Koncerti na Zidiću: Besplatni koncerti na Platou Milana Mladenovića

0
102

I ovog leta, šesti put za redom, biće priređeni Koncerti na Zidiću, kao nezaobilazni deo letnje ponude Beograda i kultno okupljalište mladih bendova i publike.

Koncerti na Zidiću DOB na Platou Milana Mladenovća
Foto: Facebook / Dom omladine Beograda / Stanislav Milojković

Koncerti na Zidiću, koje Dom omladine Beograda organizuje na Platou Milana Mladenovića, postali su nezaobilazna tačka susreta svih generacija u vrelim letnjim večerima. U novoj sezoni, počevši od Praznika muzike koji se 21. juna obeležava u čitavom svetu, predstaviće se nove grupe i stari znanci sa domaće scene.

Njihovo vreme dolazi: Bend „Paper Animals“ objavio singl i spot „Guts and Bones”

Koncerti na Zidiću DOB na Platou Milana MladenovćaDo sada je na Zidiću predstavljeno preko 100 muzičkih sastava. Uglavnom neafirmisanih snaga, novih talenata i onih koji obećavaju, ali i nekih poznatih grupa, pa i gostiju iz  inostranstva. Ovaj urbani džep je sada u novom arhitektonskom ruhu, sa svojevrsnim mini-amfitetarom. Biće to malo umetničko žarište na otvorenom, scena za muzičare svih žanrova koje će moći da pokažu šta sve umeju pred publikom – kako onima što su sa namerom došli na koncert, tako i pred slučajnim prolaznicima. Nudi se tako – jedinstveno muzičko putovanje u moguću budućnost naše muzičke scene.

BOJANA VUNTURIŠEVIĆ: U stvaralačkom procesu sam vrlo sebična
Koncerti na Zidiću DOB na Platou Milana Mladenovća
Foto: Facebook / Dom omladine Beograda

Pank, džez, metal, hip hop, bluz, alternativni rok… čuće se snažno i daleko u samom srcu grada. Sezonu će otvoriti u četvrtak, 21. juna, na Svetski dan muzike, bend “Turisti”. To je hard-pop grupa iz Beograda, koja predstavlja veliko osveženje na sceni. To su unisono zaključili publika i kritika, posle njihovog nedavnog debi nastupa u Domu omladine Beograda. Boško Bole Mijušković, basista beogradske grupe “Straight Mickey and the Boyz”, takođe i član ritam sekcije “Škrtica”, uhvatio se u koštac sa još jednim izazovom i oformio novu grupu. A, koja se ističe svojom eklektičnom estetikom i snažnim stavom, nalik na nekadašnje “novotalasne grupe”.

Priča o pesmi „Šta bi dao da si na mom mjestu“

Bend je nastao pod okriljem “porodične manufakture Mijušković”. Boško i njegov brat Nikola za svega nekoliko dana stvorili su sve numere za objavljeni debi album “Levo ili desno”, koga krasi istoimeni hit. Kako u jednom intervjuu kaže Boško: “Imam dosta dobra iskustva sa ljudima sa kojima sam svirao. Uspeću da pronađem način kako da povežem različite muzičke pravce i stilove sviranja, koji dolaze od različitih muzičara. Na mene su uticali šaroliki muzički žanrovi, pa je pitanje kako bluz, džez, pank i druge upakovati u jedinstvenu celinu.”

Katolički sveštenik Mile na trens festivalu: To je oaza mira

Koncerti na Zidiću DOB na Platou Milana MladenovćaU subotu, 23. juna na Platou Milana Mladenovića nastupiće “DFhor”. Kada dečji hor izvodi dečju pesmu, onda je to “samo” hor. Ali, kada dečica pevaju pop hitove i pri tom plešu, onda je to “DFhor”. Beogradski mališani okupljeni su u prvi plesni hor na ovim prostorima pod patronatom nove heroine ovdašnje scene Bojane Vunturišević. Bivša pevačica sastava “Svi na pod”, trenutno okupirana solo karijerom, u međuvremenu je pokrenula plesnu školu “Dance Factory”, koja zajedno sa dečjim horom čini ovaj jedinstven projekat. “DFhor”, za razliku od ostalih, uz izvođenje pesama obavezno podrazumeva i posebno pripremljenu plesnu koreografiju. Snimlili su i nekoliko video spotova. Na repertoaru ovog jedinstvenog hora su pesme savremenih regionalnih pop izvođača – “Lolobriđida”, “Dječaci”, “Horkestar”, “Stray Dogg”, “Artan Lili”…

Atrakcija iz Indonezije: Tinejdžerke sa hidžabom praše metal

Koncert na Zidiću u subotu, 30. juna” održaće “Johanbrauer”. Oni su najmlađi aktivisti underground rok škole u Beogradu, mogući naslednici “Repetitora”. “Johanbrauer” sve što imaju da kažu – kažu glasno. Gitare i vokal ovog bučnog sastava, koji po svemu pripada tzv “garažnoj” rok struji, paraju uši od potrebe da se nešto kaže o sebi. Tek na početku karijere, ali sa dovoljno riginalnih autorskih pesama iza sebe. Oni su jedan od najrečitijih dokaza da ovu muziku ima još ko da živi, te da je i dalje besno istura pod nos svima koji ignorišu svesni deo današnje omladine. “Johanbrauer” čine: Pavle Dimitrijević (vokal, bas); Aleksandar Tančić (bubnjevi), Marko Obradović (gitara).

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde