Besplatan koncert Femija Kutija na Kalemegdanu

0
85

Nigerijski muzičar, princ afrobita, dolazi ponovo u srpsku prestonicu.

Besplatan koncert Femija Kutija na KalemegdanuCentar beogradskih festivala (CEBEF) najavio je besplatan koncert Femija Kutija 13. septembra na Beogradskoj tvrđavi, na Kalemegdanu. On će ovog puta nastupiti sa bendom “The Positive Force”, Makedonskom filharmonijom i dirigentom Džijanom Eminom. Kao predgrupa biće Igor Vince sa svojim velikim međunarodnim sastavom “His Drum, Brass And Keys” (Srbija, Cuba, Brazil). Vince je svirao i sa Kutijem. I, to kao prvi muzičar u bendu u istoriji familije Kuti koji nije afričkog porekla.

Princ afrobita stiže na BELEF

Oni koji su pratili karijeru Femija Kutija znaju da nikad nije bio baš zadovoljan što je naslednik kralja muzike, Fele Kutija. Oslobodio se nasleđa svog oca 1985. osnivanjem sopstvenog benda “The Positive Force”. Time je počeo da radi na nalaženju sopstvenog izraza. Tokom devedesetih postao je priznat umetnik, potpuno svoj, sa karakterističnim živopisnim i uravnoteženim stilom. Femi Kuti 1998. godine je objavio svoj prvi međunarodni album “Shoki Shoki”. Za njega je karakterističan afrobit zvuk, pre nego što će preći na moderan urbani stil svojih američkih kolega, kao što su Mos Def i Komon, na albumu “Fight to Win”.

Ženski Villalobos: Sonja Moonear 22. septembra u „Barutani“

Besplatan koncert Femija Kutija na KalemegdanuFemijev studijski album iz 2008. “Day by Day” pobrao je nepodeljene pozitivne kritike. Važi za njegov najuspešniji album. Snimajući album “Africa for Africa” 2011, Femi je osetio da mu je potrebno da se vrati korenima – u studio, gde je, sa svojim ocem, uradio svoje prve snimke i svoj solo album. “Decca Studio”, koji je sedamdesetih godina postao “Afrodisia Records”, bio je eksperimentalna osnova za većinu nigerijskih remek dela tog vremena, uključujući i Felina dela.

– To je bilo veoma značajno istorijsko mesto za afrobit. I, ono ima mistične vibracije koje je Fela osetio! – seća se Sodi, njegov dugogodišnji saputnik i pariski producent, koji je došao u Lagos da bi bio deo tog projekta. – Znali smo da je studio u lošem stanju, sa starim miksetama, zastarelom opremom. Svi smo znali da oprema ne odgovara našim zahtevima, ali smo želeli da prihvatimo izazov – jer je sve drugačije u Lagosu. Grad je takav monstrum, on ima uticaj na način na koji muzičari sviraju. Trik je da uhvatite stres Lagosa, a da mu ne podlegnete.

„2Cellos“ 8. septembra na Kalemegdanu

– Između nestanaka struje i neispravnog klima uređaja, znojili smo se kao svinje – Femi daje dalji uvid. – Svirao sam sa Sodijem, praveći se da se žalim: “Mogli smo sad da budemo na udobnom mestu, šta radimo ovde?” To je bilo van svake pameti, ali mi smo hteli da tako bude.

Ako je album “Africa for Africa” bio povratak korenima, onda je sledeći album “No Place for My Dream” (2013) bio dalje izrastanje iz tih korena. Stalno pomerajući granice žanra, Femijev centralni cilj u ovom radu je bio redefinisanje suštine afrobita – ali u moderno doba.

Bajkovit nastup švedskog benda „Koop Oscar Orchestra“ na Kalemegdanu

Kako neko može da redefiniše suštinu tako složene muzike – muzike koja, otkako ju je krajem šezdesetih stvorio Femijev otac Fela Kuti, predstavlja mešavinu fanka, džeza i afričkog folka? Prema Femijevim rečima, afrobit je muzika “koja navodi ljude da plešu dok im pomaže da progutaju gorku pilulu stvarnosti”. S obzirom na krizu koja sada pogađa Afriku i ostatak sveta, tu pilulu je i danas teško progutati. A, afrobit je neophodan i univerzalan kao i uvek. Fela je imao običaj da kaže da je afrobit “oruđe budućnosti – smišljeno za pružanje otpora, ne za borbu”. On bi sigurno bio ponosan na svog sina, koji je ovu filozofiju primenio u pesmama kao što su “Action Time” i “Carry On Pushing On”.

16. Belgrade Beer Fest: Više od 59 sati besplatnog muzičkog programa

– Mislim da su danas ljudi širom sveta toliko bez nade da je muzika jedini način da nađu snage da nastave dalje i prevaziđu prepreke. I to je tema ovog albuma – kaže Femi.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde