Biografija Margite Magi Stefanović: “Magi – Kao da je bila nekad”

0
1539

Magi - Kao da je bilo nekad knjiga Dušan VesićDušan Vesić napisao je potresnu knjigu o genijalnom talentu i tragičnom kraju velike zvezde jugoslovenskog rokenrola, ženi koja je svojom muzikom i harizmom obeležila jedan period u istoriji rok scene na ovim prostorima.

“Magi – Kao da je bila nekad” je biografija klavijaturistkinje grupe “EKV” Margite Stefanović Magi. Novinar Dušan Vesić dao je realan pogled na tragičnu heroinu eks-Yu rok scene.
– Knjigom o Magi želeo sam da odgovorim na pojavu tabloida da kad god nemaju temu, iznova posegnu za Margitom Stefanović, i nekim “šokantnim” detaljem iz njenog života. Dao sam im neporecivu istinu i izbio alibi za svaki pokušaj razapinjanja i lešinarenja jedne od najvrednijih pojava na srpskoj i eks-YU – rekao je Vesić.

50 godina stvaralaštva Petra Pece Popovića

Ivan Ivačković povodom objavljivanja knjige “Magi – Kao da je bila nekad” kazao je:
– Vesićeva priča o Margiti Stefanović, koliko teskobna toliko i poštena, koliko gorka toliko i iskrena, nije samo nezaobilazan dokument za svakoga ko voli i poštuje Magi, nego i ogledalo u kojem će se prepoznati oni koji su umeli da ublaže njen bol, oni koji su se okoristili njenom nemoći i oni koji su pokazali ravnodušje pred njenim strašnim patnjama. U isto vreme, ova knjiga je razorna priča o usponu i propasti jugoslovenske srednje klase i licu i naličju Beograda. Pisana autoritativno i sa atributima istorijske rasprave, biografija jeste duboko čestita knjiga koja pomera granice i postavlja nove standarde. Ne samo u ovdašnjoj rok literaturi, nego i znatno šire i dalje od toga.

Dušan Vesić Photo Laguna
Dušan Vesić, Foto: Laguna

Margita je preminula 2002. u 43. godini, a način na koji je živela i umrla predmet je kontroverznih tumačenja. Knjiga, koju je objavila “Laguna”, sadrži i ekskluzivne fotografije iz karijere i privatnog života Margite Stefanović Magi.

Mladen Vojičić emotivno doživeo premijeru dokumentarca „Tifa“

Dušan Vesić objavio je tri knjige o “Bijelom dugmetu”, za koje tvrdi da je najpopularnija i najznačajnija rokenrol pojava istočno od Londona. Vesić je autor TV serije i filma “EKV – kao da je bilo nekada”, kultnog “Rokovnika”- filmske istorije YU-roka u 40 epizoda.

margita naslovnaFoto Srđan Vejvoda
Margita Magi Stefanović, Foto: Srđan Vejvoda

– Na kraju, čini se kao da je sav njen život bio samo jedna velika borba protiv straha. Ulagala je ogromne napore da pobedi taj strah a on je postajao samo veći.
Opus “Ekatarine Velike” danas spada u opštu kulturu. Niko ne može da kaže da sebe da je “urban” a da ne poznaje “EKV”. Njihova poetika dostiže visoke domete prepoznavanja i neprekidno osvaja nove generacije. To je najpre zato ta poetika što slavi individualnu emociju u kojoj je svako ponaosob svoj sopstveni Bog, zato što je rodno neodređena i zato što dopušta svakome da u njoj razvije svoj lični doživljaj stvarnosti…

GORAN BREGOVIĆ: „Made in Bosnia“ je antiratna pesma pisana u formi kola

– Svakako da zasluženoj slavi “Ekatarine Velike” pogoduje i to da su članovi kreativnog jezgra odavno prešli “na drugu stranu”. Nikad se nijednom bendu na svetu nije dogodilo to što se dogodilo “Ekatarini Velikoj”. Poslednja je otišla klavijaturistkinja Margita Stefanović, ove jeseni napunilo se petnaest godina. Način na koji je Magi živela i način na koji je umrla predmet je kontroverznih tumačenja. Mada se činilo da se o njoj još za života sve znalo, a da se svakako sve saznalo posle njene smrti, kontroverze su s vremenom samo rasle. U okruženju u kom je sve neumereno, ta tumačenja nekontrolisano se kreću od “najveće umetnice” do “najgore narkomanke”…

Knjigu “Magi – Kao da je bila nekad” od 10. marta možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca; onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde