Zagrevanje za 26. FEF Palić: “Best of Europe 2018” u Subotici

0
16
Zagrevanje za 26. FEF Palić: "Best of Europe 2018" u Subotici

26. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici.

Pre toga, kao zagrevanje, od 7. do 13. jula u Subotici će se organizovati “Best of Europe 2018”. Tokom sedam dana publika će moći da vidi u bioskopu “Eurocinema” neke od najboljih filmova iz prošlogodišnje evropske produkcije. Biće prikazano sedam vrhunskih ostvarenja nastalih u koprodukciji devet zemalja. Među njima je i “Hladni rat”, poslednji dobitnik Oskara za najbolji strani film.

26. FEF Palić: Nagrada “Aleksandar Lifka” Miljenu Kljakoviću Kreki

Program će 7. jula otvoriti film “Dogman” (Italija/Francuska) u režiji Matea Garonea. To je priča o negovatelju pasa u ozloglašenom rimskom kvartu Molijena, koji zapada u nevolju, ali ne svojom krivicom. Odlučan da potvrdi svoje dostojanstvo nakon svega što je pretrpeo, on planira osvetu sa neočekivanim ishodom.

Narednog dana na repertoaru je mađarsko-francuska koprodukcija “Suton” reditelja Lasla Nemeša. Mlada devojka želi da radi u legendarnoj prodavnici šešira, koja je nekada bila u vlasništvu njenih roditelja. Kada novi vlasnik odbije da je zaposli, ona započinje potragu za svojom izgubljenom prošlošću.

26. FEF Palić: Gost festivala zvezda elektronske muzike DJ Džejms Lavel

U utorak, 9. jula, biće prikazan film “Devojka” (Belgija/Holandija) reditelja Lukasa Donta. Film govori o 15-godišnjakinji Lari koja radi na tome da postane profesionalna balerina. Uz podršku svoga oca, u novoj školi ona se u potpunosti posvećuje svom cilju. Međutim, njene tinejdžerske frustracije i nestrpljenje počinju da rastu nakon što shvati da se njeno telo odupire strogoj disciplini, zato što je rođena kao dečak.

Oskarom nagrađeni “Hladni rat” (Poljska/Velika Britanija/Francuska) u režiji Pavela Pavlikovskog na programu je 10. jula. Strastvena ljubavna priča odigrava se između dvoje ljudi koji se zbog različitog porekla i temperamenta na prvi pogled čine nespojivim, ali su ipak sudbinski predodređeni jedno za drugo. Smešten u vreme hladnog rata pedesetih godina prošlog veka u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, film opisuje nemoguću ljubav u nemoguća vremena.

17. Summer3p festival od 26. do 28. jula na Palićkom jezeru

Englesko-francuska koprodukcija “Staljinova smrt”, delo je Armanda Janučija, a biće prikazan u Subotici 11. jula. Ostvarenje prati poslednje dane sovjetskog diktatora.

“Srećan kao Lazaro” (Italija/Švajcarska/Francuska/Nemačka) Aliče Rorvaher biće prikazan 12. jula. Film je o susretu Lazara, mladog seljaka koji zbog svoje dobrote često bude pogrešno shvaćen, i Tankredija, mladog plemića prokletog zbog svoje bogate mašte.

Poslednjeg dana “Best of Europe 2018” na programu je film “Tranzit” (Nemačka/Francuska) u režiji Kristijana Pecolda. George beži u Marsej u poslednjem trenutku, pred nemačkim trupama nadomak Pariza tokom Drugog svetskog rata. Njegov prtljag sadrži legat pisca Vajdla, koji je okončao sopstveni život iz straha od progona.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde