46. FEST: “Beogradski pobednik” uručen Nedi Arnerić, “Šarmer” najbolji film

0
203

U Sava centru je 3. marta uveče održana ceremonija dodele nagrada u Glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg FEST-a. Predsednik žirija bio je Milčo Mančevski, a pored njega žiri su činili Jovan Jovanović, Mila Turajlić, Gordan Kičić i Elma Tataragić.

neda arnerić FEST beogradski pobednik
Neda Arnerić, Foto: FEST

Specijalno priznanje “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti gradska sekretarka Ivona Jevtić uručila je Nedi Arnerić.
– Ne osećam se pobednikom jer mi se čini da ja svoju životnu i profesionalnu trku još nisam istrčala. U nečemu sam ipak pobednik, trajem u kontinuitetu kao glumica preko 50 godina. Bilo je tu uspona i padova, lepih i ružnih stvari, ali bez vas, pre svega vas Beograđana koji ste mi najbliži, ne bih mogla da trčim. Hvala što ste me podržavali i kad je bilo najteže! – izjavila je Neda primajući nagradu.

FEST 2018: „Beogradski pobednik“ filmu „Ederlezi rising“

“Beogradski pobednik” za dosadašnje stvaralaštvo dodeljen je ruskom reditelju Karenu Šahnazarovu.
– Vrlo sam počastvovan ovom nagradom jer me i za FEST i za Beograd veže puno toga. Pre svega hvala publici, mi filmove pravimo za vas. I, ako neko kaže da snima filmove iz drugih razloga i za svoje uske krugove, to nije istina! – rekao je Šahnazarov.

iz filma šarmer
Iz filma “Šarmer”

“Beogradski pobednik” za najbolji film dodeljen je Miladu Alamiju za ostvarenje “Šarmer”. Po rečima žirija “film koji je kroz uverljivu priču, kao i kroz složenog glavnog lika harmonizovao sve aspekte filmske estetike.” Alami je lično primio nagradu i zahvalio se za ovo priznanje koje mu mnogo znači kao podstrek budući da mu je ovo prvi film.

MILAN MARIĆ: Odrastao sam igrajući Dovlatova

"Šarmer" plakatNagrada žirija otišla je u ruke Vahida Džalilvanda za film “Bez datuma i potpisa”- Žiri je to obrazložio:”Film koji na jednostavan i snažan način ukazuje na problem krivice i odgovornosti sa sjajnim glumačkim ansamblom.” Pol Šrejder nagrađen je za najbolju režiju filma “Iskušenik”, “zbog precizne režije koja konzistentno ukazuje na moralnu dilemu glavnog lika suočenog sa problemima savremenog sveta.” Šrejder se publici obratio putem video poruke iz Los Anđelesa. Izrazio je žaljenje što nije mogao lično da preuzme nagradu.

Ingeborg Topsøe i Milad Alami osvojili su nagradu za najbolji scenario filma “Šarmer”. U obrazloženju je navedeno da se odlikuje uverljivim situacijama, neočekivanim preokretima i precizno izraženom psihologijom glavnog lika. Adel Karam odneo je nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu “Uvreda” – “zato što je na snažan i sugestivan način izneo unutrašnju dramu i previranje čoveka koji je istovremeno i žrtva i tiranin.”

DEJAN ZEČEVIĆ: „Izgrednici“ su film kakav bih ja gledao u bioskopu
Reditelj i scenarista filma "Šarmer" Milad Alami, Foto: FEST
Reditelj i scenarista filma “Šarmer” Milad Alami, Foto: FEST

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je celom glumačkom ansamblu filma “Anđeli nose belo”. Žiri je naveo:”Iz različitih perspektiva sa minimalnim glumačkim sredstvima govori o velikom savremenom problemu odgovornosti i moralu.” Rediteljka Natalija Garagjola osvojila je nagradu za najbolji debi – film “Sezona lova”. Rečeno je da ovo ostvarenje ima izuzetno zreo pristup slojevitim likovima, njihovim odnosima i atmosferi filma. “To je autorka koja zaslužuje da se sa interesovanjem prati razvoj njene karijere”, stoji još u obrazloženju žirija. Nagrada publike “Gorki list List Most Wanted Movie Award” dodeljena je filmu “Fantomska nit”, koji je bio najtraženiji naslov ovogodišnjeg FEST-a.

FEDEORA žiri za najbolji Evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu bio je u sastavu Paulo Portugal, Zlatko Vidačković i Nevena Daković. On je u internacionalnoj selekciji nagradio film “Uvreda” Zijada Dueirija. “Izgrednici” reditelja Dejana Zečevića odneli su nagradu za najbolji film u domaćoj selekciji, a specijalno priznanje dodeljeno je Lazaru Bodroži za film “Ederlezi Rising”.

SEBASTIJAN KAVACA: Uvek si toliko dobar, koliko ti je dobra poslednja uloga
Izgrednici- dejan zečević i radovan vujović
“Izgrednici” reditelja Dejana Zečevića odneli su nagradu za najbolji film u domaćoj selekciji FEDORA žirija

Dodeljene su i nagrade industry dela festivala- FEST Forward. “Best pitch award” u nacionalnoj selekciji pripao je projektu “Kraj sveta” u režiji Vojina Vasovića. A, “Special mention” otišao je projektu “Bacha” rediteljke Ane Lazarević, odlukom žirija koji su činili Susan Newman, Simon Perry i Danijel Hočevar. “Best pitch award” u međunarodnoj konkurenciji “Women in film” dobio je projekat “The Encounter” rediteljke Tatia Skhirtladze po odluci žirija Alessia Sonaglioni, Meinolf Zurhorst i Vanja Kovačević.

NEDA ARNERIĆ: Ljubav i prijatelji su ono što me drži

Na jutrošnjoj press konferenciji dodeljene su i nezvanične nagrade Festivala. Nagradu kritike “Dinko Tucaković” žiri FIPRESCI Srbija (Srđan Savić, Goran Jovanović i Saša Janković) dodelio je srpskom filmu “Izgrednici” reditelja Dejana Zečevića. “Special Mention” FIPRESCI Srbija žiri je dodelio rusko-poljsko-srpskom filmu “Dovlatov” u režiji Alekseja Germana Mlađeg. Festival Merlinka dodelio je na FEST-u queer nagradu “Marble award” filmu “Telma” reditelja Joakima Trira. Žiri je radio u sastavu Nikola Ljuca, Dragan Jovićević i Stevan Filipović.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde