FEST 2018: “Beogradski pobednik” filmu “Ederlezi rising”

0
347

Nagrada “Beogradski pobednik” za najbolji film jednoglasno je dodeljena ostvarenju “Ederlezi rising” reditelja Lazara Bodrože. Dokumentarni film “Hitlerov Holivud” u režiji Rudigera Zuhslanda odneo je priznanje za najbolje ostvarenje u selekciji “Granice”.

FEST 2018 dodela nagrada
Lazar Bodroža na dodeli nagrada, Foto: Promo / FEST

ederlezi risingU Sava centru je u petak, 2. marta održana ceremonija dodele nagrada u takmičarskim selekcijama “Srpski film” i “Granice”. Glavnim žirijem takmičarskog programa “Srpski film” predsedavao je Lordan Zafranović, a ostali članovi bili su Alen Sinkauz; Miloš Timotijević; Katarina Radivojević; i Damjan Kozole.

Nagrada “Beogradski pobednik” za najbolji film jednoglasno je dodeljena ostvarenju “Ederlezi rising”, reditelja Lazara Bodrože.
– Ovo je žanrovski inovativan i hrabar iskorak u srpskom filmu. Precizan u realizaciji, dosledno i profesionalno vođen od početka do kraja. I, po mišljenju žirija, najkompletniji film – saopštio je žiri.

FEST na bis – program postFESTum
ederlezi rising
Reditelj Lazar Bodroža i glavna glumica Stoya

Nagradu je primio kreativni producent filma, Aleksandar Protić. On se zahvalio pre svega Filmskom centru Srbije na podršci i prepoznavanju ovog poduhvata.
– Ovo je pre svega priznanje za jednu veliku količinu ljubavi, energije, vremena i vere da je u Srbiji moguće napraviti ovakav film – istakao je Protić.

Nagrada žirija otišla je u ruke Kosti Ristiću za njegov debitantski film “Banditi u potrazi za mamom”.
– Ovo je film koji ima dokumentarnu formu, nepretenciozan koncept, odličan rad sa naturščicima, koji izaziva iskrene emocije – glasilo je obrazloženje žirija, a Ristić se ovom prilikom zahvalio celokupnoj ekipi filma.

DEJAN ZEČEVIĆ: „Izgrednici“ su film kakav bih ja gledao u bioskopu
ederlezi rising
Sebastijan Kavaca u filmu “Ederlezi rising”

Nagrada za najbolju režiju pripala je Lazaru Bodroži. On je, po rečima žirija, “pokazao sposobnost da konsekventno sprovede koncept futurističkog filma, a pri tome uz vizuelni spektakl, gledaoca dovede do stvarne misterije odnosa žene i muškarca.” Bodroža se zahvalio svojoj porodici, kao i celoj ekipi filma. Dodao je da je najveća nagrada došla pre četiri dana, kada je film premijerno prikazan u punom Sava centru i to baš na FEST-u.

ederlezi rising
Najbolji glumac Sebastijan Kavaca i najbolja glumica Stoya na ovogodišnjem FEST-u u filmu “Ederlezi rising”

Đorđe Milosavljević dobio je nagradu za najbolji scenario filma “Izgrednici”. Nagradu je u njegovo ime primila producentkinja Nikolina Vučetić Zečević.
– Milosavljević u filmu “Izgrednici” na intrigantan način analizira kako haos utiče na naše živote. Pri tome, u širem kontekstu, otvara relevantna pitanja mlade generacije i njihove perspektive – istakao je žiri.

MILAN MARIĆ: Odrastao sam igrajući Dovlatova
Lordan Zafranović, Stoya i Jugoslav Pantelić pred premijeru filma Ederlezi rising na 46. FEST-u
Lordan Zafranović, Stoya i Jugoslav Pantelić pred premijeru filma “Ederlezi rising” na 46. FEST-u, Foto: Facebook / FEST

Za najboljeg glumca proglašen je Sebastijan Kavaca za ulogu u filmu “Ederlezi rising”. Nagradu je u njegovo ime primio producent Džonatan Ingliš.
– Sebastijan Kavaca je minimalnim, ali snažnim glumačkim sredstvima otelotvorio ulogu arhietipskog muškarca Milutina. Stvorio je lik mističnog, ali prijemčivog antiheroja – glasilo je obrazloženje žirija.

Njegova partnerka u filmu, Džesika Stojadinović Stoya, ponela je nagradu za najbolju glumicu.
– Stoya je na savršeno kontrolisan način, minimalnim sredstvima, uspela da dočara lik Nimani prateći tačno viziju autora. Nadgradila je lik svojom preciznom glumačkom ekspresijom, ličnošću i harizmom – pisalo je u obrazloženju žirija. A, Stoja je lično primila nagradu, rekavši:
– Dobiti ovakvo priznanje je predivno! A, dobiti ovakvo priznanje u Beogradu za mene je vrhunac!

46. FEST: Konačno premijera filma „O bubicama i herojima“ Petar Pašića

BANDITI_u potrazi za mamom plakatKristijan Garip za ulogu u filmu “Banditi u potrazi za mamom” osvojio je nagradu za najbolji debi, jer po rečima žirija “na jednostavan i suptilan način nosi film svojim umećem, šarmom i harizmom.” Mladi Garip kratko je i glasno uzviknuo “Hvala” primajući nagradu.

Specijalna nagrada dodeljena je Miladinu Čolakoviću za fotografiju filma “Izgrednici”.
– Miladin Čolaković je svojom fotografijom uskog formata stvorio klaustrofobičnu distopiju i istakao arhitekturu kao jedan od glavnih likova u ovom ostvarenju – obrazložio je žiri. Čolaković se, primajući nagradu, zahvalio prvenstveno reditelju Dejanu Zečeviću, koji mu je omogućio da snimi ovaj film.

GORAN BOGDAN: Ljubav, tolerancija i slušanje prekidaju krug nasilja
junaci iz banditi
Mlađani protagonisti filma “Banditi u potrazi za mamom”, Foto: FEST

Dokumentarni film “Hitlerov Holivud” u režiji Rudigera Zuhslanda odneo je priznanje za najbolje ostvarenje u selekciji “Granice”.
– Povrh svega, ovo je oda filmofiliji i zanetosti mogućnostima filma uprkos svemu i mnogima – glasilo je obrazloženje žirija. Reditelj je lično primio nagradu, istakavši zadovoljstvo što je veliki broj ljudi video film na festivalu.

BOGDAN DIKLIĆ: Nisam nadmen kao što pričaju

Hitlerov HolivudSpecijalno priznanje takođe je otišlo dokumentarnom filmu – “Đavolja sloboda” reditelja Everarda Gonzalesa. Žiri je radio u sastavu Feti Dautović, Zoran Janković i Đorđe Bajić. Žiri Politikine nagrade “Milutin Čolić” bio je u sastavu Goran Paskaljević, Dubravka Lakić i Bojan Vuletić. Oni su priznanje za najbolji film u nacionalnoj selekciji jednoglasnom odlukom dodelili Kosti Ristiću za film “Banditi u potrazi za mamom”. Primajući nagradu Ristić je skrenuo pažnju na svoje mlade protagoniste koji su između snimanja filma i njegove premijere izgubili svoju kuću, te je pozvao javnost da pomogne u rešavanju ovog problema. Žiri nagrade kritičara “Nebojša Đukelić” za najbolji film iz regiona činili su Gordana Restović, Dragan Jeličić i Nerina T. Kocjančić. Oni su nagradili film “Comic sans” u režiji Nevia Marasovića. A, specijalno priznanje dodelili su Janu Cvitkoviču za film “Osnove ubijanja”. Marasović je, primajući nagradu, rekao da mu je posebno drago što je svetska premijera filma “Comic sans” upravo na FEST-u. Kao i da je film dobio nagradu pre premijere koja se očekuje za 15 minuta.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde