“Beogradski vremeplov” za dane prestonice

0
326

Manifestacija Dani Beograda 2018 održava se od 16. do 19. aprila zbog dva važna događaja u istoriji Beograda. A to su: 16. april 878. godine, kada je u pismu pape Jovana osmog prvi put pomenuto ime Beograd; i 19. april 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve grada čime je Beograd ponovo postao srpski grad.

bg vremeplovPo 16. put za dane prestonice biće priređeni brojni koncerti, izložbe i predstave, a za sve Beograđane biće besplatan ulaz u Muzej Nikole Tesle; Pozorište na Terazijama; i Muzej afričke umetnosti. “Beogradski vremeplov” je naziv kulturno-umetničke manifestacije kojom će ove godine biti obeleženi Dani Beograda.

VOJKAN BORISAVLJEVIĆ: Moja odiseja
Muzej Nikole Tesle, Foto: Wikimedia Commons
Muzej Nikole Tesle, Foto: Wikimedia Commons

Tokom manifestacije na Trgu Republike biće organizovani koncerti, kao i muzičko-plesni program u kome će nastupiti umetnički ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”, pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, uz solističke nastupe Lea Martina, Dušana Svilara, Neše Galije i drugih. Učestvovaće i plesni ansambl Milana Gromilića. Glumci Nenad Stojmenović i Ivana Dudić će zabaviti publiku kratkim dramskim scenama.

Na dan oslobođenja Beograda otvoren rekonstruisani Muzej savremene umetnosti

bg vremeplovBogat muzički program upotpuniće i ansambl “Renesans”. A, koji će u Biblioteci grada Beograda publici približiti muziku iz perioda vladavine despota Stefana Lazarevića. Svi ljubitelji klasične muzike moći će da uživaju u koncertu učenika muzičke škole “Mokranjac” u Ustanovi kulture “Vuk Stefanović Karadžić”.

Srpsko kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
Zemunska tvrđava, Foto: Wikimedia Commons
Zemunska tvrđava, Foto: Wikimedia Commons

Biće organizovan i program “Javnog vođenja”. On podrazumeva ture za sve zainteresovane sugrađane koji će moći da se upoznaju sa drugačijim Beogradom, i čuju nove priče – lične, dramatične, alternativne istorije grada u kome žive. Planiran je obilazak obnovljenog Kosančićevog venca; istorijskih kuća koje čuvaju nasleđe Beograda; kao i šetnja Zemunskom tvrđavom. Beograđani i njihovi gosti moći će da isprate izložbu knjiga Muzeja grada Beograda, koja će ih provesti kroz istorijat knjige, kao i raznovrsnih izložba fotografija i stripa.

LADO LESKOVAR: Jugoslovenac, prijatelj prvih dama

Svi koji požele, moći će da se oprobaju u streličarstvu kod Dizdareve kule. Za mlađe će biti otvorena radionica kaligrafije u Centru za likovno obrazovanje – Šumatovačka. U okviru obeležavanja Dana Beograda ovogodišnjim laureatima će biti uručene Nagrade grada.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde