Beovizija 2018: Različite želje i očekivanja izvođača

0
195

Na festivalu “Beovizija 2018” u Sava centru 20. februara biće izabran predstavnik Srbije na 63. “Pesmi Evrovizije u Lisabonu.

beovizija 20. februaraIzvođači koji će se takmičiti na ovogodišnjoj “Beoviziji” i predstaviti pesme, sa kojima konkurišu da budu predstavnik Srbije na “Pesmi Evrovizije” u Lisabonu, imaju različite želje i očekivanja od predstojećeg festivala. Evo, šta su neki od njih izjavili i kako objašnjavaju to što su se našli na ovom nadmetanju, kao i čemu se nadaju.

Ovo su kompozicije koje će izvesti takmičari na „Beoviziji 2018“

beovizija redosledMuzičar i kompozitor Sanja Ilić Ilić više puta se takmičio na nacionalnom izboru takmičio kao kompozitor, a sada prvi put učestvuje kao izvođač. On je bio i najmlađi kompozitor na nacionalnom izboru za Evrosong. Sa 16 godina komponovao je pesmu “Pesnik mira” koju je pevala Lola Novaković, a tada su pobedili “Trubaduri”. Jedini put je kao autor bio na Evrosongu 1982. I to sa grupom “Aske” koja je pevala “Halo, halo”. Ilić je inače autor i čuvene “Princeze” (Negde izvan planeta) u izvođenju Dada Topića i Slađane Milošević. Mada nisu pobedili na nacionalnom takmičenju, ova rok balada je postala veliki hit.

Evrosong 2018: Srbija nastupa druge polufinalne večeri

Beovizija 2018 Sanja Ilić Balkanika Nova deca
Sanja Ilić i “Balkanika”

Sanja i “Balkanika” ove godine prestaviće se na festivalu sa numerom “Nova deca”. Pesmu, koja predstavlja spoj modernog i etno-zvuka, na tekst Danice Krstajić, komponovao je Ilić sa suprugom Tatjanom.

– Činilo nam se da je pravo vreme da se pojavimo na “Beoviziji” jer imamo dobru pesmu koja po našim kriterijumima treba da nas predstavlja na Evrosongu. Kompozicija mora da bude dobra, baš kao i pevač, i da ima poruku. “Nova deca” govori o tome da moramo da vodimo računa o našoj deci, da sa njima stvaramo novi svet i da ih podržimo u svakom smislu. Imamo fenomenalne etno i pop-rok izvođače u grupi. Glavni vokali su Danica Krstić i Mladen Lukić, ali svi članovi “Balkanike” doprineli su da kompozicija bude to što jeste. Pesma je kombinacija modernog zvuka Evrope i sveta, i etnosa Srbije i Balkana. Mislim da je taj spoj urađen na najlepši način. Mnogi naši prijatelji su se rasplakali kada su je čuli, upravo zbog emocija koju nosi, čak i u delovima koji su potpuno tehno. Glupo je reći da nemamo nikakva očekivanja. Ako šaljete pesmu na takmičenje, idete na to da ćete pobediti. Uradili smo ono što smo najbolje umeli, sad je sve na publici i stručnom žiriju – rekao je Sanja.

Sanja Ilić i „Balkanika“ objavili album „Stand Up“

Beovizija 2018 srđan i emil bar da znam
Srđan Marjanović i Emil Fetahović

Među veteranima muzičke scene je Srđan Marjanović. On se ne nada pobedi. Drago mu je što je njegova autorska kompozicija “Bar da znam” prošla na konkursu.
– Numera je u soul-rok maniru. Otpevaću je u duetu sa Emilom Fetahovićem iz Crne Gore, inače učesnikom “Pinkovih zvezda”. Nisam očekivao da će pesma proći na konkursu, ali me raduje što je RTS ove godine uveo najdemokratskiji izbor kompozicija za ovo takmičenje i što su se pesme slale pod šifrom. Inače, smatram da sam neko ko je istrčao svoju trku, pa sam zato izabrao mladog pevača Emila da zajedno otpevamo pesmu. Verujem da će to biti zanimljiv spoj. Ne gajim nikakve iluzije da ćemo pobediti, ali mi je drago što ćemo se naći u tom društvu – izjavio je Srđan.

Srđan Marjanović objavio pesmu „OK, presvući ću se“ i istoimeni roman

Beovizija 2018 Maja Nikolić Zemlja čuda
Maja Nikolić

Za razliku od njih, Maja Nikolić je ubeđena u dobar plasman. I ne samo to, ona već daje izjave šta će uraditi ako pobedi u Portugaliju! Za nastup na “Beovoziji” nosiće korset, a na glavi će imati crni cilindar. Pevaće pesmu “zelja čuda”, autora Vladimira Graića Graje.
– Ja sam kraljica u zemlji čuda! A šešir je deda Rafaila, koji nas gleda odozgo. To je jedini pravi cilindar sa pečatom, pozajmila sam ga. Ako Bog da da ovo nosim u Lisabon, pobediću sigurno – rekla je Maja i dodala da garantuje svetski hit:
– Treniram šest sati dnevno! Prvi put u životu i igram i pevam. Neka pobedi najbolja pesma, ali ja garantujem hit, pesmu koja će među retkima to ostati. Ovo je jedino takmičenje gde pop muzika i dalje živi – kaže Maja, koja je pošto je čula svoje konkurente ubeđena je da će baš ona biti ovogodišnja predstavnica Srbije na Evroviziji.

Rambo Amadeus bi da svira sa bendom u lunarnom vozilu

– Imam 26 prvih nagrada i suđeno mi je da pobeđujem! Rodila sam se kao pobednik. Konkurencija je jaka, ali moja pesma je megahit. Garantujem ludilo, svetski spektakl! Ljudi će videti potpuno novu Maju i novi trend. Godinu dana sam sa kumom Grajom radila pesmu, koja je za svetsko tržište. On je jedini koji je uspeo da dovede Evroviziju u Beograd. Naša zemlja konačno posle svih godina treba da ima pravog predstavnika s pravom pesmom. Ako odem na Evrosong, ja neću biti u prvih pet, već prva! – poručuje Nikolićeva.

Željko Joksimović objavio novi singl „Milimetar“

Saška Janković Beovizija 2018
Saška Janković

Sašku Janković šira javnost pamti kao takmičara šou-programa “Prvi glas Srbije”. Međutim, ona ima višegodišnje muzičko iskustvo kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Kao prateći vokal i plesač nastupila je čak tri puta za Srbiju na “Pesmi Evroviziji”. I to 2010. u Oslu, 2011. u Dizeldorfu i 2015. u Beču. Saška tvrdi da je njena ovogodišnja takmičarska numera vrhunskog kvaliteta. Pevačica je autor teksta “Pesme za tebe”, a zajedno sa Markom Nikolićem uradila je muziku i aranžman. Marko je inače brat Maje Nikolić.

Koncerti grupe „Hari Mata Hari“ u Nišu, Novom Sadu i Beogradu

– Uvek postoji zdrava konkurencija, jer je u pitanju takmičenje. Iskrena da budem, za Maju ne mogu da kažem da mi je konkurencija. Družimo se i volimo svi zajedno. Želim joj sreću, mislim da joj pesma baš odgovara i da će biti veliki hit! Imam iskustva, ali i tremu. Mislim da prvi put imam pesmu u koju se mnogo veruje, to govorim zato što sam je napisala zajedno sa Markom Nikolićem. A, kada ste vi kompletan autor onda imate mnogo veliku nadu. Garantujem da je vrhunskog kvaliteta po svetskom nivou i da je mnogo dobra – izjavila je pevačica.

Marija Šerifović objavila novi singl, baladu „11“

Beovizija 2018 Beti Đorđević Nema te i Rambo
Beti Đorđević

Rambo Amadeus nastupa u duetu sa Beti Đorđević. Oni će izvesti numeru “Nema te”.
– Vidim da se mnogi čude otkud ja na “Beoviziji”. Iskreno rečeno – čudim se i ja, ali nekad život prosto bude drukčiji od prethodno utvrđenih koncepata. Ideja je bila da napravimo za Beti Đordjević “hit jedan kroz jedan”, sve ostalo je splet okolnosti. I Beti i ja se toplo nadamo da nećemo pobediti, njoj se ne putuje, a meni se ne prolazi dva puta kroz isti Psiho Glamour. Pesma je tu, pa… sudite delu a ne liku – izjavio je Rambo.

Rumi iz Indonezije peva hit Marije Šerifović

Beti nije bila za to da učestvuje na ovom takmičenju.
– Možda imam tremu zbog toga što sam najstariji takmičar. Ipak sam dosta stara. Nisam htela da se takmičim, sami su me izabrali. Pesma je snimljena u septembru. Ni na kraj pameti mi nije bila “Beovizija”. Međutim jednog dana mi je Rambo javio da je poslao kompoziciju na konkurs za takmičenje. Nisam bila mnogo upućena. Iskreno sam zaboravila da postoji ta pesma. Daleko od toga da mislim da mogu da dovedem Evrosong u Beograd, nemam nikakve ambicije za to – rekla je Beti.

Pesma „Opa cupa“ peva se diljem sveta

Beovizija 2018 Dušan Svilar Pod krošnjom bagrema
Dušan Svilar

Armiju vernih obožavalaca ima Dušan Svilar. Ako je suditi po tome, njegove šanse za pobedu su velike. Uostalom, gde god da se neko od Zvezda Granda pojavio, bilo da je rijaliti, festival ili nešto treće, glasači su im bili više nego naklonjeni. Slična situacija je i sa Ivanom Kurtićem i mlađanim Igorom Lazarevićem, nekadašnjim učesnicima “Pinkovih zvezda”, odnosno “Zvezdica”.

D. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde