Bitef teatar: Premijera predstave “Lepa Brena Project” 18. decembra

0
305
Bitef teatar: Premijera predstave "Lepa Brena Project" 18. decembra

Kroz najveći šoubiznis simbol nekadašnje zemlje, biće ispričana priča o poslednje četiri decenije na našim prostorima.

U Bitef teatru 18. decembra premijerno će biti izvedena predstava “Lepa Brena Project” u konceptu i režiji Olge Dimitrijević i Vladimira Aleksića, a po testu Olge Dimitrijević; Maje Pelević; Slobodana Obradovića; Vedrane Klepice; i Tanje Šljivar. Uloge tumače: Jovana Gavrilović; Jasna Đuričić; Jelena Ilić; Tamara Krcunović; i Ivan Marković.

Atelje 212: Počele probe komada Maje Pelević “Testirano na ljudima”

– Lepa Brena je najveća zvezda Jugoslavije, simbol njenog šoubiznisa i prosperiteta. Njena karijera koja je počela u turbulentnim osamdesetim godinama, kao da prati sve socijalističke i postsocijalističke kulturne, političke i ekonomske transformacije koje su se desile sa Jugoslavijom, uključujući i raspad zemlje i njenu stidljivu reinvenciju u kulturnom prostoru – najavljuju iz Bitef teatra predstavu “Lepa Brena Project”. Dodaju i ovo:

Bitef teatar: Premijera predstave "Lepa Brena Project" 18. decembra

– U figuru Lepe Brene upisane su teme šou biznisa, odnosno tržišno-kapitalističkog funkcionisanja u socijalističkoj ekonomiji osamdesetih; potom rata, tranzicije na kapitalizam i gomilanje bogatstva; i na koncu nostalgije za starom zemljom. Istovremeno, figura Brene neminovno spaja društveno-politički kontekst sa našim ličnim istorijama, afektima, i življenim iskustvom.

Godišnja nagrada “Ružica Sokić” mladoj glumici Jovani Gavrilović
Bitef teatar: Premijera predstave "Lepa Brena Project" 18. decembra

– Teoretičari su odavno primetili koliko jugoslovenska popularna muzika i dalje često prenosi osećaj zajedničkog iskustva širom jugoslovenskog prostora, i kao takva stoji u kontrastu sa etno-nacionalističkim stratifikacijama kulturnih polja u svim pojedinačnim državama. Pored toga, kako je tačno artikulisala Ana Hofman, javna pojavljivanja Lepe Brene mogu se posmatrati kao “strategije navigacije kroz presek diskursa jugoslovenske prošlosti, konflikta, pomirenja, evropeizacije; kao presek debata o nacionalizmu, balkanizmu, multikulturalizmu; i percepcije svega toga od strane pevačicine publike i šire javnosti”.

Predstava “Scene iz bračnog života” premijerno izvedena u Bečeju
Bitef teatar: Premijera predstave "Lepa Brena Project" 18. decembra

– Lepa Brena je dakle za nas, ali verujemo i za mnoge druge – simbol; i stare zemlje; i našeg odrastanja; i otkrivanja seksualnosti. Zato i ovaj projekat nije zamišljen kao biografska predstava, već sasvim drugačije: kroz najveći šoubiznis simbol Jugoslavije, želimo da suštinski pričamo o kompleksnosti i unutrašnjim kontradikcijama poslednje skoro četiri dekade ovih prostora, o njegovim društveno-političkim transformacijama, ponosu i bolu, o razočarenjima i nadi, i o nama samima.

U predstavi “Lepa Brena Project” pet verzija istog lika zovu se Brena graditeljstva (Jovana Gavrilović); Brena biznismenka (Jasna Đuričić); Brena pesme (Jelena Ilić); Brena Jugoslovenka (Tamara Krcunović); i Brena seksualnosti (Ivan Marković).

Završen 2. Viminacium fest: Zlatna fibula Mirjani Karanović
Bitef teatar: Premijera predstave "Lepa Brena Project" 18. decembra

– Sama predstava podrazumeva istraživanje različitih izvođačkih praksi, od strane autorskog tima i pet izvođača na sceni. Reč je dakle o pet Brena koje kroz monološke iskaze kontekstualizuju temu projekta, problematizuju je i stupaju u međusobne odnose, tvoreći tako od niza monologa jednu široku dijalošku formu – navodi se u najavi.

Projekat mobiliše različite jezike glumačkog i plesnog, te muzičkog teatra. Tako se stvara poligon za razvoj imverzivnog pozorišnog događaja. A, gde svi učesnici predstave stupaju u dijalog sa navedenim tematskim okvirom i naslagama sopstvenog sećanja i ličnim iskustvom kao primarnim kontekstom razumevanja naše kolektivne prošlosti.

Bitef teatar: Plesna predstava “Carevo novo odelo”
Bitef teatar: Premijera predstave "Lepa Brena Project" 18. decembra

Dramaturg predstave je Dimitrije Kokanov; koreograf Igor Koruga; scenograf Nikola Knežević; kompozitor Draško Adžić; a za kostime su zadužene Senka Kljakić i Milica Kolarić.
Reprize su planirane 20, 21. i 22. decembra.

E. A. / Foto: Bitef teatar

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde