesnikom u podne”. A, tu su i emisije “Studio 6 vam pruža šansu”; “Prijatelj zvezda”; “Minimaks”; “Zeleni megaherc”;”Putokaz”; “Niko kao ja”… One predstavljaju neodvojivi deo sećanja i simbole našeg odrastanja i sazrevanja.

Ana Sofrenović i Slobodan Beštić dobitnici Nagrade „Vitomir Bogić“
radio beograd headquarters
Foto: Radio Beograd headquarters

Imena ljudi koji su radili na ovom programu nisu samo imena novinara – to su simboli po kojima možete dešifrovati čitavu jednu epohu. Bez Nikole Karaklajića, Milovana Ilića, Momčila Baljka, Stanka Terzića, Danila Nikolića, Dejana Penčića Poljanskog, Vladimira Bunjca, Bratislava Ljubišića, Petra Pajića, Dragomira Brajkovića, Jovana Arežine, Vladimira Jevtovića, Milana Kneževića, Tihomira Petrovića… nije moguće zamisliti ne samo istoriju novinarstva Radio Beograda, nego i bilo koju drugu istoriju toga veka u kome je radio bio medij koji je u isto vreme informisao, zabavljao i obrazovao. Ta imena su ono što obavezuje i što i danas pravi razliku između Radio Beograda i drugih medijskih kuća, navodi se u saopštenju tog radija.

Glavna nagrada festivala „Pri Italija“ za emisiju Radio Beograda

– Radio Beograd 2 je danas jedini program u celini posvećen kulturi i umetnosti na širokom medijskom prostoru od Budimpešte do Atine i od Rima do Bukurešta. To je program na kome možete čuti ono čega najčešće nema na drugim radio programima: ozbiljan, sadržajan razgovor, kvalitetnu muziku, dramski, dokumentarni, obrazovni program – nalazi se u saopštenju Radio Beograda.
Dalje, navodi se i sledeće:

radio beograd2 biti drugi
Milovan Ilić Minimaks, jedan od novinara Radio Beograda 2, Foto: Noć muzeja

– U okviru izložbe “Biti drugi”, koja će biti u programu ovogodišnje Noći muzeja u Beogradu, kroz naslove najčuvenijih emisija, likove naših novinara, programske akcije, Dramski program, nagrade, izdanja, Dečju dramsku grupu i razvoj tehnologije uz pomoć koje smo radili tokom proteklih šest decenija, možete videti kako je rastao i šta je danas Radio Beograd 2.

RTS: Počinje glasanje za 60 najlepših narodnih pesama

Inače, zgrada u kojoj se danas nalazi Radio Beograd nekadašnji je Zanatski dom u kome je svojevremeno bio hotel, kao i prvi bioskop u Beogradu. U Noći muzeja posetioci će moći da snime svoju glasovnu poruku u studiju Radio Beograda. Nju će zabeležiti Tehnika Radio Beograda i sačuvati u Fonoteci Radio Beograda. Istovremeno, svi koji budu došli moći će da se upoznaju i sa novom, digitalnom tehnikom za snimanje i isprobaju čari snimanja zvuka.

E. A. / Izvor: Radio Beograd, Noć muzeja

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde