Bez granica: 34. Beogradski džez festival od 25. do 29. oktobra

0
152

Prošlogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala sa sloganom “Džez vizije” bilo je umetnički najsmelije od njegove obnove 2005. godine, sa selekcijom koja je predstavila niz ne samo najznačajnijih, nego i najinovativnijih savremenih svetskih džezera. Ove godine ambicija je da se idemo još dalje! Jer, i džez je otišao dalje. U XXI veku on više ne priznaje ni žanrovske ni geografske odrednice, pa će tako ovogodišnje izdanje biti pod sloganom “Bez granica”.

34. BDŽF bez granica34. Beogradski džez festival održaće se u Domu omladine Beograda od 25. do 29. oktobra.
– Globalna džez scena danas je smelija, zabavnija i raznolikija nego ikad! Vredni novi džez autori mogu se naći na svakom kontinentu, praktično svuda gde se svira. Umetnici su slobodniji nego ikad da kombinuju postojeće ili stvaraju nove žanrove i tako pomeraju granice. Više nije važno gde se fizički nalaziš dok stvaraš svoju muziku: ukoliko si istinski kreativan i imaš šta da kažeš, naći ćeš put do svoje publike – danas te uvek neko sluša! Dobrodošli u doba džeza bez granica! – najavljuju organizatori.

Ovacijama završen 34. Valjevski džez festival

Novo izdanje Beogradskog džez festivala nudi reprezentaciju najintrigantnijih umetnika sa internacionalne i domaće scene. Festival će i ove godine trajati pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri. Nastupiće preko 20 sastava iz celog sveta. Ovom prilikom najavljujemo neke učesnike koji na najbolji način predstavljaju džez XXI veka. Jedan je iz Amerike, drugi iz Evrope, treće iz Srbije, a četvrti je velika zvezda afro-kuban džeza.

Bista Šabana Bajramovića u Nišville Jazz muzeju
Kurt Elling
Kurt Eling, Foto: Wikimedia Commons

Kurt Eling jedan je od najvažnijih džez vokalista u svetu već više od 20 godina. Koncert koji je održao 2009. na zatvaranju 25. Beogradskog džez festivala, u velikoj sali Kolarčeve zadužbine, još se pamti i prepričava kao jedan od najboljih u novijoj istoriji manifestacije. Eling nije samo vrhunski pevač, on je globalna zvezda savremenog džeza i jedan od najposvećenijih promotera ovog žanra. U Beograd stiže posle serije prestižnih nastupa u Londonu, promovišući aktuelni album “The Questions”. Po starom, dobro oprobanom receptu, i novi program čini vrhunska mešavina džeza, muzike Brodveja i iznenađujućih obrada himni rokenrola – pesama Boba Dilena, Pola Sajmona i Pitera Gebrijela.

Nišville: Bubnjaru Lazaru Tošiću nagrada za životno delo
enrico rava fb2
Enriko Rava, Foto: Facebook / Enrico Rava

Pravi hit na evropskoj sceni ove godine predstavlja super sastav dve neosporne džez legende: Enriko Rava kvintet sa specijalnim gostom Džoom Lovanom. Rava je u Italiji uspostavio savremenu džez estetiku i u različitim projektima afirmisao ogroman broj vanserijskih talenata, koje je publika imala priliku da vidi na BDŽF prethodnih godina (Đanluka Petrela, Đovani Gvidi, Stefano Bolani). Lovano je na sličan način izveo na pravi put već tri generacije američkih džezera. Susret neprikosnovenih velikana svetskog džeza predstavlja najbolji primer onih “nebeskih spojeva” među vizionarima kakvi odlikuju velike festivale, sa kojima rame uz rame stoji i Beogradski džez festival.

Promocija albuma „Live In Theater Akzent“ Nenada Vasilića
Fish in Oil
“Fish in Oil”, Foto: Facebook / Fish in Oil

Srpski sastav “Fish in Oil” su predvodnici savremenog zvuka u našoj zemlji. Poznati su po furioznim nastupima koji dižu publiku na noge u klubovima. Njihov spoj ekspresivnog džeza, roka, fanka i etno elemenata smatra se jednim od najboljih ovdašnjih originalnih postignuća poslednjih godina. Na BDŽF predstaviće se programom pripremljenim specijalno za ovu priliku, zasnovanom na četvrtom studijskom albumu koji će biti objavljen neposredno pred koncert. A, i uz jednog izuzetnog gosta iz inostranstva!

Jovan Maljoković objavio etno-džez album „Duša tanana“
Chucho_Valdés_&_The_Afro-Cuban_Messengers_-_ wikimedia commns
Čučo Valdes, Foto: Wikimedia Commons

Čučo Valdes je najveća zvezda afro-kuban džeza. On dolazi da podigne publiku BDŽF na noge u nedelju, 28. oktobra, u Kombank dvorani. Svi ljubitelji kubanske muzike i vrhunskog latin-džeza u našoj zemlji sa oduševljenjem će dočekati Valdesovo gostovanje i njegovog Jazz Batá trija. Čučo je šestostruki osvajač nagrade Gremi i trostruki dobitnik Latin Gremija, najvećih priznanja u popularnoj muzici. Ovaj pijanista i kompozitor je ključna figura u istoriji afro-kuban džeza. Prekretnicu u njegovoj karijeri obeležio je album Jazz Batá, na kome je 1973. prvi put spojio džez sa tradicionalnim ritmovima svetih bata-bubnjeva, što će se naći u osnovi muzike sastava “Irakere”. Na BDŽF se simbolično vraća tačno četiri decenije od nastupa sa tim legendarnim bendom, kad je u društvu Artura Sandovala i Pakita de Rivere opčinio našu publiku u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Novi trio Čuča Valdesa predstavlja novi život projekta Jazz Batá u pratnji mladih ritmičara, donoseći sa sobom sve čari strastvene muzike sa Kube, na način na koji je vidi ovaj jedinstveni džez umetnik. Univerzalna muzika za sva vremena, koja nadilazi žanrove!

Album „Innate“ niškog benda „Eyot“ objavljen u Japanu

Ograničen broj vaučera za komplet ulaznica, koji obezbeđuje prisustvo na svim koncertima glavnog programa 34. Beogradskog džez festivala je u prodaji preko Eventim mreže, po ceni od 3.600 dinara. Osnivač Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji ga je 2007. godine uvrstio u manifestacije od posebnog značaja. Pokrovitelji 34. BDŽF su Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Tradicionalno, BDŽF će ove godine imati podršku Erste Banke, Staropramena, mnogobrojnih ambasada i inostranih kulturnih centara, kao i drugih prijatelja i partnera, te Turističke organizacije Beograda i Turističke organizacije Srbije. Beogradski džez festival je od 2015. godine, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde